Ετεροδικία

Δημοσιεύθηκε: 19/7/2017

 

 

Το 1842, με τη συνθήκη της Νανκίνγκ, οι νικητές του 1ου Πολέμου του Οπίου βρετανοί, επέβαλαν στην ηττημένη Κίνα το ταπεινωτικό καθεστώς της «ετεροδικίας» (“extraterritoriality”). Αυτό σήμαινε ότι, αν κάποιος πολίτης της τότε Βρετανικής Αυτοκρατορίας διέπραττε κάποιο αδίκημα στο κινεζικό έδαφος, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του αδικήματος, δεν γινόταν να δικαστεί από τις κινεζικές αρχές. Εξαιρείτο της κινεζικής δικαιοδοσίας και ήταν υπόλογος μόνο στα βρετανικά δικαστήρια.                 

 

Εμείς, είμαστε στο νότιο βαλκανικό προτεκτοράτο, που καταχρηστικά ονομάζουμε ακόμα Ελληνική Δημοκρατία, το σωτήριον έτος 2017. Και το καθεστώς της ετεροδικίας ξαναεμφανίζεται σαν φάρσα. Χωρίς πολεμικές συνθήκες, χωρίς προσχήματα, απροκάλυπτα και χυδαία:

Τί και αν η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε ύποπτους για απιστία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου  τρεις ευρωπαίους τεχνοκράτες, μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ; Τί και αν τους παρέπεμψε με βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών σε δίκη, σχετικά με υπόθεση πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Δημοσίου την περίοδο 2013 - 2014; Το βούλευμα απλά αναιρέθηκε από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη.

Πριν την αναίρεση, οι δικοί μας σύγχρονοι ευρωπαίοι αποικιοκράτες μας είπαν στα ίσια: «Οι τεχνοκράτες μας εξαιρούνται της δικαιοδοσίας σας! Αν θέλετε να πάρετε τη δόση σας, θα εφαρμοστεί  ετεροδικία!».  

Και εμείς, σαν καλοί ευρωπαίοι που είμαστε, υπακούσαμε και κάναμε τους κινέζους, όχι όμως, με τη μεταφορική έννοια.

 

Ο Πρώιμος

       

ΠΗΓΗ: Η δικαιοσύνη «άκουσε» τους δανειστές για το ΤΑΙΠΕΔ, ThePressProject. www.thepressproject.gr/article/113265/I-dikaiosuni-akouse-tous-daneistes-gia-to-TAIPED

 

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Ανακοίνωση για την "Κοινωνική Συμμαχία" από την ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018

 

30 ΜΑΗ: ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑ


- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» ΤΩΝ ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ

- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

- ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

 

read more ...

Παρουσίαση του βιβλίου "Ο μεγάλος Ζωολογικός Κήπος" του Νικολάς Γκιγιέν - Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

9 Μάη: H αντιφασιστική νίκη επίκαιρη και διαχρονική όσο ποτέ - Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018


Τιμώντας την 70η επέτειο της Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο θέλω να εκφράσω το βαθύ μας θαυμασμό στον ηρωικό σοβιετικό λαό που προσέφερε μια κολοσσιαία υπηρεσία στην ανθρωπότητα...

...Τα 27 εκατομμύρια των σοβιετικών που πέθαναν στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, το έκαναν επίσης για την ανθρωπότητα και για το δικαίωμα να σκεφτόμαστε. 

Για το δικαίωμα να είμαστε σοσιαλιστές, να είμαστε μαρξιστές – λενινιστές, να είμαστε κομουνιστές. Για να βγούμε από την προϊστορία. 

Φιντέλ Κάστρο Ρουζ / 7 Μάη 2015


read more ...

Τι συνεπάγεται η έλευση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης; - Κυριακή, 6 Μαΐου 2018

Μιλήσαμε με τον οικονομολόγο Γιάννη Τόλιο για τον αντίκτυπο που έχει ήδη ο ερχομός της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Από τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία αλλά και τις ζοφερές προβλέψεις για τα επόμενα 5-10 χρόνια φαίνεται ότι μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο όχι μόνο στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και στην ίδια την έννοια της εργασίας όπως την έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό μεγάλοι οικονομολόγοι, αλλά και επιχειρηματίες -ιδιαίτερα στις ΗΠΑ- κάνουν λόγο για μέτρα όπως τη θέσπιση ενός «παγκόσμιου βασικού εισοδήματος», σε μία προσπάθεια να αντισταθμιστεί η ραγδαία εξάλειψη επαγγελμάτων και θέσεων εργασίας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Χάμψα, στον Δρόμο της Αριστεράς

 

read more ...