Έκθεση σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ το 2018

Πηγή: Ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, 09:46, 05/04/2019
Εκδότης: Yang Qian, ρωσική έκδοση
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κατσιάβαλος


Πεκίνο, 4 Απριλίου (Xinhua) 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Έκθεσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις ΗΠΑ το 2018, που δημοσιεύτηκε από το Γραφείο Τύπου του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ).


Εισαγωγή

Στις 13 Μαρτίου, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο το 2018, συνεχίζοντας να επικρίνει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περισσότερες από 190 χώρες, αγνοώντας τυφλά τα σοβαρά προβλήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επικράτεια των ΗΠΑ. Εξετάζοντας την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ το 2018, είναι εύκολο να διαπιστώσουμε, ότι η κυβέρνηση της χώρας, αποκαλούμενη "υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", αποδεικνύεται ανίκανη να εξασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη ίδια της τη χώρα, προφανώς εφαρμόζοντας διπλά πρότυπα σε αυτόν τον τομέα.

- Οι πράξεις βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων αποτελούν σοβαρή απειλή. Το 2018, στις ΗΠΑ σημειώθηκαν συνολικά 57.103 επεισόδια με τη χρήση πυροβόλων όπλων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14.717 άνθρωποι, 28.172 τραυματίστηκαν. Σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν 3.502 παιδιά και έφηβοι. Η βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων έχει μειώσει το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών σχεδόν κατά δυόμισι χρόνια.

- Αυξήθηκε ο αριθμός των περιπτώσεων εκδήλωσης θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκλογών του 2018, συχνά ακουγόταν η αντί-μουσουλμανική ρητορική. Σύμφωνα με την έρευνα, ο αριθμός των θεωριών συνωμοσίας κατά των Μουσουλμάνων στην πολιτική είχε αυξηθεί σημαντικά. "Περισσότεροι από το ένα τρίτο των υποψηφίων ισχυριζόταν, ότι οι μουσουλμάνοι από τη γέννησή τους είναι επιθετικοί και αποτελούν απειλή" και "περίπου το ένα τρίτο των υποψηφίων ζητούσαν τη στέρηση των βασικών δικαιωμάτων για τους μουσουλμάνους ή υποστήριζαν, ότι το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία".

- Η Διαδικτυακή-παρακολούθηση έγινε μια κοινή πρακτική. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την κρυφή συλλογή πληροφοριών "PRISMA" λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, παρακολουθώντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις ανακοινώσεις στο Facebook, τις συνομιλίες στη Google, τις κλήσεις στο Skype κ.λπ.

- Η πολιτική του χρήματος επικράτησε στις ΗΠΑ. Οι μεσοπρόθεσμες εκλογές του 2018 κόστισαν 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 35% παραπάνω από τις προηγούμενες ενδιάμεσες εκλογές, καθιστώντας την ως πιο δαπανηρή προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία της χώρας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκπροσωπεί τους υπέρ-πλούσιους.

- Στις ΗΠΑ, υπάρχει το μεγαλύτερο χάσμα εισοδήματος μεταξύ των χωρών της Δύσης. Το 1% του αμερικανικού πληθυσμού κατέχει το 38,6% του συνολικού πλούτου. Το επίπεδο ευημερίας και εισοδήματος των απλών ανθρώπων στη χώρα μειωνόταν διαρκώς. Περίπου οι μισές αμερικανικές οικογένειες γνώριζαν οικονομικές δυσκολίες, 18,5 εκατομμύρια Αμερικανών ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

- Ο αριθμός των εγκλημάτων μίσους έχει φθάσει σε νέο υψηλό επίπεδο. Σύμφωνα με μια έκθεση του FBI που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2018, το έτος 2017, ο αριθμός των εγκλημάτων μίσους στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 7.175, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17%. Το ποσοστό των εγκλημάτων που προκάλεσαν οι φυλετικές διακρίσεις αποτελούσε το 60% μεταξύ όλων των παραβάσεων δικαίου αυτής της κατηγορίας. Ταυτόχρονα, περισσότερα από τα μισά από αυτά τα εγκλήματα διαπράχθηκαν κατά των μαύρων.

- Οι συνθήκες διαβίωσης του μαύρου πληθυσμού προκαλούσαν ανησυχία. Η μεσαία λευκή οικογένεια στις ΗΠΑ στατιστικώς κατέχει περίπου δέκα φορές περισσότερα οφέλη από μια αντίστοιχη Αφροαμερικανικό οικογένεια. Η πιθανότητα να είναι φτωχός ο μαύρος πληθυσμός στις ΗΠΑ είναι δυόμισι φορές υψηλότερη από ό, τι ο λευκός. Η πιθανότητα να είναι άνεργοι οι μαύροι σε σύγκριση με τους λευκούς είναι διπλάσια, ενώ η πιθανότητα φυλάκισης των μαύρων είναι έξι φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτή των λευκών. Ο ρυθμός βρεφικής θνησιμότητας μεταξύ των Αφροαμερικανών είναι 2,3 φορές υψηλότερος από αυτόν των λευκών, ενώ οι μαύροι έχουν διάρκεια ζωής 3,5 χρόνια μικρότερη από τους λευκούς.

- Ο τεράστιος αριθμός των πυροβολισμών στα σχολεία. Πέρυσι, στις ΗΠΑ σημειώθηκαν συνολικά 94 πυροβολισμοί στα σχολεία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ή τραυματιστούν 163 άνθρωποι. Ήταν η χρονιά με τον μεγαλύτερο αριθμό παρόμοιων περιστατικών και τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων. Η περιπτώσεις βίας στα αμερικανικά σχολεία αυξήθηκε κατά 113% σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά.

- Οι γυναίκες ζουν με το φόβο της σεξουαλικής παρενόχλησης και της βίας. Η έρευνα έδειξε ότι το 81% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα βίωσε οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης, το 27% δήλωσαν, ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση.

- Η πολιτική μετανάστευσης χωρίζει τα παιδιά από τους γονείς τους. Ως αποτέλεσμα της νέας πολιτικής "μηδενικής ανοχής" που εισήγαγε η κυβέρνηση των ΗΠΑ από τον Απρίλιο του 2018, τουλάχιστον 2.000 παιδιά έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους. Υπήρξε επίσης σημαντική αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων σκληρής μεταχείρισης και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων μεταναστών από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Συνόρων των ΗΠΑ.

- Η έξοδος από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική ανάλυση του περιοδικού The Atlantic, ένα από τα πιο πιθανά και ύπουλα κίνητρα που καθοδήγησαν τις ΗΠΑ να πάρουν αυτή την απόφαση, ήταν η επιθυμία να αποφείγουν τις κατηγορίες για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.1. Συχνή η παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρξαν συχνές περιπτώσεις εγκλημάτων με τη χρήση της βίας, πυροβόλων όπλων, καθώς και περιπτώσεις κατάχρησης της υπηρεσιακής θέσης από αξιωματούχους. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνταν ανεξέλεγκτη και απροκατάληπτη παρακολούθηση, ενώ από την ελευθερία του Τύπου παρέμεινε μόνο η ονομασία.

Συχνές οι περιπτώσεις βίαιων εγκλημάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του FBI για τα εγκλήματα στις ΗΠΑ για το 2017, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, το έτος 2017 καταγράφηκαν 1 εκατομμύριο 247 χιλιάδες 321 βίαια εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων 17.284 δολοφονιών, 135.755 βιασμών και 810.825 επιθέσεων με σωματική βία σε επιβαρυντικές περιστάσεις, καθώς και 319.356 ληστείες. Μεταξύ όλων αυτών των εγκλημάτων, το 72,6% των δολοφονιών, το 40,6% των ληστειών, το 26,3% των επιθέσεων με σωματική βία υπό επιβαρυντικές συνθήκες διαπράχθηκαν με τη χρήση πυροβόλων όπλων. Το Σικάγο ονομάστηκε μία από τις πιο επικίνδυνες μεγάλες πόλεις στις ΗΠΑ, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν γίνει θύματα δολοφονίας τα τελευταία χρόνια. Στις 4 με 5 Αυγούστου του 2018, 74 άνθρωποι πυροβολήθηκαν στην πόλη, 12 από αυτούς πέθαναν. Δεκάδες χιλιάδες νέοι Αμερικανοί εγκατέλειψαν πόλεις με υψηλά επίπεδα βίαιης εγκληματικότητας / Wall Street Journal, 9 Αυγούστου 2018 /.

Συχνές περιπτώσεις βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχείου των εγκλημάτων με τη χρήση πυροβόλων όπλων το 2018 στις ΗΠΑ, καταγράφηκαν 57.103 τέτοια περιστατικά, με αποτέλεσμα να πεθάνουν 14.717 άτομα και να τραυματιστούν 28.172 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 3.502 θυμάτων μεταξύ ανηλίκων. Στις 18 Μαΐου στο μαζικό πυροβολισμό στο γυμνάσιο της Σάντα Φε κοντά στο Χιούστον του Τέξας, ο 17χρονος Δημήτριος Παγουρτζής σκότωσε με κυνηγητικό όπλο και περίστροφο δέκα και τραυμάτισε άλλους δέκα. Μέσα στο σχολείο και κοντά σε αυτό βρέθηκαν εκρηκτικά. Στις 8 Νοεμβρίου, ο πρώην πεζοναύτης Ian David Long μπούκαρε σε ένα μπαρ στην πόλη Thousand Oaks της Καλιφόρνια, όπου σκότωσε 12 ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς. Στις 6 Δεκεμβρίου, η εφημερίδα Huffington Post ανέφερε, ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για τους θανάτους από πυροβόλα όπλα κατά την περίοδο 2000-2016, τα βίαια εγκλήματα με τη χρήση πυροβόλων όπλων μείωσαν το προσδόκιμο ζωής του αμερικανικού πληθυσμού κατά σχεδόν δυόμισι χρόνια, ενώ το προσδόκιμο ζωής των Αφροαμερικάνων μειώθηκε κατά 4,14 χρόνια.

Η ελευθερία του Τύπου υποβλήθηκε σε πρωτοφανή καταπίεση. Σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς μη κυβερνητικού οργανισμού Article 19 από τις 2 Μαΐου του 2018, το περιβάλλον για τον Τύπο στις ΗΠΑ συνέχισε να επιδεινώνεται, οι δημοσιογράφοι υποβάλλονταν περιοδικά σε επιθέσεις, έρευνες, συλλήψεις, κρατήσεις στα σύνορα, καθώς και σε περιορισμούς στη δημοσίευση κοινών πληροφοριών. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συχνά δημοσίως και κατηγορηματικά κατηγορούσε τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους για τη διάδοση "ψευδών ειδήσεων", δημιουργώντας ένα εκφοβιστικό και εχθρικό περιβάλλον. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Article 19, Thomas Hughes επεσήμανε, ότι οι απειλές κατά της ελευθερίας του Τύπου στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί με ανησυχητική δύναμη. Στις 16 Αυγούστου, δημοσιεύθηκε ένα άρθρο στο Newsweek, στο οποίο αναφερόταν, ότι η περσινή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των ΜΜΕ στις ΗΠΑ κατέστρεψε την ελευθερία του Τύπου στη χώρα.

Παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων των δημοσιογράφων στις συνεντεύξεις. Στις 7 Νοεμβρίου του 2018, προκειμένου να μην επιτρέψει σε έναν ανταποκριτή του CNN στο Λευκό Οίκο να υποβάλει πρόσθετες ερωτήσεις, το προσωπικό του Λευκού Οίκου επιχείρησε να πάρει το μικρόφωνο από αυτόν και να ακυρώσει την κάρτα του. Στις 19 Ιανουαρίου του περασμένου έτους, το αμερικανικό περιοδικό Columbia Journalism Review δημοσίευσε ένα άρθρο, στο οποίο επισημαίνονταν, ότι το 2017, οι δημοσιογράφοι στις ΗΠΑ κρατήθηκαν 34 φορές, σε εννέα περιπτώσεις κατηγορήθηκαν, ότι διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα. Ο εξοπλισμός 15 δημοσιογράφων κατασχέθηκε · 44 δημοσιογράφοι υποβλήθηκαν σε προσωπικές επιθέσεις.

Αυξήθηκε ο αριθμός των δηλώσεων με μια χροιά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Στις 22 Οκτωβρίου του 2018, η εφημερίδα Guardian είχε αναφέρει, ότι κατά τις μεσοπρόθεσμες εκλογές του 2018, αυξήθηκαν σημαντικά οι αντί-μουσουλμανικές ρητορείες · οι θεωρίες συνωμοσίας που απευθύνονταν κατά των μουσουλμάνων, όλο και πιο συχνά γέμιζαν τις πολιτικές ομιλίες. Σύμφωνα με την έκθεση, "πάνω από το ένα τρίτο των υποψηφίων δήλωναν, ότι οι μουσουλμάνοι ήταν επιθετικοί από τη γέννησή τους ή παρουσίαζαν επικείμενη απειλή" και "περίπου το ένα τρίτο των υποψηφίων καλούσαν να στερηθούν οι μουσουλμάνοι των βασικών δικαιωμάτων ή δήλωναν, ότι το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία".

Η ηλεκτρονική παρακολούθηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ παραβίαζε την ακεραιότητα των προσωπικών πληροφοριών. Η συλλογή και η μελέτη των NSA, του FBI και της CIA των διεθνών ηλεκτρονικών μηνυμάτων, των ηλεκτρονικών κλήσεων και συνομιλιών των Αμερικανών χωρίς τη συγκατάθεσή τους έχει γίνει κοινή πρακτική στις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα PRISMA λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς άδεια, παρακολουθώντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα και κλήσεις σε κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, το Google και το Skype.

Μεγάλος αριθμός διαδηλωτών είχε συλληφθεί. Η εφημερίδα Chicago Tribune στις 28 Ιουνίου 2018 είχε αναφέρει, ότι 575 άτομα κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, τα περισσότερα από τα οποία ήταν γυναίκες. Από τις 4 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Σεπτεμβρίου, η αστυνομία του Καπιτώλιου των ΗΠΑ συνέλαβε 212 άτομα που αντιτάχθηκαν στην υποψηφιότητα του Brett Kavano ως υποψήφιο για τη θέση του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ακόμη ποιο πολλοί από 300 διαδηλωτές κρατήθηκαν στις 4 Οκτωβρίου. Στις 11 Δεκεμβρίου, το Reuters ανέφερε, ότι 32 θρησκευτικοί ηγέτες και δημόσιοι υπάλληλοι κρατήθηκαν στα σύνορα στο Σαν Ντιέγκο κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της κράτησης και της απέλασης μεταναστών από την Κεντρική Αμερική.

Τα νομικά λάθη οδηγούσαν σε λανθασμένες αποφάσεις. Τον Μάιο του 2018, ο Ειδικός Εισηγητής για την Ακραία Φτώχεια και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον ΟΗΕ, Philip Alston, δημοσίευσε μια έκθεση σύμφωνα με την οποία το αμερικανικό δικαστικό σύστημα επιτρέπει στους πλούσιους να ανταλλάξουν την ελευθερία τους με εγγύηση, ενώ οι φτωχοί αναγκάζονται να παραμείνουν πίσω από τα κάγκελα. Η εφημερίδα New Yorker στις 6 Φεβρουαρίου ανέφερε, ότι ένας δικαστής στο Μπρονξ δικαίωσε τον Έντουαρντ Χάρι, ο οποίος πέρασε 23 χρόνια στη φυλακή με κατηγορίες για δολοφονία, που δήθεν είχε διέπραξει ο ίδιος το 1995.

Η εφημερίδα “Washington Post” στις 19 Δεκεμβρίου του έτους 2018 είχε ανακοινώσει, ότι ένας άνδρας από τη Βαλτιμόρη καταδικάστηκε λανθασμένα για προληπτική δολοφονία πρώτου βαθμού. Κατά την έρευνα της υπόθεσης, η τοπική αστυνομία δεν έλεγξε το άλλοθιτου και δεν έψαξε άλλους υπόπτους, με αποτέλεσμα ο άνδρας να περάσει 27 χρόνια στη φυλακή.

Βία από δημόσιους υπαλλήλους. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις 11 Ιουλίου και στις 8 Νοεμβρίου, ο πρώην φυλακισμένος Eric Scott Kindley, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, βίαζε συστηματικά ή προκαλούσε σωματικές βλάβες σε γυναίκες-φυλακισμένες τις οποιες μεταφέραν, προκαλώντας τες σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά τραύματα. Οι αξιωματικοί της φυλακής “Αγκόλα” στην πολιτεία της Λουιζιάνα, όπως είχε εξακριβωθεί, χτυπούσαν τους κρατούμενους, που ήταν δεμένοι με χειροπέδες και με συρματόσχοινο, προκαλώντας τους σοβαρούς τραυματισμούς. Αυτοί συνωμοτούσαν επίσης για να αποκρύψουν τις φρικαλεότητες τους. Όπως ανακοίνωσε, στις 18 Δεκεμβρίου του 2018, η εφημερίδα New York Daily News, με αναφορά στο Associated Press, δύο φυλακισμένοι στη Νότια Φλόριντα κτυπούσαν και εκφοβίζαν τους νεαρούς φιλακισμένους, παραβιάζοντας σοβαρά τα δικαιώματα των κρατουμένων.
2. Τα χρήματα συνεχίζουν να επηρεάζουν την πολιτική των ΗΠΑ

Οι ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο των ΗΠΑ το έτος 2018 κατάντησαν μια δαπανηρή εκδήλωση, που μετατράπηκε σε παιχνίδι χρημάτων με συμμετοχή και "σκοτεινών χρημάτων" και διαφθορών. Τα σκάνδαλα διαφθοράς που αφορούν πολιτικά πρόσωπα ακολούθησαν το ένα μετά το άλλο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έγινε αντιπρόσωπος των πλουσίων.

Οι "ακριβότερες" μεσοπρόθεσμες εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ. Όπως σημείωσαν, τις 8 Νοεμβρίου του 2018, στο Κέντρο υπεύθυνης πολιτικής (Center for Responsive Politics), οι εκλογές του 2018 για το Κογκρέσο των ΗΠΑ κόστισαν 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 35% περισσότερο από ό, τι το 2014. Έγιναν οι ακριβότερες ενδιάμεσες εκλογές στην ιστορία της χώρας (www.opensecrets.org, 8 Νοεμβρίου του 2018). Ο προεκλογικός αγώνας για τη Γερουσία στην πολιτεία του Τέξας έγινε ο πιο σπάταλος στην ιστορία των ΗΠΑ. Μόνο ο Δημοκρατικός υποψήφιος Beto O'Rourke συνέλεξε το ρεκόρ των 69,1 εκατομμυρίων δολαρίων / www.usatoday.com, 16 Νοεμβρίου 2018 /.

Οι μυστικές δωρεές και τα "σκοτεινά χρήματα" πήραν ευρεία εξάπλωση. Όπως αναφέρθηκε στις 21 Ιουλίου του 2018, από τον αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NBC, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την ακύρωση της απαίτησης για περισσότερες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με πηγές δωρεάς, με αποτέλεσμα οι εκλογές να γίνουν πολύ λιγότερο διαφανείς. Κατά τις μεσοπρόθεσμες εκλογές για το Κογκρέσο των ΗΠΑ το 2018, το ποσό των "σκοτεινών χρημάτων" που δαπανήθηκαν από εξωτερικές ομάδες που δεν συμπεριλήφθηκαν στις εκλογικές επιτροπές των υποψηφίων έφθασε στο ρεκόρ των 98 εκατομμυρίων δολαρίων. Περισσότερες από το 40% των τηλεοπτικών διαφημίσεων, που μεταδόθηκαν από εξωτερικές ομάδες για να επηρεάσουν τις εκλογές του Κογκρέσου, χρηματοδοτήθηκαν από μυστικούς δωρητές και πάνω από το ένα τέταρτο των διαφημιστικών κονδυλίων για τις εκλογές στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία προερχόταν από ομάδες που δεν αποκάλυπταν τους δωρητές τους. Από τις ενδιάμεσες εκλογές το έτος 2014, ο αριθμός των διαφημιστικών ειδών που μεταδόθηκαν με «σκοτεινό χρήμα» τέτοιων ομάδων κατά τις ομοσπονδιακές εκλογές, αυξήθηκε κατά 26%. (www.usatoday.com, 12 Ιουλίου και 16 Νοεμβρίου 2018).

Η διαφθορά στις εκλογές εντατικοποιήθηκε. Ο ιστότοπος της βρετανικής εφημερίδας The Guardian ανέφερε στις 7 Αυγούστου του 2018, ότι το ευρύ κοινό πιστεύει, ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι διεφθαρμένες και, ότι οι βουλευτές έχουν αναληφθεί από εταιρείες, τους πλούσιους και από ομάδες με ειδικά συμφέροντα. Το μέσο κόστος απόκτησης μίας θέσης στη Γερουσία είναι 19,4 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων - κατά μέσο όρο τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια δολάρια. Κατά τις εκλογές, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις απάτης, όταν ανταλλάχθηκαν χρηματικά ποσά για ψήφους. Στις 20 Νοεμβρίου 2018, οι New York Times ανέφεραν, ότι ο Εισαγγελέας του Λος Άντζελες δήλωσε, ότι εννέα άνθρωποι κατηγορήθηκαν ότι πλήρωσαν από $ 1 και δώσανε πολλά τσιγάρα στους άστεγους με αντάλλαγμα την υπογραφή τους στο έντυπο εγγραφής των ψηφοφόρων.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έγινε αντιπρόσωπος των πλουσίων. Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα θέματα της ακραίας φτώχειας και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Philip Alston, δημοσίευσε μια έκθεση τον Μάιο του 2018, όπου δηλώνει, ότι ο συνολικός πλούτος των μελών του αμερικανικού υπουργικού συμβουλίου ανέρχεται σε 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια και η κυβέρνηση έχει γίνει εκπρόσωπος των πλουσίων. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης στις 30 Απριλίου του 2018, ο πρώην γερουσιαστής του Αρκάνσας και μέλος της Κρατικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Χένρι Ουίλκινς, δεχόταν δωροδοκίες ψηφίζοντας υπέρ των προθέσεων των πολιτικών ομάδων συμφερόντων. Η εφημερίδα Miami Herald δημοσίευσε στις 2 Αυγούστου, ότι ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Rick Scott υπό την επίδραση των ομάδων συμφερόντων, μείωσε το κόστος διαχείρισης των υδάτων κατά 700 εκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα μια "κόκκινη παλίρροια" μεγάλης κλίμακας που χαρακτηρίζεται από τον πολλαπλασιασμό τοξικών θαλάσσιων φυκιών, τα οποία προκάλεσαν τον θάνατο της θαλάσσιας χλωρίδας και την πανίδας και τα οποία αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία των κατοίκων των παράκτιων περιοχών.

Ατελείωτα σκάνδαλα διαφθοράς με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων.
Όπως ανακοίνωσε στις 8 Δεκεμβρίου του 2018 η εφημερίδα Miami Herald, ο πρώην δήμαρχος του Tallahassee, της πολειτίας της Φλόριντα, Scott Maddox, κατηγορήθηκε για 44 κατηγορίες του κατηγορητηρίου, συμπεριλαμβανομένων δωροδοκίων, εκβιασμών και απάτης. Μία διάσημη γερουσιαστής του Τέξας, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Houston Chronicle από τις 8 Ιουνίου του 2018, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να σταματήσει μια έρευνα για ένα μπαρ το οποίο κατέχει. Στις 14 Δεκεμβρίου του 2018, στον ιστότοπο του Βρετανικού περιοδικού The Week είχε δημοσιευτεί άρθρο με τον τίτλο “Η διαφθορά υπονομεύει την αμερικανική δημοκρατία”, στο οποίο αναφερόταν, ότι οι εταιρείες κατακτήσαν τους αμερικανούς πολιτικούς με δωρεές στις προεκλογικές καμπάνιες και υποσχέσεις κέρδους, ώστε οι πολιτικοί να νομοθετούν για τις επιχειρήσεις τους.

Το κοινό είναι απαισιόδοξο για την αμερικανική πολιτική. Σύμφωνα με τα αποτελεσματα της δημοσκόπησης για τα θέματα της δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν από το ερευνητικό κέντρο Pew /Pew Research Center/ στις 26 Απριλίου του 2018, το 53% των ερωτηθέντων πιστεύει, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τηρούν την αρχή του σεβασμού των δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των ανθρώπων. Στις 26 Ιουνίου του 2018, η ιστοσελίδα της εφημερίδας The Newsweek ανακοίνωσε, ότι μια έρευνα έδειξε, ότι το 55% των ερωτηθέντων πιστεύουν, ότι η δημοκρατία σήμερα στις ΗΠΑ είναι "πολύ αδύναμη", αλλά σύμφωνα με το 68% των οι συμμετέχοντων στην έρευνα, η δημοκρατία στις ΗΠΑ "γίνεται όλο και πιό αδύνατη και αδύνατη".3. Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών εξακολουθεί να αυξάνεται.

Το επίπεδο της φτώχειας στις ΗΠΑ παρέμεινε υψηλό. Συνέχιζε να διευρύνεται το χάσμα στην ευημερία των πλουσίων και των φτωχών. Σχεδόν οι μισές αμερικανικές οικογένειες γνώρισαν οικονομικές δυσκολίες. Οι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα δεν έχουν επαρκή ασφάλιση υγείας. Ο αριθμός των άστεγων παρέμεινε υψηλός.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, υπάρχει η μεγαλύτερη διαφορά εισοδήματος μεταξύ των δυτικών χωρών. Σύμφωνα με την απογραφή των ΗΠΑ, το έτος 2017, περίπου 42 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, που ήταν περίπου το 13,4% του συνολικού πληθυσμού. Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Αμερικανοί που εργάζονται σε συνεχή βάση όλο το χρόνο είχαν ετήσιο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με μια έκθεση του Brookings Institution, ήταν συνήθως πιο δύσκολο για τα άτομα με αναπηρίες να βρουν μια μόνιμη θέση εργασίας και να κερδίσουν μισθούς πάνω από το όριο της φτώχειας. Περίπου 25,7% των ατόμων με αναπηρίες ζούσαν στη φτώχεια /www.usatoday.com, 10 Οκτωβρίου του 2018 και 19 Νοεμβρίου του 2018 /.

Τον Μάιο μήνα του 2018, ο Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα θέματα της ακραίας φτώχειας και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Philip Alston, δημοσίευσε μια έκθεση που αναφέρει, ότι στις ΗΠΑ υπάρχει το μεγαλύτερο χάσμα εισοδήματος μεταξύ των δυτικών χωρών. Σύμφωνα με την έκθεση, 18,5 εκατομμύρια Αμερικανών ζούσαν σε ακραία φτώχεια. Στη χώρα υπάρχει το υψηλότερο επίπεδο φτώχειας μεταξύ των νέων των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Το 2016, το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων στις ΗΠΑ κατήχε το 38,6% του συνολικού πλούτου, τι στιγμή κατά την οποία το συνολικό επίπεδο ευημερίας και εισοδήματος των απλών ανθρώπων τα τελευταία 25 χρόνια έχει γενικά μειωθεί. Ο F. Alston σημείωσε επίσης, ότι ορισμένα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας που είχε αναλάβει η αμερικανική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, ωφέλησαν μόνο τους πλούσιους, όχι τους απλούς ανθρώπους. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δώσει πρωτοφανή υψηλές φοροαπαλλαγές στα πολύ πλούσια στρώματα του πληθυσμού και στις μεγάλες επιχειρήσεις, πράξη που κατέστη δυνατή εν μέρει λόγω της μείωσης των κοινωνικών παροχών για τους φτωχούς. Αυτή η στρατηγική, φαίνεται, να αποσκοπεί στην αύξηση της ανισότητας.» /www.washingtonpost.com, 25 Ιουνίου του 2018 /.

Σχεδόν οι μισές αμερικανικές οικογένειες γνώρισαν οικονομικές δυσκολίες. Στις 17 Ιουλίου του 2018, ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Μπέρνι Σάντερς, έγραψε στο άρθρο του συγγραφέα που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα The USA Today, ότι τα έσοδα των 43% των οικογενειών στις ΗΠΑ δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τα έξοδα. Για να πληρώσουν για τη στέγαση, τη διατροφή, τη φροντίδα των παιδιών, την ιατρική περίθαλψη, τη μεταφορά και το κινητό τηλέφωνο, έπρεπε να χρησιμοποιήσουν δανεικά χρήματα. Μια έρευνα του Ινστιτούτου της Πόλης / Urban Institute / έδειξε, ότι σχεδόν το 40% των νέων και μεσήλικων ανθρώπων έχουν αναφέρει, ότι το εισόδημά τους δεν επαρκούσε για την κάλυψη των βασικών αναγκών, όπως τα τρόφιμα, την υγεία, τη στέγαση και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας /www.usatoday.com, 17 Ιουλίου, 2018 και 1 του Οκτώβρη 2018 /.

Ο φτωχός πληθυσμός έχει ανεπαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σύμφωνα με μια δημοσιευμένη, το Μάιο μήνα του 2018, έκθεση του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα θέματα της ακραίας φτώχειας και τα ανθρώπινα δικαιώματα Philip Alston, στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης των Ηνωμένων Πολιτειών, υπάρχουν μειονεκτήματα, που σχεδόν το ένα τέταρτο των εργαζομένων της πλήρους απασχόλησης και τα τρία τέταρτα των εργαζομένων με μερική απασχόληση δεν είχαν αναρρωτική άδεια . Περίπου το 44% των ενήλικων είτε δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος ενός ασθενοφόρου, είτε πρέπει να πουλήσουν κάτι, ή να δανειστούν χρήματα για να πληρώσουν για αυτές τις υπηρεσίες /www.washingtonpost.com, 25 Ιουνίου 2018 /. Μια ετήσια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη συμβουλευτική εταιρεία Gallup τον Νοέμβριο του 2018, έδειξε ότι το 46% των ερωτηθέντων ανησυχούν, ότι δεν έχουν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν για τα ιατρικά έξοδα. /News.gallup.com, 10 Δεκεμβρίου 2018/. Σύμφωνα με νέα ανάλυση του Ινστιτούτου της Πόλης /Urban Institute /, έως και το 19% των κατοίκων του Τέξας ηλικίας κάτω των 65 ετών δεν είναι ασφαλισμένοι και αυτό σημαίνει συνολικά 4,7 εκατομμύρια άτομα / abcnews.go.com, 17 Δεκεμβρίου 2018 /.

Ο αριθμός των άστεγων παρέμεινε υψηλός. Σύμφωνα με το Τμήμα Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ, περισσότεροι από 500.000 Αμερικανοί δεν είχαν μόνιμη κατοικία. Πολλοί άστεγοι χρειάζονται ιατρική περίθαλψη και υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες /www.usatoday.com, 1 Οκτωβρίου 2018 /. Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου, που εκδίδεται από την Πολιτεία της Καλιφόρνια τον Απρίλιο μήνα του 2018, η πολιτεία έχει το μεγαλύτερο αριθμό των αστέγων στη χώρα, οι οποίοι το 2017 ανήλθαν σε 134.278 άτομα, τα οποία είναι κατά 16.136 περισσότερα από το 2016 /www.auditor.ca .gov /. Στο Σινσινάτι, Οχάιο, οι άστεγοι κατασκήνωσαν κοντά στο κέντρο της πόλης. Ο τοπικός δικαστής Robert Rulman (Robert Ruehlman) δήλωσε, ότι τα στρατόπεδα των άστεγων παραβιάζουν τη δημόσια τάξη και πρότεινε την απαγόρευση της δημιουργίας τέτοιων καταυλισμών στο κέντρο της πόλης και στις γύρω περιοχές. /www.usatoday.com, 14 Αυγούστου 2018 /.

Το ποσοστό θνησιμότητας από την υπερβολική δόση ναρκωτικών και την αυτοκτονία συνέχισε να αυξάνεται. Μια έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ το έτος 2018 αναφέρει, ότι από το 2014 ο αριθμός των θανάτων που προκαλούνται από την κατάχρηση ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά μέσο όρο αυξήθηκε κατά 16% ετησίως, και το 2017 είχε υπερβεί τα 70 χιλιάδες άτομα. Η αυτοκτονία ήταν η δέκατη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Από το 1999, το ποσοστό αυτοκτονιών στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 33%. Το 2017, περισσότεροι από 47.000 Αμερικανοί αυτοκτόνησαν /nytimes.com, 15 Αυγούστου 2018 /.


4. Επιδεινώθηκε η φυλετική διάκριση.

Στις ΗΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχουν συστηματικές φυλετικές διακρίσεις. Οι εκπρόσωποι των εθνικών μειονοτήτων αντιμετωπίζουν παράβαση των εκλογικών τους δικαιωμάτων. Οι αρχές επιβολής του νόμου και οι δικαστικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει στη διαδικασία μείωσης των φυλετικών διακρίσεων. Ωστόσο, συχνά συμβαίνουν ρατσιστικά εγκλήματα μίσους και οι εθνοτικές μειονότητες παραμένουν σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση.

Οι συστηματικές φυλετικές διακρίσεις έχουν επικριθεί από τον ΟΗΕ. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, που αναγνώστηκε στην 93η σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, καθώς και στην έκθεση του ειδικού εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για τις σύγχρονες μορφές ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της σχετιζόμενης με αυτά μισαλλοδοξίας, που έχει εκπονηθεί, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην αμερικανική κοινωνία εδώ και πολύ καιρό υπάρχει το φαινόμενο της ανωτερότητας της λευκής φυλής και το φαινόμενο της πρόκλησης των φυλετικών διακρίσεων και του μίσους. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών απέτυχε να απορρίψει αποφασιστικά και να αποτρέψει περιστατικά βίας και διαδηλώσεις που σχετίζονται με το ρατσισμό. Υψηλόβαθμοι πολιτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ, διαδίδει εθνικιστικές και λαϊκιστικές δηλώσεις, δημοσίευαν ρατσιστικές και ξενοφοβικές δηλώσεις στα έντυπα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα (ΟΗΕ έγγραφα A / 73/18, A / 73/312, A / 73/305 ).

Εκπρόσωποι των εθνικών μειονοτήτων είχαν στερηθεί των δικαιωμάτων ψήφου. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της αμερικανικής Ένωσης Αστικών Ελευθεριών (American Civil Liberties Union), με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου του 2018, στην αμερικανική πολιτεία της Βόρειας Ντακότα είχε εισαχθεί νόμος , που απαιτούσε από τους ψηφοφόρους να παρουσιάσουν ένα έγγραφο προκειμένου να πιστοποιήσουν την πραγματικήδιεύθυνση κατοικίας τους. Δεδομένου, ότι πολλοί Αμερικανοί ζουν σε αγροτικούς οικισμούς και δεν έχουν διευθύνσεις, ο προαναφερόμενος νόμος είχε στερήσει το δικαίωμα ψήφου χιλιάδων ντόπιων Ινδιάνων. Σύμφωνα με τη δημοσίευση του Εθνικού Καθολικού Αναφορέα (National Catholic Reporter), με ημερομηνία 22 Μαΐου, από το 2010, η καταστολή των ψηφοφόρων πέρασε σε 23 αμερικανικές τολμητίες πάρθηκαν νόμοι για την καταπίεση των ψηφοφόρων, μεταξύ αυτών σε 17 τολμητίες, τέτοιοι νόμοι στρέφονταν κατά των Ινδιάνων και άλλων ντόπιων Αμερικανών. Σύμφωνα με τη δημοσίευση της 28ης Νοεμβρίου στον ιστότοπο “The Reuters”, κατά τη διάρκεια των μεσοπρόθεσμων εκλογών, λόγω της πολιτικής της "πλήρους ταύτισης" στην πολιτεία της Γεωργίας, δεν επιβεβαιώθηκε η εγγραφή πολλών ψηφοφόρων. Το 70% αυτών που δεν επιβεβαιώθηκαν οι εγγραφές τους, ήταν Αφροαμερικανοί, το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού αυτής της πολιτείας. Στις 11 Αυγούστου, το βρετανικό περιοδικό “The Economist” σχολίασε, ότι ορισμένες πολιτίες στις νότιες ΗΠΑ ψήφισαν νόμους που επιβάλλουν αυστηρές απαιτήσεις προς τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους. "Φαίνεται, ότι απωθούν τις ΗΠΑ προς τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν οι μαύροι δεν είχαν δικαιώματα ψήφου."

Οι Αφροαμερικανοί γίνανε αθώα θύματα σκοποβολής της αστυνομίας λόγω του χρώματος του δέρματος τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας από τις 12 Νοεμβρίου του 2018, ένας26χρονος Αφροαμερικανός φύλακας, ο Dzhemel Roberson (Jemel Roberson) κρατούσε υπόπτους για την ένοπλη επίθεση σε ένα μπαρ ενός προαστίου του Σικάγο, αλλά η αστυνομία, κατά την άφιξη της, τον σκότωσε.Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, τότε όλοι φώναζαν, ότι ήταν φρουρός ασφαλείας, αλλά η αστυνομία βλέποντας, ότι ο αφροαμερικανός κρατούσε περίστροφο στο χέρι του, άνοιξε πυρ εναντίον του.

Το βράδυ της ημέρας των ευχαριστιών στις 22 Νοεμβρίου, μετά από έναν πυροβολισμό, σε ένα από τα εμπορικά κέντρα στην Αλαμπάμα, ο 21χρονος αφροαμερικάνος Emanian Fitzgerald Μπράντφορντ, ο νεώτερος, ο οποίος βοηθούσε άλλους πελάτες να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη, λανθασμένα θεωρήθηκε από την αστυνομία ως εισβολέας και πυροβολήθηκε. Οι μάρτυρες λένε, ότι αυτός δεν απειλούσε κανέναν. «Ο παράλογος θάνατος του Φιτζέραλντ – είναι το τελευταίο κραυγαλέο παράδειγμα του θανάτου ενός μαύρου άνδρα επειδή θεωρήθηκε ως απειλή λόγω του χρώματος του δέρματος του», - αναφερόταν στην εφημερίδα τα λόγια του Ben Crump, δικηγόρου της οικογένειας Fitzgerald (www.usatoday.com, 4 Δεκεμβρίου του 2018).

Το περιστατικό με το Starbucks (The Starbucks), απέδειξε την ευρεία διάκριση κατά των Αφροαμερικανών. Στις 12 Απριλίου του 2018, δύο Αφροαμερικανοί μπήκαν στο καφέ Starbucks στο κέντρο της Φιλαδέλφειας και ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα, αλλά το προσωπικό της καφετέριας τους αρνήθηκε και τους ζήτησε να φύγουν. Οι Αφροαμερικανοί δεν έφυγαν. Έφτασε η αστυνομία και συνέλαβε τους Αφροαμερικανούς επί τόπου. Αυτή η διακριτική πράξη προκάλεσε διαμαρτυρίες. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Φιλαδέλφειας Ρίτσαρντ Ρος /Richard Ross/ αρχικά εξήγησε, ότι αυτοί οι αστυνομικοί "δεν έκαναν κανένα λάθος", αλλά αργότερα, υπό την πίεση των διαδηλωτών, ζήτησε συγνώμη. Ο Δήμαρχος της Φιλαδέλφειας Jim Kenney, δήλωσε, ότι αυτή η σύλληψη επέτρεψε στους κατοίκους της Φιλαδέλφειας να επιβεβαιώσουν και να επιβιώσουν το "τραύμα του φυλετικού φιλτραρίσματος" (www.usatoday.com, 15 Απριλίου του 2018. abcnews.go.com, 19 Απριλίου του 2018). Πολλοί λένε, ότι το περιστατικό Starbucks έδειξε τη διακριτική μεταχείριση που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι των έγχρωμων φυλών κάθε μέρα, ειδικά οι μαύροι, γράφει η Βρετανική εφημερίδα “The Guardian” στην ιστοσελίδα της (www.theguardian.com, 28 Μαΐου του 2018).

Οι εθνικές μειονότητες έχουν υποστεί νομικές διακρίσεις. Στον ιστότοπο της “New York Times” από 7 Ιουνίου του 2018 αναφερόταν, ότι από τα τέλη του 2017, σε 15 σημαντικές υποθέσεις που αφορούσαν το θάνατο των Αφροαμερικανών από λάθος της αστυνομίας, μόνο ένας αστυνομικός καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στις 14 Δεκεμβρίου από το Κέντρο Πληροφόρησης της θανατικής ποινής των ΗΠΑ, μεταξύ των προσώπων που εκτελέστηκαν για διαφυλετικές δολοφονίες στις Ηνωμένες Πολιτείες από το έτος 1976, ο αριθμός των μαύρων που είχαν εκτελεστεί για τις δολοφονίες λευκών, αριθμούσε 290 άτομα, ενώ μόνο 20 λευκά άτομα εκτελέστηκαν για τη δολοφονία των μαύρων (deathpenaltyinfo .org, 14 Δεκεμβρίου του 2018). Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της “Washington Post" από 29 Ιουλίου, η ανάλυση των περιπτώσεων δολοφονίας σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις τα τελευταία δέκα χρόνια δείχνει, ότι η πιθανότητα σύλληψης αυτών που υποψιάζονταν για φόνους λευκών ήταν 63%, ενώ αυτών που υποψιάζονταν για τη δολοφονία των μαύρων - μόνο 47%.

Η εγκληματικότητα με βάση το μίσος λόγω φυλετικών διακρίσεων έσπασε ένα νέο ρεκόρ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα των “Los Angeles Times” από τις 13 Νοεμβρίου του 2018, το έτος 2017, ο αριθμός των εγκλημάτων μίσους που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περισσότερο από 17% - αυτός είναι ο υψηλότερος δείκτης από το έτος 2001. Μεταξύ των 7.175 τέτοιων εγκλημάτων, περίπου το 60% συσχετίζονταν με τις φυλετικές διακρίσεις, στις οποίες περίπου το 50% των θυμάτων ήταν μαύροι.

Ο James Harris Jackson, βετεράνος της λευκής φυλής, σκόπευε να σκοτώσει αρκετούς μαύρους άνδρες που συναναστρέφονταν με λευκές γυναίκες εξ’ αιτίας του μίσους του για τις φυλετικές ερωτικές σχέσεις. Ως «προετοιμασία» για μια μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση με φυλετικά κίνητρα, σκότωσε βάναυσα έναν μαύρο άνδρα 66 ετών με μικρό ξίφος το Μάρτιο του έτους 2017, ανέφερε ο ιστότοπος της “New York Times” στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο αντισημιτισμός αποκτά δυνάμεις. Την 27η Οκτωβρίου του 2018 ο 46χρονος εκπρόσωπος της λευκής φυλής, Robert Bowers μπούκαρε στη συναγωγή στην πόλη του Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια με ένα τουφέκι και περίστροφα, φωνάζοντας αντισημιτικά συνθήματα. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης των 20 λεπτών, άνοιξε πυρ κατά των πιστών, σκοτώνοντας 11 και τραυματίζοντας 6 άτομα. Αυτή η τρομοκρατική ενέργεια θεωρείται η πιο αιματηρή στην ιστορία των ΗΠΑ για την εβραϊκή κοινότητα (edition.cnn.com, 27 Νοεμβρίου 2018. · www.usatoday.com, 29 Οκτωβρίου 2018). Σύμφωνα με το CNN από τις 12 Δεκεμβρίου, αντισημιτικά φυλλάδια διανεμίζονταν σε όλη την πόλη του Πίτσμπουργκ. Οι αφίσες ναζιστικού περιεχομένου βρέθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες του Πανεπιστημίου της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ένας 21χρονος άνδρας είχε συλληφθεί με την κατηγορία συνωμοσίας για να δολοφονήσει πιστούς σε μια εβραϊκή συναγωγή στην πόλη του Τολέδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Διερεύνησης (FBI ) των ΗΠΑ, το έτος 2017 ο αριθμός των αντισημιτικών εγκλημάτων στη χώρα έφτασε στα 938, αυξανόμενος κατά 37% (www.latimes.com, 13 Νοεμβρίου του 2018).

Η οικονομική κατάσταση των Αφροαμερικανών είναι ανησυχητική. Όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 2018, στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής των ΗΠΑ, το επίπεδο του πλούτου που διατίθεται για τις στατικώς μεσαίες οικογένειες λευκών είναι σχεδόν 10 φορές υψηλότερο από το μέσο όρο του πλούτου που διατίθεται για τις αντίστοιχες οικογένειες αφροαμερικανών. Το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των Αφροαμερικανών για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι περίπου διπλάσιο από εκείνο των λευκών και το επίπεδο της φτώχειας των Αφροαμερικανών είναι 2,5 φορές υψηλότερο από αυτό των λευκών (www.epi.org, 26 Φεβρουαρίου του 2018). Τα στοιχεία της Εθνικής Συμμαχίας για την καταπολέμηση της έλλειψης στέγης δείχνουν, ότι οι Αφροαμερικανοί αποτελούν το 13% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ, ενώ οι περισσότεροι από το 40% των αστέγων είναι Αφροαμερικανοί (endhomelessness.org, 6 Ιουνίου του 2018).

Η φυλετική διάκριση οδηγεί σε ανισορροπίες ως προς την κατάσταση της υγείας. Σύμφωνα με τον ιστότοπο “Huffington Post”, στις 5 Φεβρουαρίου του 2018, το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των μαύρων Αμερικανών, που αρρώστησαν με μια από τις δέκα πιο θανατηφόρες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιακές παθήσεις, είναι αισθητά υψηλότερο από αυτό των λευκών Αμερικανών. Πειστικές ενδείξεις υποδεικνύουν, ότι οι φυλετικές διακρίσεις τόσο σε ατομικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο έχουν οδηγήσει σε τέτοιες δυσανάλογες διαφορές ως προς την κατάσταση της υγείας. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής των ΗΠΑ από τις 26 Φεβρουαρίου, η θνησιμότητα των Αφροαμερικανών νεογέννητων είναι 2,3 φορές υψηλότερη από αυτή των λευκών νεογέννητων Αμερικανών, ενώ το προσδόκιμο ζωής των Αφροαμερικανών είναι περίπου 3,5 χρόνια χαμηλότερο από αυτό των λευκών Αμερικανών.

Στον οικονομικό τομέα, υπάρχει σοβαρή φυλετική διάκριση. Στους εκπροσώπους της φυλής των Αφροαμερικανών, κατά την υποβολή αιτήσεων για διάφορα είδη δανείων, αρνούνταν συχνότερα από δύο φορές περισσότερο, απ’ ότι στους λευκούς της μη λατινοαμερικανικής λευκής φυλής. Συνήθως, στους μαύρους και στους λατινοαμερικανούς αιτούντες δανείων χρέωναν 1,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα ετήσια επιτόκια. Αυτό είχε αναφερθεί στις 27 Μαΐου του 2018 στην ιστοσελίδα του “The Los Angeles Times”.


5. Τα παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας.

Ένας μεγάλος αριθμός περιστατικών πυροβολισμών στα σχολεία, η ευρέως εκτεταμένη βία και η έλλειψη αποτελεσματικής κυβερνητικής εποπτείας της παιδικής κακοποίησης, πληγώνουν τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών των ΗΠΑ και απειλούν τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Αυξήθηκαν τα περιστατικά πυροβολισμών στα σχολεία. Σύμφωνα με μια αναφορά του BBC από τις 12 Δεκεμβρίου του 2018, το έτος 2018, στις ΗΠΑ είχαν το μεγαλύτερο αριθμό πυροβολισμών στα σχολεία για την περίοδο από το 1970, γεγονός που προκάλεσε επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό ατυχημάτων. Σύμφωνα με στοιβαιναν κάθε χρόνο στις πανεπιστημιουπόλεις τους.

Τα παιδιά υποφέρουν από σοβαρές απειλές μεταχείρισης. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το ένα τέταρτο των Αμερικανών παιδιών κακομεταχειρίστηκαν (www.usatoday.com, 26 Ιουλίου του 2018). Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας “Texas Tribune” από τις 6 Δεκεμβρίου του 2018, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, εκατοντάδες παιδιά έχουν υποστεί κακομεταχείριση σε νηπιαγωγεία στην πολιτεία του Τέξας, 88 από αυτά έχουν πεθάνει. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας “The Guardian” από τις 18 Δεκεμβρίου του 2018, σε ένα από τα εκπαιδευτικά κέντρα στο Canton της Μασαχουσέτης ως μορφή τιμωρίας συχνά υπόβαλαν τους μαθητές με ισχυρά ηλεκτρικά σοκ, μερικοί είχαν τιμωρηθεί με ηλεκτρικό ρεύμα που ήταν πολύ πιο ισχυρό από τις συσκευές του ηλεκτροσόκ. Η Διαμερικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία παροτρύνει το κέντρο να σταματήσει αμέσως αυτό το είδος της τιμωρίας.

Τα παιδιά γίνονται θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τους ιερείς. Σύμφωνα με μια έκθεση της ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής εταιρείας CBS από τις 15 Αυγούστου του 2018, κατά τη διάρκεια δεκαετιών περισσότεροι από 300 Καθολικοί ιερείς στην πολιτεία της Πενσιλβανίας κακοποιούσαν σεξουαλικά μεγάλο αριθμό παιδιών, τα θύματα των οποίων ήταν πάνω από 1.000 άτομα. Η αντίστοιχη ανώτατη διοίκηση της εκκλησίας έπαιρνε μέτρα για να αποκρύψει αυτά τα εγκλήματα. Μια αναφορά από τον Γενικό Εισαγγελέα του Ιλινόις έδειξε ότι 690 καθολικοί ιερείς είναι ύποπτοι για σεξουαλική βία κατά των παιδιών (www.chicagotribune.com, 19 Δεκεμβρίου του 2018). Σύμφωνα με την εφημερίδα Star-Telegram της 9ης Δεκεμβρίου του 2018, περισσότεροι από εκατό κληρικοί από μεγάλες Βαπτιστικές εκκλησίες σε 40 αμερικανικές πολιτείες κατηγορήθηκαν, ότι διαπράττουν σεξουαλικά εγκλήματα κατά παιδιών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει παραμελήσει την προστασία των παιδιών. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Chicago Tribune” από τις 13 Ιουλίου του 2018, μερικές πολιτείες δεν διαθέτουν διαφάνεια στο σύστημα υιοθεσίας και πολλά θέματα όπως οι συνθήκες διαβίωσης των υιοθετημένων παιδιών και οι αναφορές της παιδικής κακοποίησης αγνοούνταν κατά τη διάρκεια πολλών ετών. Η έλλειψη αποτελεσματικής εποπτείας από τις ομοσπονδιακές και κρατικές κυβερνήσεις έχει οδηγήσει σε αύξηση της κατάχρησης ή της δολοφονίας των υιοθετημένων παιδιών. Στις 28 Νοεμβρίου του 2018, η εφημερίδα “Miami Herald”, βασισμένη σε ανασκόπηση των δικαστικών αγωγών, δημοσίευσε μια λεπτομερή έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που σχετίζονταν με την εμπορία σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικων κοριτσιών από τον πολυεκατομμυριούχο Jeffrey Epstein. Την περίοδο 2001-2005, ο J. Epstein απήγαγε και πωλούσε ανήλικα κορίτσια από άλλες χώρες και επίσης τα υποχρέωνε να παρέχουν σεξουαλικές υπηρεσίες στους υψηλόβαθμους φίλους του, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει θύματα περισσότερα από 80 άτομα. Το ομοσπονδιακό γραφείο του εισαγγελέα συνήψε σύμβαση με τον J. Epstein και τον καταδίκασε σε 13 μήνες φυλάκισης για ένα μόνο σημείο εγκληματικότητας και επίσης διέκοψε τη διερεύνηση πιθανών συνεπειών στην υπόθεση. Στην έκθεση αναφέρεται, ότι ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός υπάλληλος συνέβαλε στην επίτευξη συμφωνίας για ελαφριά δικαστική απόφαση.

Τα παιδιά υποφέρουν από τη φτώχεια. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, περισσότερα από 13 εκατομμύρια παιδιών - περίπου ένα στα έξι - στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν σε οικογένειες με μη κανονική πρόσβαση σε τρόφιμα. Αυτά τα παιδιά υποφέρουν συχνά από πείνα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από το Αμερικανικό Γραφείο Απογραφής, το 20,2% των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών ζουν σε συνθήκες φτώχειας (www.usatoday.com, 1 και 10 Οκτωβρίου , του 2018 /.χεία του Κέντρου Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας των ΗΠΑ και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτων Περιστατικών, 94 περιστατικά με τη χρήση πυροβόλων όπλων σημειώθηκαν στα σχολεία των ΗΠΑ το έτος 2018, όπου σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν 163 άνθρωποι, ξεπέρασαν το ρεκόρ των 97 ατόμων του έτους 1986. Στις 14 Φεβρουαρίου του 2018, ο 19χρονος Νικόλαος Κρουζ, οπλισμένος με πιστόλι και πολλές δεσμίδες πυρομαχικών, εισήλθε σε ένα από τα τοπικά γυμνάσια της Φλόριντα και ενεργοποίησε τον συναγερμό πυρκαγιάς. Στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί από ημιαυτόματα όπλα σε μαθητές που έβγαιναν από τις τάξεις, με αποτέλεσμα να σκοτώσει 17 άτομα και να τραυματίσει τουλάχιστον 14. (www.usatoday.com, 14 Φεβρουαρίου του 2018). Σύμφωνα με μια έκθεση του ερευνητικού κέντρου Pugh από τις 18 Απριλίου του 2018, το 57% των ερωτηθέντων εφήβων και το 63% των γονέων εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη δυνατότητα πυροβολισμών στα σχολεία.

Υπάρχει έντονο πρόβλημα βίας στα σχολεία. Για το σχολικό έτος 2017-2018, ο αριθμός των περιστατικών βίας στα αμερικανικά σχολεία αυξήθηκε κατά 113%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που βασίζεται στις απαντήσεις περισσότερων από 160.000 μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε 27 πολιτείες σχεδόν το 40% των μαθητών της μέσης εκπαίδευσης και το 27% των μαθητών του γυμνασίου δήλωσαν, ότι ήταν θύματα εκφοβισμού (www.usatoday.com, 14 Αυγούστου και 24 Σεπτεμβρίου του 2018). Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του περιοδικού "American School & University" από τις 10 Δεκεμβρίου του 2018, περισσότερα από 600 σχολεία στη Φλώριδα δεν ανέφερναν για τα αδικήματα και τα εγκλήματα που συνέβαιναν κάθε χρόνο στις πανεπιστημιουπόλεις τους.
6. Συγκλονιστική η κατάσταση με τις διακρίσεις λόγω φύλου


Οι γυναίκες στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης, έλλειψη εγγυήσεων για προσωπική ασφάλεια και σαφή διάκριση κατά την πρόσληψη στη δουλειά και στον χώρο εργασίας.


Υψηλή συχνότητα σεξουαλικής παρενόχλησης και κατάχρησης. Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο στις 21 Φεβρουαρίου του 2018, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας ηλεκτρονικής έρευνας, το 81% των γυναικών υποβλήθηκαν σε σεξουαλική παρενόχληση με τη μία ή την άλλη μορφή κατά τη διάρκεια της ζωής τους, το 51% υποβλήθηκαν σε σεξουαλική επαφή χωρίς την συγκατάθεσή τους, το 27% παρουσιάστηκαν ως στόχοι της σεξουαλικής κακοποίησης (www.npr.org, 21 Φεβρουαρίου του 2018). Στις 14 Οκτωβρίου, η αμερικανική εφημερίδα “Des Moines Register” ανέφερε, ότι περίπου είκοσι βουλευτές ή εργαζόμενοι του κοινοβουλίου της Αϊόβα συμμετείχαν στην υπόθεση Anderson για σεξουαλική παρενόχληση. Φοβούμενοι να χάσουν δουλειά ή την εκδίκηση, τα θύματα αναγκάστηκαν να παραμείνουν σιωπηρά για περισσότερα από δέκα χρόνια. Η κυβέρνηση της πολιτείας πλήρωσε 1,75 εκατομμύρια $ ΗΠΑ, ως αποζημίωση, για την υπόθεση αυτή. Όπως ανακοινώθηκε στην αμερικανική εφημερίδα “USA Today” από τις 26 Σεπτεμβρίου, η σεξουαλική παρενόχληση και η σεξουαλική κατάχρηση έχουν ήδη γίνει ένα συστημικό πρόβλημα στο Χόλιγουντ. Σύμφωνα με μια τομεακή έρευνα, το 94% των γυναικών που ερωτήθηκαν ανέφεραν, ότι είχαν υποβληθεί σε σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση σε οποιαδήποτε μορφή κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στις 12 Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα της συμβουλευτικής εταιρείας Gallup, στη δημοσιευμένη από τα Ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Νοσημάτων των ΗΠΑ έκθεση αναφέρεται, ότι το 18,3% των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες σε κάποια στιγμή της ζωής τους υπήρξαν θύματα βιασμού. Ταυτόχρονα, το ποσοστό των γυναικών που ανησυχούν, ότι μπορούν να γίνουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης αυξήθηκε ως το 36% - το μέγιστο επίπεδο από το έτος 2011 (www.gallup.com, 12 Νοεμβρίου 2018).

Οι γυναίκες υποβάλλονται σε κατάχρηση. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. έδειξαν ότι 4 στις 5 γυναίκες από τις Αμερικάνες Ινδιάνες και τις ιθαγενείς της Αλάσκα αντιμετώπιζαν σκληρή μεταχείριση κατά τη διάρκεια της ζωής τους, και συγκεκριμένα, περισσότερες από τις μισές είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της αμερικανικής διαδικτυακής δημοσίευσης "Huffington Post" στις 14 Νοεμβρίου του 2018, μόνο το έτος 2016 το Εθνικό Κέντρο Πληροφόρησης για τα εγκλήματα των ΗΠΑ έλαβε αναφορές για 5.712 περιπτώσεις που σχετίζονται με αγνοούμενες ιθαγενείς στις ΗΠΑ. Στις 8 Οκτωβρίου του 2018 στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εφημερίδας “Los Angeles Times” αναφερόταν, ότι από το 2006 έως το 2014. περισσότερες από 5 χιλιάδες γυναίκες στις ΗΠΑ είχαν πυροβοληθεί από τους σημερινούς ή πρώην στενούς συνεργάτες.

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι προφανές. Σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής του πληθυσμού των ΗΠΑ, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν κατά μέσο όρο 19,5% και ο μέσος μισθός των γυναικών ήταν μόλις το 80,5%. από τους μισθούς των ανδρών (https://www.businessinsider.com, 27 Αυγούστου του 2018). Το πραγματικό χάσμα των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών αποδείχθηκε μεγαλύτερο από την στατιστική τιμή. Μακροπρόθεσμα, τα εισοδήματα των γυναικών θα είναι ελαφρώς χαμηλότερα από το ήμισυ των εισοδημάτων των ανδρών. Μεταξύ των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης για ένα χρόνο, οι γυναίκες με πτυχίο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες που έλαβαν μόνο το δίπλωμα γυμνασίου. Και ο μισθός των γυναικών με μεταπτυχιακό τίτλο είναι χαμηλότερος από εκείνον των ανδρών με πτυχίο πανεπιστημίου. Το χάσμα αμοιβών μεταξύ των φύλων συνεχίζει να βλάπτει τις γυναίκες και τις οικογένειές τους (www.huffingtonpost.com, 28 Νοεμβρίου του 2018. · www.nationalpartnership.org, Απρίλιος και Σεπτέμβριος του 2018).

Οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουν διακρίσεις στο χώρο εργασίας. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εφημερίδας “San Francisco Chronicle” στις 21 Δεκεμβρίου του 2018, οι διακρίσεις κατά των εγκύων και των θηλαζόντων μητέρων είναι κοινές στον χώρο εργασίας των ΗΠΑ. Το 50% των ερωτηθέντων γυναικών που εργάζονται στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα δήλωσαν, ότι έγιναν αντικείμενα διακρίσεων λόγω φύλου στον χώρο εργασίας. Περίπου το 70% των ερωτηθέντων γυναικών ανέφεραν, ότι ο αριθμός των γυναικών που κατέχουν ηγετικές θέσεις στην πολιτική και στους εμπορικούς κύκλους είναι πολύ μικρός (www.pewsocialtrends.org, 9 Ιανουαρίου και 20 Σεπτεμβρίου του 2018).

Η δυσαρέσκεια των γυναικών με την κοινωνική τους θέση έχει αυξηθεί δραματικά. Όπως αναφερόταν στην ιστοσελίδα της συμβουλευτικής εταιρείας Gallup από τις 10 Ιανουαρίου του 2018, το 46% των γυναικών που ερωτήθηκαν ήταν δυσαρεστημένες ή πολύ δυσαρεστημένες από την κοινωνική τους θέση, το 2008 αυτό το ποσοστό ήταν 30%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που είχε διεξαχθεί τότε. Ο ιστότοπος της αμερικανικής εφημερίδας "The New York Times" από τις 20 Ιανουαρίου του 2018 είχε αναφέρει, ότι πολλά εκατομμύρια ανθρώπων συμμετείχαν στην “Πορεία των γυναικών 2018” για να διαμαρτυρηθούν έντονα για τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης.7. Μόνιμες τραγωδίες για τους μετανάστες


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποίησε τη δυσφήμιση και τη βία κατά των μεταναστών. Η απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική βίαια διαχωρίζει τα παιδιά-μεταναστών από τους γονείς τους. Οι γυναίκες και τα παιδιά που αναζητούν άσυλο υπέστησαν προσβολές και κακοποιήθηκαν σεξουαλικά. Οι θάνατοι των παιδιών ήταν τρομακτικοί. Όλες αυτές οι ενέργειες των ΗΠΑ έχουν καταδικαστεί από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα.

Δυσφήμηση και βία κατά των μεταναστών. Στις 12 Δεκεμβρίου του 2018, στον ιστότοπο “Ατλαντικός”, αναφέρθηκε ότι το έτος 2017 η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε να εκτοπίζει πολλούς μακροχρόνιους μετανάστες που ζουν στη χώρα από το Βιετνάμ, την Καμπότζη και άλλες χώρες του κόσμου, αποκαλώντας τους «βίαιους εγκληματίες». Στις 26 Νοεμβρίου του 2018, η “Washington Post” ανέφερε, ότι η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποίησε επανειλημμένα δακρυγόνα στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό για να σταματήσει τους μετανάστες από την Κεντρική Αμερική. Πολλοί άνθρωποι υπέφεραν από αυτό.

Στις 28 Νοεμβρίου 2018, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος-εισηγητής της ομάδας εργασίας για τις αυθαίρετες κρατήσεις· ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή αλληλεγγύη · ο ειδικός εισηγητής για το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στο υψηλότερο επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας · ο ειδικός εισηγητής για το θέμα σχετικά με την επαρκή στέγαση ως μέρος του δικαιώματος για επαρκές βιοτικό επίπεδο, καθώς και για το δικαίωμα σχετικά με την απαγόρευση των διακρίσεων σ’ αυτόν τον τομέα · ο ειδικός εισηγητής για το θέμα της κατάστασης των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων · ο ειδικός εισηγητής για το θέμα των δικαιωμάτων των μεταναστών · ο ειδικός εισηγητής για τις σύγχρονες μορφές ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και συναφούς μισαλλοδοξίας· ο ειδικός εισηγητής για τα θέματα των βασανιστηρίων και άλλων σκληρών, απάνθρωπων ή ταπεινωτικών μεταχειρίσεων ή τιμωριών · ο ειδικός εισηγητής για την εμπορία των ανθρώπων, ειδικότερα των γυναικών και των παιδιών και · ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για το θέμα των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών στη νομοθεσία και στην πρακτική, δημοσίευσαν κοινή δήλωση που εξέφραζε ανησυχία σχετικά με τη χρήση ρατσιστικών και ξενοφοβικών εκφράσεων και μεθόδων που χρησιμοποιούνται από τις αρχές των ΗΠΑ οι οποίες αντιβαίνουν στα διεθνή πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα έγγραφα αναφέρουν, ότι η επίσημη απάντηση στη χώρα αυτή εξοστρακίζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, συγκρίνοντάς τους με το έγκλημα και τις επιδημίες. Αυτό επίσης τροφοδοτεί την ατμόσφαιρα της μισαλλοδοξίας, του φυλετικού μίσους και της ξενοφοβίας εναντίον εκείνων που θεωρούνται ως μη λευκοί, δημιουργώντας παράλληλα ένα εχθρικό συναισθηματικό περιβάλλον.

Η μεταναστευτική πολιτική χωρίζει τα παιδιά από τους γονείς τους. Στον ιστότοπο των “New York Times” από τις 12 Μαΐου του 2018 αναφερόταν, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2018 εισήγαγε μια νέα πολιτική "μηδενικής ανοχής" που απαιτούσε τη δίωξη όσων εισέρχονταν παράνομα στις ΗΠΑ. Οι ανήλικοι θα πρέπει να απομακρύνονται από τους γονείς που θα βρίσκονται υπό κράτηση. Ως αποτέλεσμα, περισσότερα από 2.000 παιδιά-μετανάστες διαχωρίστηκαν από τους γονείς τους. Στον ιστότοπο της “Guardian” από τις 16 Ιουνίου αναφέρονταν, ότι σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, 1995 ανήλικοι είχαν διαχωριστεί βίαια από τις οικογένειές τους από τις 19 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου του 2018 στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Αυτή η πολιτική προκάλεσε ένα κύμα σκληρής κριτικής και διαμαρτυριών από τις αμερικανικές και τις διεθνείς κοινότητες. Στον ιστότοπο της “The Guardian” από τις 23 Ιουνίου, που αναφερόταν τα λόγια της Anna Longfield (Επίτροπος για τα Θέματα των παιδιών στην Αγγλία, δήλωσε, ότι ο διαχωρισμός των παιδιών από τους γονείς τους είναι ένα σκληρό και βαθύτατα καταθλιπτικό γεγονός, το οποίο επίσης μπορεί να τους προκαλέσει μόνιμη συναισθηματική βλάβη. Η κορυφαία Βρετανή ραβίνα Laura Janner-Klausner συνέδεσε την αμερικανική πολιτική με τις ιστορικές τάσεις που οδήγησαν στη γενοκτονία.

Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έντονα καταδίκασαν τις πολιτικές μετανάστευσης των ΗΠΑ . Μια έκθεση που υποβλήθηκε από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή αλληλεγγύη, σύμφωνα με το ψήφισμα 35/3 του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, επέκρινε τον λαϊκισμό, τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές εκφράσεις που χρησιμοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση σε σχέση με τους μετανάστες, καθώς και την πρακτική του διαχωρισμού των παιδιών από τους γονείς τους . Στην έκθεση επισημαίνεται, ότι τέτοιες ενέργειες απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των μεταναστών (έγγραφα του ΟΗΕ Α / 73/206). Στον ιστότοπο της “The Guardian” από τις 5 Ιουνίου του 2018 αναφερόταν τα λόγια της εκπροσώπου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ravina Shamdasani: "Η κράτηση και ο διαχωρισμός των παιδιών από τους γονείς τους, ως μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης είναι αντίθετη προς τα πρότυπα και τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως αυτή την πρακτική." Επισημαίνοντας, ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σέβονται πλήρως τα δικαιώματα των παιδιών.

Στις 22 Ιουνίου του 2018, ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του ειδικού εισηγητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών · του ειδικού εισηγητή για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών · του ειδικού εισηγητή για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες · του ειδικού εισηγητή για την πώληση παιδιών και τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση · του εισηγητή για τα βασανιστήρια και άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία · του ειδικού εισηγητή για τα δικαιώματα στην υγεία · του ειδικού εισηγητή για την εμπορία ανθρώπων, γυναικών και παιδιών · την πρόεδρο-εισηγήτρια της ομάδας εργασίας για την αυθαίρετη κράτηση · την πρόεδρο-εισηγήτρια της ομάδας εργασίας για το θέμα της διάκρισης εις βάρος των γυναικών νομικά και πρακτικά · την ειδική εισηγήτρια για τη βία κατά των γυναικών και · του ειδικού εισηγητή για τις σύγχρονες μορφές ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και συναφούς μισαλλοδοξίας, εξέδωσε κοινή δήλωση στην οποία τονίζουν, ότι ο αναγκαστικός διαχωρισμός χιλιάδων παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους και η κράτηση τους παραβιάζει το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δήλωση αναφέρει, ότι η κράτηση των παιδιών αποτελεί ποινικό μέτρο και παρεμποδίζει σοβαρά την ανάπτυξή τους και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ισοδυναμεί με βασανιστήρια. "Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται τα παιδιά ως αποτρεπτικός παράγοντας της παράνομης μετανάστευσης", αναφέρεται στη δήλωση.8. Η μονόπλευρη πολιτική χάνει έδαφος.


Οι ΗΠΑ αποφεύγουν τις διεθνείς υποχρεώσεις, επιδιώκουν χωρίς καθυστέρηση μια πολιτική μονομέρειας “Η Αμερική πρώτα από όλα”, παραιτούνται από τους διεθνείς οργανισμούς, προσβάλλουν τους αδύναμους με τη χρήση της δύναμής τους, δημιουργούν καταστροφές στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Οι ΗΠΑ έχουν γίνει «πηγή προβλημάτων», η οποία καταδικάζεται ευρέως στη διεθνή κοινότητα.

Η έξοδος από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Μετά την έξοδο των ΗΠΑ από τις διεθνείς συνθήκες, όπως η Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, και τους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της UNESCO, στις 19 Ιουνίου του 2018, οι ΗΠΑ προκλητικά ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Μια μέρα πριν, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επέκρινε τις ΗΠΑ για την πρακτική τους να διαχωρίζουν με βίαιο τρόπο τα παιδιά μεταναστών από τους γονείς τους αφού διέσχισαν τα σύνορα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του “The Atlantic” από τις 20 Ιουνίου του 2018, οι εμπειρογνώμονες για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν, ότι η πιο απειλητική πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι να αποτρέψουν τις κατηγορίες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Στις 31 Αυγούστου, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι οι ΗΠΑ δεν θα παρέχουν πλέον βοήθεια στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τη βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και απείλησαν να ακυρώσουν το πρόγραμμα βοήθειας προς την Παλαιστίνη αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποιείται στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη ποταμού και στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτή η κίνηση των ΗΠΑ θα επιδεινώσει την ήδη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή (www.washingtonpost.com, 31 Αυγούστου του 2018. έκδοσης, 31 Αυγούστου του 2018).

Άρνηση να κλείσει τη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντανάμο. Παρά τις αιχμηρές καταδίκες και τις εφέσεις της διεθνούς κοινότητας εδώ και πολλά χρόνια, οι ΗΠΑ, παραβιάζοντας την υπόσχεσή τους, αποφάσισαν, ότι η περίφημη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα θα συνεχίσει να λειτουργεί. Η πλειοψηφία των ανθρώπων σ’αυτή τη φυλακή δεν εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου (www.aljazeera.com, Φεβρουάριος του 2018). Η εφημερίδα “Los Angeles Times” ανέφερε στην ιστοσελίδα της στις 26 Ιουλίου του 2018, ότι ένας Πακιστανός, ο οποίος θεωρούνταν λανθασμένα εξτρεμιστής, είχε κρατηθεί στο Γκουαντάναμο για 14 χρόνια όπου τον βασάνιζαν και τον κακομεταχειριζόταν, με αποτέλεσμα να του προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στη σωματική και ψυχική του υγεία.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό οδήγησαν σε σκοτωμούς αμάχων. Σύμφωνα με το CNN, από τις 14 Απριλίου του 2018, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, χωρίς να έχουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις και άδειες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ξεκίνησαν μια αεροπορική επιδρομή στη Συρία με το πρόσχημα της επίθεσης κατά των εγκαταστάσεων χημικών όπλων της συριακής κυβέρνησης. Στις 28 Νοεμβρίου, η εφημερίδα “The Guardian” ανέφερε στην ιστοσελίδα της, ότι τουλάχιστον 30 κάτοικοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και 16 παιδιών, σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της αεροπορικής επιδρομής των ΗΠΑ στην επαρχία Helmand του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ, ο αριθμός των θυμάτων και των τραυματισμών μεταξύ των αμάχων, ως αποτέλεσμα των αεροπορικών επιθέσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, τους πρώτους 9 μήνες του 2018 ήταν ήδη μεγαλύτερος από ό, τι για τους ετήσιους από το 2009 (www.theguardian.com, 28 Νοεμβρίου του 2018. www.latimes.com, 30 Νοεμβρίου του 2018).

Σύμφωνα με το Associated Press από τις 14 Νοεμβρίου του 2018, ο πόλεμος με τη χρήση των ακυβέρνητων ιπτάμενων συσκευών (drone), που άρχισε από τις ΗΠΑ στην Υεμένη, διήρκεσε 16 χρόνια και οδήγησε σε μεγάλο αριθμό αμάχων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Τουλάχιστον 30 άμαχοι σκοτώθηκαν με ακυβέρνητες ιπτάμανες συσκευές (ΑΙΣ) το 2018. Οι στατιστικές δείχνουν, ότι το 2017 και το 2018, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν 176 αεροπορικές επιδρομές με ΑΙΣ και σκότωσαν 205 άτομα. Το CNN, από τις 16 Δεκεμβρίου του 2018, ανέφερε, στην Υεμένη, όπου διεξάγονταν οι πολεμικές συγκρούσεις, είχαν ξεσπάσει η μαζική πείνα και οι εκδηλώσεις χολέρας, με πάνω από 22 εκατομμύρια ανθρώπους που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και περίπου 85.000 παιδιά, ηλικίας κάτω των 5 ετών, πέθαναν από την πείνα και τις ασθένειες. Ο Αμερικανός γερουσιαστής Chris Murphy δήλωσε: "Ο πόλεμος που ξεκίνησε με την υποστήριξη των ΗΠΑ έχει μετατρέψει την Υεμένη σε πλήρη κόλαση στη γη", "Σε κάθε έναν από τους θανάτους πολιτών υπάρχει αποτύπωση των ΗΠΑ".