Κομμουνιστικό Μανιφέστο, δημοκρατία και ρομπότ

Δημοσιεύτηκε: 18/4/2018

του Δημήτρη Καλτσώνη

Τα επιτεύγματα της επιστήμης, του ανθρώπινου πολιτισμού, θα μπορούσαν να ανοίξουν καλύτερους δρόμους. Η ζωή των εργαζομένων θα μπορούσε να βελτιωθεί θεαματικά, αν αυτά χρησιμοποιούνταν σε όφελός τους και όχι για να πολλαπλασιάζουν θεαματικά τα κέρδη μιας ισχνής μειοψηφίας. Για παράδειγμα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ώρες εργασίας θα μπορούσαν σε 10-20 χρόνια το πολύ να μειωθούν σε 4 ημερησίως χωρίς μείωση αλλά, αντίθετα, με αύξηση των αποδοχών. Αντ' αυτών βιώνουμε μια τρομερή οπισθοδρόμηση. Αντί να εργαζόμαστε λιγότερο και με καλύτερες αποδοχές, συμβαίνει το αντίθετο. Ανεργία, περισσότερη δουλειά για όσους έχουν, πολύ χειρότερες αμοιβές, συνθήκες εργασίας του 19ου αιώνα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι δέσμια των κεφαλαιοκρατικών σχέσεων. Χρησιμοποιείται για απολύσεις αντί για γενική μείωση των ωρών εργασίας. Αμύθητος πλούτος παράγεται και συσσωρεύεται σε ελάχιστους, στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ, στην Κίνα, παντού. Ο πλούτος που κατέχει το πλουσιότερο 1% ξεπερνά εκείνον που κατέχει το υπόλοιπο 99%. Έχει σημασία επομένως να θυμόμαστε τον Μαρξ: οι φιλόσοφοι μονάχα εξηγούσαν με διάφορους τρόπους τον κόσμο, το ζήτημα όμως είναι να τον αλλάξουμε”. 

Ο πόλεμος, οι κομμουνιστές και τα ελληνοτουρκικά

Δημοσιεύτηκε: 7/4/2018

 

του Βασίλη Λιόση

 

 

Είναι αλήθεια πως τον τελευταίο καιρό παρουσιάστηκε μία πλημμυρίδα άρθρων στο διαδίκτυο και στον ημερήσιο Τύπο σχετικά με τη στάση των κομμουνιστών σε ενδεχόμενο πολέμου ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Με αφορμή διάφορες απόψεις που διατυπώθηκαν και πολιτικούς σχηματισμούς που συγκρούστηκαν, καταθέτουμε και τη δική μας άποψη.

Νέες τεχνολογίες (ντ), κεφαλαιοκρατία και εργατική τάξη* - Β' ΜΕΡΟΣ

Δημοσιεύτηκε: 31/3/2018

του Βασίλη Λιόση


Το δεύτερο μέρος του άρθρου του Βασίλη Λιόση, συνέχεια του πρώτου (το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ).Νέες τεχνολογίες (ντ), κεφαλαιοκρατία και εργατική τάξη* - A' ΜΕΡΟΣ

Δημοσιεύτηκε: 28/3/2018

του Βασίλη Λιόση


Στον παρόν άρθρο θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως α) πώς περιοδολογείται ο καπιταλισμός με βάση τις ντ, β) με ποιο τρόπο επιδρά η εισαγωγή των ντ στην κίνηση της καπιταλιστικής οικονομίας, γ) πώς αντιμετωπίζει τα «νέα» φαινόμενα που συναρτώνται με τις ντ η αστική σκέψη, δ) πώς επιδρούν οι ντ στην ταξική πάλη.Είναι ασυγχώρητο τα πατριωτικά αντανακλαστικά του λαού να αφήνονται βορά στους αμερικανόδουλους εθνικιστές και φασίστες

Δημοσιεύτηκε: 3/2/2018
του Μιχάλη Χονδροκούκη

Η κρισιμότητα της διάκρισης μεταξύ πατριωτισμού και εθνικισμού και η ανάγκη θωράκισης του λαού από την εθνικιστική χειραγώγηση προβάλλει σήμερα ως μια τρομερή έλλειψη. Είναι ένα ζωτικό πολιτικό καθήκον που παραμελήθηκε ή απορρίφθηκε και οι συνέπειές του είναι ολέθριες.

Δ. Καλτσώνη, Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδας (1821-2001), εκδ. ΚΨΜ, 2017

Δημοσιεύτηκε: 29/1/2018

Η βασική αντίθεση στη σοσιαλιστική κοινωνία και η σοβιετική εμπειρία

Δημοσιεύτηκε: 27/1/2018

 του Δημήτρη Καλτσώνη
 

Η επανάσταση του Οκτώβρη 1917 έλυσε την αντίθεση ανάμεσα στην αστική τάξη και στην εργατική. Δεν εξαλείφθηκε και δεν υπήρχαν οι ιστορικοί όροι να εξαλειφθεί ο κοινωνικός καταμερισμός της εργασίας και η σημαντικότερη αντίθεση που προκύπτει από αυτόν, δηλαδή η αντίθεση ανάμεσα στους κυβερνώντες και στους κυβερνώμενους.

Κράτος και γραφειοκρατία μετά την επανάσταση

Δημοσιεύτηκε: 23/1/2018

  
του Δημήτρη Καλτσώνη

 

Ο Ένγκελς σε μια σημαντική παρατήρησή του στην εισαγωγή στον Εμφύλιο πόλεμο στη Γαλλία επισήμαινε ότι η εργατική τάξη, αν δεν εφαρμόσει με συνέπεια τις αρχές της Κομμούνας, μπορεί να χάσει την εξουσία που κατέκτησε με την επανάσταση.

Μεταβατικό πρόγραμμα και θεσμικές αλλαγές στο κράτος;1

Δημοσιεύτηκε: 15/1/2018


του 
Δημήτρη Καλτσώνη

Η κρίση έδειξε ξεκάθαρα ότι η δημοκρατία στη χώρα μας είναι μια δημοκρατία – βιτρίνα. Ελέγχεται από μια οικονομική ολιγαρχία η οποία διαπλέκεται στενά με την κυρίαρχη πολιτική ελίτ. Η διεύρυνση και ουσιαστικοποίηση της δημοκρατίας αποτελεί όρο χωρίς τον οποίο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και να σταθεροποιηθούν κοινωνικές αλλαγές στη λογική του δραστικού περιορισμού της κοινωνικής ανισότητας και αδικίας. 

Ο γυναικείος Οκτώβρης

Δημοσιεύτηκε: 4/1/2018


της Πένης Γαλάνη 

Η πoρεία της Οκτωβριανής επανάστασης ακολουθεί πολλά μονοπάτια και αρκετά απ’αυτά δεν έχουν φωτιστεί επαρκώς για να εξάγουμε γόνιμα συμπεράσματα γύρω απ’ την επίδρασή της σ’όλες τις σφαίρες της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας. Ένα τέτοιο είναι και το γυναικείο ζήτημα ως πτυχή «της εφόδου στον ουρανό», που παρόλη τη σημασία του, δεν έχει μελετηθεί ουσιαστικά από την ελληνική και παγκόσμια επαναστατική αριστερά, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στην διαθέσιμη βιβλιογραφία.