Ετοιμάζουν πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Δημοσιεύθηκε: 20/7/2017


Εάν το καθεστώς Μαδούρο επιβάλλει τη Συντακτική Συνέλευσή του στις 30 Ιουλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν δυναμική και άμεση οικονομική δράση”, είπε ο Τραμπ. Τι εννοεί άραγε; είπα να ρωτήσω ένα φίλο μου που ασχολείται με τη Λατινική Αμερική. Αλλά τελικά δεν το έκανα. Γιατί η απάντηση είναι μάλλον πολύ απλή. 

Με λίγα λόγια: αν ο λαός της Βενεζουέλας ψηφίσει για την ανάδειξη αντιπροσώπων του που θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν νέο Σύνταγμα το οποίο στη συνέχεια θα υποβάλλουν στο λαό σε δημοψήφισμα για επικύρωση ή απόρριψη, τότε οι ΗΠΑ θα εντείνουν τις παρεμβάσεις τους στη χώρα αυτή. Για όποιον ξέρει να διαβάζει πίσω από τις λέξεις, η παρέμβαση δεν θα είναι μόνο οικονομική, ούτε μόνο έμμεση όπως είναι μέχρι τώρα.

Γιατί; γιατί απλώς στις ΗΠΑ δεν αρέσουν οι δημοκρατικές διαδικασίες. Προτιμούν το καλπονοθευτικό εκλογικό τους σύστημα το οποίο βγάζει πρόεδρο (βλ. Τραμπ) παρότι πήρε 3 εκατομμύρια ψήφους λιγότερες από την αντίπαλό του. Αυτή είναι γνήσια δημοκρατία! Αυτή θέλουν οι ΗΠΑ να επιβάλλουν στη Βενεζουέλα. Όχι συνέχεια εκλογές και εκλογές! Που τα βρήκαν αυτά οι κακομαθημένοι Βενεζολάνοι;

Α, και μια λεπτομέρεια. Παρά την τεράστια κινητοποίηση, το άφθονο χρήμα, τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης και τη διεθνή καμπάνια, στο άτυπο δημοψήφισμα που οργάνωσε η δεξιά αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, συμμετείχαν μισό εκατομμύριο λιγότεροι από όσους την είχαν ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές. Άσε που υπάρχουν και βίντεο που δείχνουν ότι κάποιοι διπλο(τριπλο)ψήφισαν σε διαφορετικές “κάλπες” για να αυξηθεί τεχνητά ο αριθμός των συμμετεχόντων. Μήπως αυτό εξηγεί γιατί οι αντιδραστικές δυνάμεις φοβούνται τις εκλογές για Συντακτική Συνέλευση; Μήπως επίσης εξηγεί γιατί στο ψευτοδημοψήφισμα (με βάση το ερώτημα) καλούσαν τις ένοπλες δυνάμεις να κάνουν πραξικόπημα; Ετοιμάζουν καινούργιο Πινοσέτ;

 

ο επίμονος

 Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Ανακοίνωση για την "Κοινωνική Συμμαχία" από την ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018

 

30 ΜΑΗ: ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑ


- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» ΤΩΝ ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ

- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

- ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

 

read more ...

Παρουσίαση του βιβλίου "Ο μεγάλος Ζωολογικός Κήπος" του Νικολάς Γκιγιέν - Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

9 Μάη: H αντιφασιστική νίκη επίκαιρη και διαχρονική όσο ποτέ - Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018


Τιμώντας την 70η επέτειο της Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο θέλω να εκφράσω το βαθύ μας θαυμασμό στον ηρωικό σοβιετικό λαό που προσέφερε μια κολοσσιαία υπηρεσία στην ανθρωπότητα...

...Τα 27 εκατομμύρια των σοβιετικών που πέθαναν στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, το έκαναν επίσης για την ανθρωπότητα και για το δικαίωμα να σκεφτόμαστε. 

Για το δικαίωμα να είμαστε σοσιαλιστές, να είμαστε μαρξιστές – λενινιστές, να είμαστε κομουνιστές. Για να βγούμε από την προϊστορία. 

Φιντέλ Κάστρο Ρουζ / 7 Μάη 2015


read more ...

Τι συνεπάγεται η έλευση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης; - Κυριακή, 6 Μαΐου 2018

Μιλήσαμε με τον οικονομολόγο Γιάννη Τόλιο για τον αντίκτυπο που έχει ήδη ο ερχομός της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Από τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία αλλά και τις ζοφερές προβλέψεις για τα επόμενα 5-10 χρόνια φαίνεται ότι μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο όχι μόνο στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και στην ίδια την έννοια της εργασίας όπως την έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό μεγάλοι οικονομολόγοι, αλλά και επιχειρηματίες -ιδιαίτερα στις ΗΠΑ- κάνουν λόγο για μέτρα όπως τη θέσπιση ενός «παγκόσμιου βασικού εισοδήματος», σε μία προσπάθεια να αντισταθμιστεί η ραγδαία εξάλειψη επαγγελμάτων και θέσεων εργασίας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Χάμψα, στον Δρόμο της Αριστεράς

 

read more ...