Ετεροδικία

Δημοσιεύθηκε: 19/7/2017

 

 

Το 1842, με τη συνθήκη της Νανκίνγκ, οι νικητές του 1ου Πολέμου του Οπίου βρετανοί, επέβαλαν στην ηττημένη Κίνα το ταπεινωτικό καθεστώς της «ετεροδικίας» (“extraterritoriality”). Αυτό σήμαινε ότι, αν κάποιος πολίτης της τότε Βρετανικής Αυτοκρατορίας διέπραττε κάποιο αδίκημα στο κινεζικό έδαφος, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του αδικήματος, δεν γινόταν να δικαστεί από τις κινεζικές αρχές. Εξαιρείτο της κινεζικής δικαιοδοσίας και ήταν υπόλογος μόνο στα βρετανικά δικαστήρια.                 

 

Εμείς, είμαστε στο νότιο βαλκανικό προτεκτοράτο, που καταχρηστικά ονομάζουμε ακόμα Ελληνική Δημοκρατία, το σωτήριον έτος 2017. Και το καθεστώς της ετεροδικίας ξαναεμφανίζεται σαν φάρσα. Χωρίς πολεμικές συνθήκες, χωρίς προσχήματα, απροκάλυπτα και χυδαία:

Τί και αν η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε ύποπτους για απιστία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου  τρεις ευρωπαίους τεχνοκράτες, μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ; Τί και αν τους παρέπεμψε με βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών σε δίκη, σχετικά με υπόθεση πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Δημοσίου την περίοδο 2013 - 2014; Το βούλευμα απλά αναιρέθηκε από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη.

Πριν την αναίρεση, οι δικοί μας σύγχρονοι ευρωπαίοι αποικιοκράτες μας είπαν στα ίσια: «Οι τεχνοκράτες μας εξαιρούνται της δικαιοδοσίας σας! Αν θέλετε να πάρετε τη δόση σας, θα εφαρμοστεί  ετεροδικία!».  

Και εμείς, σαν καλοί ευρωπαίοι που είμαστε, υπακούσαμε και κάναμε τους κινέζους, όχι όμως, με τη μεταφορική έννοια.

 

Ο Πρώιμος

       

ΠΗΓΗ: Η δικαιοσύνη «άκουσε» τους δανειστές για το ΤΑΙΠΕΔ, ThePressProject. www.thepressproject.gr/article/113265/I-dikaiosuni-akouse-tous-daneistes-gia-to-TAIPED

 

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Παρουσίαση βιβλίου - Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017
read more ...

Βιβλιοπαρουσίαση-Συζήτηση: Ζητήματα τακτικής και στρατηγικής | Β.Λιόσης - Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2017

read more ...

«Το Τελευταίο Σημείωμα» - Το γενναίο βήμα του Π.Βούλγαρη και οι μικρές (αλλά σημαντικές) παραφωνίες - Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2017

 

Ας το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων αλλά και γιατί ζούμε σε εποχές που στον δημόσιο διάλογο κυριαρχεί το δόγμα «πρώτα πυροβολείς και μετά ρωτάς»: Το τελευταίο σημείωμα, η ταινία του Παντελή Βούλγαρη που ήδη είναι στις κινηματογραφικές αίθουσες είναι μια πολύ καλή ταινία. 

read more ...