Για την ανάγκη δημιουργίας Πολιτικής Κίνησης

Δημοσιεύθηκε: 1/10/2015

Ανακοίνωση του συλλόγου "Γιάννης Κορδάτος"

Για την ανάγκη δημιουργίας Πολιτικής Κίνησης που α) θα προωθεί τη συγκρότηση λαϊκού μετώπου και β) θα συμβάλει προοπτικά στη δημιουργία επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης


Η κρίση βαθαίνει. Ο λαός βυθίζεται συνέχεια στη φτώχεια και στην απόγνωση. Το εγχώριο μεγάλο κεφάλαιο και ο ιμπεριαλισμός γίνονται ολοένα και πιο επιθετικοί. Οι πολιτικές εξελίξεις, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, είναι ταχύτατες και δυστυχώς η Αριστερά στερείται πρωτοβουλίας.

Οι δυνάμεις της Αριστεράς δε διατυπώνουν επαρκείς απαντήσεις.

Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι:

α) δε συμμετέχει ούτε αυτοτελώς ούτε μετωπικά στον αγώνα για ρήξη και έξοδο από την ΕΕ, εκτός και αν πρώτα έχει ανατραπεί το καπιταλιστικό σύστημα στην Ελλάδα!

β) δε συμμετέχει στην προσπάθεια για δημιουργία ενός μαχητικού κινήματος που θα απαιτήσει άμεσα την ικανοποίηση των επειγουσών αναγκών του λαού δια της εφαρμογής ενός μεταβατικού προγράμματος, διότι αρνείται κάθε μεταβατικό πρόγραμμα ως ρεφορμιστικό και ενσωματώσιμο

γ) δε συμμετέχει στον αγώνα για τη συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου και αρνείται τη μετωπική συνεργασία με δυνάμεις που δεν αποδέχονται το σύνολο του προγράμματός του, θεωρώντας τις όλες οπορτουνιστικές.

Η ΛΑΕ επιμένει στην αντίθεση «μνημόνιου-αντιμνημονίου» και αποκρύπτει την αντίθεση «μονοπωλίων-λαού» και την ανάγκη για συνειδητή αντιιμπεριαλιστική πάλη, για ρήξη και έξοδο από την ΕΕ και απεμπλοκή από το ΔΝΤ (ΗΠΑ). Αρνείται να αναδείξει το πρώτο και απαραίτητο ουσιαστικό συμπέρασμα από το φιάσκο της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ· ότι, δηλαδή, όποιος προσδοκεί μία ΕΕ χωρίς μνημονιακές πολιτικές πλανάται οικτρά ο ίδιος, καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό, υπονομεύει τη χειραφέτησή του εμποδίζοντας την ανάπτυξη της ταξικής του συνείδησης, τον κρατά δέσμιο των ευρωατλαντικών ιδεολογημάτων και τον προσφέρει βορά στα διεθνή μονοπώλια.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εμμένει εμφατικά στην ανάγκη συγκρότησης ενός αντικαπιταλιστικού μετώπου, απορρίπτει τη δημιουργία ενός μετώπου με χαρακτήρα λαϊκό, πατριωτικό και δημοκρατικό, αναδεικνύοντας κυρίως τη βασική αντίθεση «κεφαλαίου-εργασίας» και απευθυνόμενη εκ των πραγμάτων στον στενό κύκλο της αριστεράς (που λόγω πολιτικής τοποθέτησης ήδη αντιλαμβάνεται αυτήν την αντίθεση), γεγονός που αφήνει εκτός τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καθήλωση της πολιτικής επιρροής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ένα εξαιρετικά χαμηλό για τη συγκυρία επίπεδο, χωρίς καμία προοπτική ουσιαστικής ανόδου. Διότι ξεπέρασμα του σημερινού ορίου της σημαίνει ότι θα κατορθώσει να εκφράσει και τις ανάγκες ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται ως δρόμο για την ικανοποίηση των αναγκών τους την ανατροπή του καπιταλισμού, συνεπώς θα πρέπει να αφήσει στην άκρη το «αντικαπιταλιστικό μέτωπο» και να εγκαταλείψει αυτό που η ίδια θεωρεί τεκμήριο της επαναστατικότητάς της.

Δεδομένων αυτών των σημαντικότατων ανεπαρκειών και αδιέξοδων πολιτικών από την πλευρά της Αριστεράς, θεωρούμε ότι προβάλλει με σαφήνεια ένα σημαντικό πολιτικό κενό σε μια κρισιμότατη ιστορική καμπή. Ο σύλλογος «Γ. Κορδάτος» διαπιστώνει ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να συγκροτηθεί Πολιτική Κίνηση που:

Α) θα συμβάλλει στο να οργανωθεί η αντίσταση του λαού και πρώτα απ’ όλα της εργατικής τάξης με ενωτικές μαζικές πρωτοβουλίες ενάντια στα μνημόνια και στην εποπτεία της χώρας, ενάντια στα συμφέροντα της μονοπωλιακής ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού

Β) θα βοηθήσει να συγκροτηθεί ένα πλατύ λαϊκό, πατριωτικό και δημοκρατικό μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, και όχι καρικατούρες αυτοαναφορικών μετώπων που συγκροτούνται από οργανώσεις είτε ως βιτρίνα για να μην κατηγορηθούν αυτές οι ίδιες ότι δεν προωθούν το μέτωπο είτε, ακόμη πιο χυδαία, για να αφαιμάξουν άλλες μικρότερες δυνάμεις  

Γ) θα συγκρουστεί στο σήμερα με τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλιστικό μονόδρομο (ΕΕ, ΗΠΑ) απαιτώντας την άμεση ικανοποίηση των επειγουσών αναγκών του λαού.

 

Η πολιτική κίνηση θα καλεί στη βάση ενός μεταβατικού προγράμματος να αγωνιστούμε για τα εξής:

1. Μονομερή διαγραφή του χρέους

2. Αποδέσμευση από την ΕΕ, ΔΝΤ και ΝΑΤΟ –εθνική ανεξαρτησία

3. Εθνικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες:

    - Εθνικοποίηση των τραπεζών με λαϊκό έλεγχο

    - Εθνικοποίηση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας

    - Έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων

    - Έλεγχος των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων

   - Θέσπιση κατώτατου μισθού, σύνταξης και επιδόματος ανεργίας που να αντιστοιχεί  στις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών

  - Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ κ.ά.), ελάφρυνση της φορολογίας των λαϊκών εισοδημάτων και μεταφορά του μεγαλύτερου βάρους στις μεγάλες επιχειρήσεις

    - Στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δια της ένταξή τους στο εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης

4. Αποκατάσταση και διεύρυνση της δημοκρατίας και των λαϊκών ελευθεριών, ριζοσπαστικό εκ βάθρων εκδημοκρατισμό σε όλους τους τομείς με τους εργαζόμενους πρωταγωνιστές και οργανωτές μιας πραγματικής Δημοκρατίας του λαού.

Το πρόγραμμα αυτό είναι το μόνο που μπορεί να βγάλει το λαό και την πατρίδα μας από την κρίση. Είναι το μόνο που μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα του λαού. Για την υλοποίησή του ενδιαφέρονται αντικειμενικά η εργατική τάξη, οι μικρομεσαίοι αγρότες, τα μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού, η νεολαία. Γύρω από ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί και πρέπει να συσπειρωθεί και να συγκροτηθεί ένα μέτωπο πολιτικών δυνάμεων, το οποίο θα επιδιώξει να κερδίσει με το μέρος του την πλειοψηφία του λαού και να οδηγήσει στην ανάδειξη μιας λαϊκής κυβέρνησης.

Όμως, πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας ότι η εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα έρθει μόνο ως καρπός σκληρών και επίμονων λαϊκών αγώνων. Δεν πρόκειται για κοινοβουλευτικό περίπατο. Απαιτεί τη μέγιστη δυνατή λαϊκή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα. Η εφαρμογή του συνόλου του προγράμματος θα σημάνει τη λυσσαλέα αντίδραση της ντόπιας ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού. Η πλήρης εφαρμογή του και το άνοιγμα του δρόμου για την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας, σοσιαλιστικής, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, προϋποθέτει την επαναστατική ανατροπή της εξουσίας της ολιγαρχίας του πλούτου.

Στην Πολική Κίνηση που είναι ανάγκη να δημιουργηθεί, καλούνται να συμμετάσχουν ανεξάρτητοι αγωνιστές και συλλογικότητες που επισημαίνουν τις ανεπάρκειες της Αριστεράς και αναζητούν λύση στο σήμερα, συμμερίζονται την αγωνία για το μέλλον του λαού και του τόπου, νιώθουν την ανάγκη να συμπράξουν με όρους ισοτιμίας, ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού, συμφωνούν στο χαρακτήρα του επιδιωκόμενου μετώπου και στο περιεχόμενο του προγράμματός του και συνεπώς, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα μιας τέτοιας πολιτικής κίνησης. Η Κίνηση πρέπει να έχει αυτοτέλεια στην πολιτική της και τα μέλη της να αναπτύσσουν ενιαία πολιτική και συνδικαλιστική δράση, με δημοκρατική λειτουργία, αιρετότητα και ανακλητότητα όλων των οργάνων.

Ο σύλλογος «Γ. Κορδάτος» αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της διερεύνησης της δυνατότητας συσπείρωσης αγωνιστών και συλλογικοτήτων στη βάση μιας τέτοιας πολιτικής Κίνησης, η οποία θα έχει δύο παράλληλους στόχους: α) να προωθήσει τη συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου στη βάση ενός μεταβατικού προγράμματος που να ικανοποιεί τις επείγουσες λαϊκές ανάγκες και β) να συμβάλει προοπτικά στη δημιουργία επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης.

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smileΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Προγραμματικές κατευθύνσεις 

του συλλόγου διάδοσης 

μαρξιστικής σκέψης 

"Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ"


Ο σύλλογος Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ  

δίνει στη δημοσιότητα τις 

προγραμματικές του κατευθύνσεις. 

Τις θέτει σε συζήτηση με τους, 

συντρόφους συναγωνιστές και φίλους, 

είτε πρόκειται για ανένταχτους αγωνιστές 

είτε για οργανωμένους σε άλλες 

πολιτικές οργανώσεις 

με παραπλήσιες αγωνίες 

και προβληματισμούς. 

Μοναδικός στόχος είναι 

η προώθηση του αγώνα 

για την απελευθέρωση του λαού.


Διαβάστε Περισσότερα »

 


Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, 

αίθουσα  318 (3ος ορ.),

 κτίριο οδού Μπουμπουλίνας 


Τι είναι η σημερινή Κίνα; Ποια η πολιτική και οικονομική της κατάσταση; Πόσο θα μας επηρεάζει στο μέλλον; Ποιες οι καταβολές της σύγχρονης Κίνας; 

Αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσει να φωτίσει ο Όμιλος Μαρξιστικών Ερευνών με τη διοργάνωση σειράς διαλέξεων με τίτλο “Κατανοώντας την Κίνα”, κάθε Πέμπτη από 11 Οκτωβρίου και μέχρι 1 Νοεμβρίου.Πρόσκληση για τη δημιουργία 

αντιπολεμικής κίνησης στη Λάρισα, 

Πέμπτη, 1/11, 18:00, ξενοδοχείο Μετροπόλ
[…] Σήμερα ελεύθερος λαός είναι μόνο εκείνος όποιος στέκεται δίπλα σε κάθε λαό που βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και ενάντια σε κάθε κυβέρνηση που στηρίζει και συμμετέχει σε εγκληματικούς βομβαρδισμούς.
 
Στη βάση των παραπάνω, απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα συστράτευσης για να στήσουμε πύργο ατίθασο στα πολεμικά σχέδια και τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό […] για τη συγκρότηση μιας Αντιπολεμικής Κίνησης που θα παλεύει για:
 
·      Την έξοδο από το ΝΑΤΟ, ευρωστρατό, και το κλείσιμο όλων των βάσεων.
 
·      Απομάκρυνση  των αμερικανο-νατοϊκων βάσεων και των drones από τη Λάρισα.
[…]


Διαβάστε περισσότερα...


ΕΛ.ΑΣ: Η πιο επικίνδυνη γιάφκα fake news στην Ελλάδα - Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018

του Άρη Χατζηστεφάνου από το  info-war.gr

[...] 

Δεν χρειάζεται να έχει θητεύσει κανείς επί μακρόν σε ελληνικές αίθουσες σύνταξης για να γνωρίζει που γεννιούνται τέτοιου είδους ψευδείς ειδήσεις: Στα κεντρικά της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Οι αστυνομικοί συντάκτες λαμβάνουν ένα τηλεφώνημα το οποίο στη συνέχεια αποδίδουν σε «πηγές της αστυνομίας» και το οποίο παρουσιάζει τις θέσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Εκεί ξεκινά και σταματά συνήθως το «ρεπορτάζ».

[...]


read more ...

Άλλο το "τώρα με το ΚΚΕ κι άλλο Mέτωπο και με το ΚΚΕ" - Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018


του Γιώργου Ρούσση


"Και καταλήγει ο Θάνος: «Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα -το λέω ανεπιφύλακτα- που δεν δημιουργεί ψευδαισθήσεις ότι στον βάρβαρο καπιταλισμό, ειδικά σήμερα, μπορούν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα. Εγώ οριστικά είμαι μαζί του». Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα όλοι όσοι νιώθουν αριστεροί να πουν τώρα με το ΚΚΕ".

Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουτσουμπας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Politik στις 12του Οχτωβρη.

Σεβόμενος απολύτως την επιλογή του φίλου Θάνου Μικρούτσικου, και εκτιμώντας ως σαφώς θετική αυτήν του την επιλογή, σε σχέση με προηγούμενες, ας μου επιτραπεί να διαφωνήσω με την έκκληση του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η διαφωνία μου αυτή τεκμαίρεται κυρίως :

1. Από το γεγονός ότι η ηγεσία του ΚΚΕ όπως αποδεικνύεται και από αυτήν την συνέντευξη, αντιμετωπίζει το όποιο μέτωπο, η και συνεργασία σαν υποστήριξη του, η σαν ένταξη σε Μετωπικά σχήματα, που εκείνο δημιούργησε και ελέγχει απολύτως όπως το ΠΑΜΕ.

2 Οραματίζεται ένα σοσιαλισμό σαν τον "υπαρκτό" και μάλιστα της περιόδου της πλεον βάναυσης αντιδημοκρατικής εκτροπής του.

3. Δεν έχει επεξεργαστεί καμία πρόταση για το πώς από την σημερινή βαρβαρότητα θα οδηγηθούμε στην αναγκαία για το πέρασμα στο σοσιαλισμό επανάσταση . Η μη αποδοχή εκ μέρους του της άμεσης εξόδου από την ΕΕ είναι ενδεικτική αυτής της έλλειψης επαναστατικής στρατηγικής.

4. Σε όλες τις λαϊκές εξεγέρσεις παίζει τον ρόλο του πυροσβέστη και όχι ως όφειλε του προωθητή της επαναστατικής συνειδητότητας.

5. Η δομή του και η λειτουργία του καμία σχέση δεν έχουν με τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Αντ αυτού κυριαρχείται από έναν γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό, με βάση τον οποίο η κομματικό τητα κρίνεται από την απόλυτη συμφωνία με την καθοδήγηση .

6 Σε θεωρητικό επίπεδο αντί να λειτουργεί ως συλλογικός διανοούμενος, αποκλείει κάθε θεωρητική αναζήτηση, αν δεν την πολεμάει, και αντ' αυτού θεωρητικοποιεί την πολιτική του.

Όλα τα παραπάνω κάθε άλλο παρά αναιρούν την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός σύγχρονου επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος , κάτι στο οποίο δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται το σημερινό ΚΚΕ .

Παρόλα αυτά στο βαθμό που το ίδιο θα το αποδέχονταν, είναι βέβαιο ότι το ΚΚΕ έχει θέση σε ένα αναγκαίο πολιτικό, αντικαπιταλιστικό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, το οποίο στα πλαίσια ενός επαναστατικού πολέμου θέσεων θα άνοιγε το δρόμο στην σοσιαλιστική επανάσταση.

read more ...

Έκκληση και στην Ελλάδα για την προστασία του Παλαιστινιακού λαού - Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018

από το info-war.gr

...Ο πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, κ. Μαρουάν Τουμπάσι, δήλωσε: «Το συνεχιζόμενο καθεστώς απαρτχάιντ έρχεται σε αντίθεση με την ειρηνευτική διαδικασία καθώς η συνεχιζόμενη αποικιακή πολιτική και η ισραηλινή κατοχή, παγώνουν κάθε προσπάθεια για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια δίκαιη και διαρκή περίοδο ειρήνης στην περιοχή, βασισμένη στη λύση των δύο κρατών».

Ο Πρέσβης απηύθυνε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση και στη διεθνή κοινότητα για άμεση προστασία του Παλαιστινιακού λαού και για να ασκηθούν πιέσεις, ώστε οι Ισραηλινές δυνάμεις να τερματίσουν την αποικιακή κατοχή στην Παλαιστίνη σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα...


read more ...

Ένα Αυστραλιανό «Νταχάου» στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού - Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018


από τον Ημεροδρόμο

Το Ναούρου που βρίσκεται  4.000 χλμ. βορειοανατολικά της Αυστραλίας, στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο «Νταχάου». Στο νησί, που είναι από τα μικρότερα κράτη στον κόσμο, στοιβάζονται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησε η κυβέρνηση της Αυστραλίας άνθρωποι κάθε ηλικίας. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι απάνθρωπες και η ζωή έχει χάσει κάθε αξία… 

read more ...

Η επιστροφή των μονοπωλίων - Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018

 

από το ιστολόγιο του Λ. Βατικιώτη

Η έγκριση από την αμερικανική δικαιοσύνη της εξαγοράς της Time Warner (που παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης, διασκέδασης, κ.α.) από την ΑΤ&Τ (υπηρεσίες ίντερνετ, κινητής, τηλεόραση, κ.α.) άνοιξε ξανά τη συζήτηση για την επάνοδο των μονοπωλίων. Τα παραδείγματα συγκέντρωσης τεράστιας οικονομικής ισχύος, στην καρδιά μάλιστα του παγκόσμιου καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, είναι πάρα πολλά ώστε να συνεχίζονται αδιατάρακτα οι ύμνοι στον ελεύθερο ανταγωνισμό και η συνεχής επίκλησή του. Όταν μάλιστα όλα δείχνουν πώς η άρση των κάθε λογής εμποδίων αν κάπου τελικά οδηγεί δεν είναι στις ίσες ευκαιρίες για όλους, έστω στον …πλουτισμό, αλλά σε μια χούφτα μονοπώλια. Που ελέγχουν την παραγωγή, την απασχόληση, τις πωλήσεις και κρατούν τις τιμές στα ύψη!

read more ...

Η λειτουργία του νόμου της αξίας στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. - Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018


Διδακτορική διατριβή Σ. Σερέτη, ΑΠΘ


Σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι να μελετηθούν θεωρητικά και εμπειρικά οι μεταβιβάσεις των εργασιακών αξιών. Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να επεκτείνει και να συνεχίσει την αναζήτηση για την λειτουργία του νόμου της αξίας πέρα από το εθνικό και σε διεθνές επίπεδο. Η ανάλυσή βασίζεται στις έννοιες του κοινωνικά αναγκαίου χρόνου εργασίας και του ρυθμιστικού κεφαλαίου, η διασύνδεση των οποίων αποτελεί το θεωρητικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο μπορεί να εξηγηθεί η μεταβίβαση εργασιακών αξιών μεταξύ και εντός των βιομηχανιών και κατ 'επέκταση μεταξύ και εντός των οικονομιών. Υποστηρίζεται ότι το διεθνές εμπόριο διέπεται από την αρχή του απόλυτου πλεονεκτήματος, σε ευθεία αντιπαράθεση με την επικρατούσα νεοκλασική θεωρία που υποστηρίζει ως ρυθμιστική αρχή του διεθνούς εμπορίου την αρχή του συγκριτικού πλεονεκτήματος [....]

read more ...

Το ερώτημα της ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης - Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2018

Από το «νόμο» του Μαρξ στο Κεφάλαιο στην «άνιση ανταλλαγή» του Αργύρη Εμμανουήλ.

Γράφει ο Γιώργος Οικονομάκης στα 

Τετράδια Μαρξισμού, Τεύχος 5, χειμώνας 2017Η ανάλυση του Μαρξ πάνω στις αντίρροπες τάσεις στην πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους, και ειδικότερα μεταξύ αυτών η ανάλυση του ρόλου του «εξωτερικού εμπορίου», αναδεικνύει το ζήτημα της ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης. Η εκμετάλλευση αυτή εκφράζεται ως ανταλλαγή άνισων ποσοτήτων εργασίας μεταξύ περισσότερο και λιγότερο αναπτυγμένων χωρών σε βάρος των δεύτερων. Η ανταλλαγή άνισων ποσοτήτων εργασίας στη μαρξιστική βιβλιογραφία κωδικοποιείται ως «άνιση ανταλλαγή». Για τον ακριβή «μηχανισμό» αυτής της «άνισης ανταλλαγής» έχουν ανακύψει σημαντικότατες διαφωνίες. Κομβική υπήρξε η παρέμβαση του Αργύρη Εμμανουήλ που αναζήτησε την προσιδιάζουσα στο διεθνές εμπόριο «άνιση ανταλλαγή» θέτοντας στο επίκεντρο της θεωρίας του τις διαφορές στους μισθούς μεταξύ περισσότερο και λιγότερο αναπτυγμένων χωρών. Το άρθρο εξετάζει όψεις της σχετικής συζήτησης επιχειρώντας την ερμηνεία της «άνισης ανταλλαγής»-ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης στη βάση της διαφορετικής παραγωγικής δομής και συνακόλουθα διαφορετικής δυναμικής της ζήτησης για τα προϊόντα των περισσότερο και λιγότερο αναπτυγμένων χωρών.


read more ...

«Shooting rooms» ή «χώροι τρυπήματος» – Ο «σκουπιδοτενεκές της ανθρωπιάς μας» - Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018

του Η. Μιχαλαρέα στον Ημεροδρόμο

...Ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εξάρτηση είναι έννοιες αντίθετες. Δεν υπάρχει αξιοπρεπής χρήση. Αξιοπρεπής  πολιτεία είναι η πολιτεία που εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις θεραπείας για τα εξαρτημένα άτομα. Τα “shooting rooms” ευελπιστούν  να κρύψουν για λίγο ορισμένους χρήστες από το να τρυπιούνται σε κοινή  θέα, για να συνεχίσουν να περιφέρονται σαν σκιές στις απάνθρωπες μεγαλουπόλεις του καπιταλισμού υπενθυμίζοντας σε όλους, με τον κοινωνικό τους θάνατο, πως ηανοχή στα ναρκωτικά είναι ντροπή και πως η αλληλεγγύη και η βοήθεια προς τα παιδιά που έχουν υποθήκευση τη ζωή τους  στο βωμό της εξάρτησης είναι η μόνη αξιοπρεπής στάση. Αξιοπρεπείς είναι οι πολιτείες ελεύθερες από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά.

read more ...