Οι δυνατότητες της Συντακτικής Συνέλευσης

Δημοσιεύθηκε: 24/7/2017

του Δημήτρη Καλτσώνη

 

περ.

Chavez Vive, Μάιος 2017

 

Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι Συντακτική Συνέλευση συγκαλείται σε μια χώρα ύστερα από μια πολιτική καμπή, μια επανάσταση, μια εξέγερση, την εθνική απελευθέρωση ή κάποιο άλλο κομβικής σημασίας γεγονός.

 

Η πρόβλεψη, από το ίδιο το Σύνταγμα, για τη δυνατότητα σύγκλησης Συντακτικής Συνέλευσης είναι μια πρωτοποριακή δυνατότητα που παρέχει το Σύνταγμα της Βενεζουέλας. Έτσι, η εξουσία του λαού δεν περιχαρακώνεται στα όρια του ισχύοντος Συντάγματος, το οποίο μπορεί μόνο να αναθεωρηθεί μέχρι κάποιο όριο. Θεωρητικά τουλάχιστον, ο λαός μέσω μιας Συντακτικής Συνέλευσης μπορεί να αμφισβητήσει πλήρως το νομικο-πολιτικό και κοινωνικο-οικονομικό σύστημα. Μπορεί να ανατρέψει τα πάντα, ακόμη και τις προηγούμενες αποφάσεις του. Αυτό μπορεί να γίνει βέβαια σε θετική αλλά και σε αρνητική κατεύθυνση ανάλογα με τις συνθήκες και τους συσχετισμούς.

 

Βάσει των άρθρων 347 επ. του Συντάγματος της Βενεζουέλας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή το 15% των εκλογέων, ή τα 2/3 της Εθνοσυνέλευσης ή τα 2/3 των δημοτικών συμβουλίων  μπορούν να ζητήσουν τη σύγκληση Συντακτικής Συνέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι η εκλεγμένη από το λαό Συντακτική Συνέλευση μπορεί να χαράξει αδέσμευτη από το προηγούμενο συνταγματικό και νομικό καθεστώς την πορεία της χώρας. Μπορεί να υιοθετήσει ένα νέο Σύνταγμα, να χαράξει μέσω αυτού νέους ορίζοντες για την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της χώρας.

 

Είναι φανερό ότι στις συνθήκες της πολιτικής κρίσης της Βενεζουέλας, η σύγκληση της Συντακτικής Συνέλευσης και οι  εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων σε αυτήν μπορούν να αποτελέσουν μια δημοκρατική διέξοδο. Μπορούν να συμβάλλουν στην εκτόνωση των εντάσεων. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί και από την αποσόβηση των σχεδίων της ακροδεξιάς και των ΗΠΑ οι οποίες με κάθε τρόπο ωθούν στη βία, προσπαθώντας να ανατρέψουν τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα και απεργάζονται λύσεις πραξικοπηματικές ή ακόμη και σχέδια ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

 

Είναι γνωστό ότι τα Συντάγματα δεν λύνουν από μόνα τους τα προβλήματα των λαών. Μπορούν όμως να συμβάλλουν στην αναζήτηση λύσεων και στη χάραξη κατευθύνσεων. Τι ακριβώς θα αποφασίσει ο λαός της Βενεζουέλας είναι δική του αποκλειστικά υπόθεση και των αντιπροσώπων που θα επιλέξει για τη Συντακτική Συνέλευση. Είναι, όπως πάντα, και ζήτημα συσχετισμού των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.

 

Σημασία έχουν επίσης οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Θα πρέπει να ευνοούν τη γνήσια δημοκρατική έκφραση των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων, την ελεύθερη συζήτηση στο λαό μακριά από καταναγκασμούς και την έμμεση επιβολή που ασκούν συνήθως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της ολιγαρχίας και το μεγάλο κεφάλαιο.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ανοίγεται μια ευκαιρία, ένα παράθυρο για το μέλλον. Η Συντακτική Συνέλευση θα μπορούσε να αξιοποιήσει στοιχεία από την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος που είχε υποβάλλει το 2007 η κυβέρνηση Τσάβες. Δυστυχώς εκείνη η πρόταση δεν ευδοκίμησε, αφού, για μια σειρά λόγους, απορρίφθηκε οριακά στο σχετικό δημοψήφισμα. Σήμερα ίσως τα πράγματα είναι πιο ώριμα ώστε να γίνει ένα βήμα μπροστά.

 

Ο έλεγχος των στρατηγικών τομέων της οικονομίας -όχι μόνο του πετρελαίου- από το κράτος, ο εργατικός έλεγχος στις μεγάλες επιχειρήσεις, η παλλαϊκή συμμετοχή στον έλεγχο της οικονομίας και στο σχεδιασμό της παραγωγικής ανάπτυξης είναι πλευρές που θα μπορούσαν να βγάλουν τη χώρα από τα σημερινά οικονομικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά εκμεταλλεύονται ακριβώς οι δυνάμεις της ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού για να στρέψουν το τιμόνι της χώρας πίσω στην ιδιωτικοποίηση και στην καταλήστευση του πετρελαίου από τις πολυεθνικές και τους συνεργάτες τους.

           

 

 

 

 


 

 

Δείτε τον πρώτο κύκλο των "7 απλών μαθημάτων του μαρξισμού"

smile

Ανακοίνωση για την "Κοινωνική Συμμαχία" από την ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018

 

30 ΜΑΗ: ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑ


- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» ΤΩΝ ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ

- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

- ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

 

read more ...

Παρουσίαση του βιβλίου "Ο μεγάλος Ζωολογικός Κήπος" του Νικολάς Γκιγιέν - Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

9 Μάη: H αντιφασιστική νίκη επίκαιρη και διαχρονική όσο ποτέ - Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018


Τιμώντας την 70η επέτειο της Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο θέλω να εκφράσω το βαθύ μας θαυμασμό στον ηρωικό σοβιετικό λαό που προσέφερε μια κολοσσιαία υπηρεσία στην ανθρωπότητα...

...Τα 27 εκατομμύρια των σοβιετικών που πέθαναν στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, το έκαναν επίσης για την ανθρωπότητα και για το δικαίωμα να σκεφτόμαστε. 

Για το δικαίωμα να είμαστε σοσιαλιστές, να είμαστε μαρξιστές – λενινιστές, να είμαστε κομουνιστές. Για να βγούμε από την προϊστορία. 

Φιντέλ Κάστρο Ρουζ / 7 Μάη 2015


read more ...

Τι συνεπάγεται η έλευση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης; - Κυριακή, 6 Μαΐου 2018

Μιλήσαμε με τον οικονομολόγο Γιάννη Τόλιο για τον αντίκτυπο που έχει ήδη ο ερχομός της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Από τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία αλλά και τις ζοφερές προβλέψεις για τα επόμενα 5-10 χρόνια φαίνεται ότι μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο όχι μόνο στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και στην ίδια την έννοια της εργασίας όπως την έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό μεγάλοι οικονομολόγοι, αλλά και επιχειρηματίες -ιδιαίτερα στις ΗΠΑ- κάνουν λόγο για μέτρα όπως τη θέσπιση ενός «παγκόσμιου βασικού εισοδήματος», σε μία προσπάθεια να αντισταθμιστεί η ραγδαία εξάλειψη επαγγελμάτων και θέσεων εργασίας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Χάμψα, στον Δρόμο της Αριστεράς

 

read more ...