Συζητώντας για τον Λένιν

Δημοσιεύτηκε: 28/4/2017

4  Βασικά Βιβλία - Διαλέξεις 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μαρξιστική Σκέψη τόμος 22 Απρίλιος-Μάιος 2017

Δημοσιεύτηκε: 18/4/2017


Ο τόμος περιλαμβάνει δυο αφιερώματα, στον τραμπισμό και τον Φιντέλ Κάστρο. Αν ο Τραμπ ενσαρκώνει σήμερα το κυνικό πρόσωπο του καπιταλισμού, ο Φιντέλ, ο Τσε και η Κουβανική Επανάσταση ενσάρκωσαν με τον καλύτερο τρόπο στον περασμένο αιώνα την απάντηση των λαών.

Henri Lefebvre, Ο Χίτλερ στην εξουσία (διδάγματα από πέντε χρόνια φασισμού στη Γερμανία)

Δημοσιεύτηκε: 12/4/2017

 

 

Το μικρό αυτό βιβλιαράκι του Γάλλου φιλόσοφου, που παρουσιάζεται στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό από τις εκδόσεις ΚΨΜ, παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Είναι καταρχήν εξαιρετικά επίκαιρο. Αναλύει σε πολύ απλή γλώσσα, κατανοητή σε κάθε αναγνώστη, την ουσία της πολιτικής των ναζί.

Φιντέλ Κάστρο και Χοσέ Μαρτί

Δημοσιεύτηκε: 30/3/2017

της Μαρίας Καϋμενάκη


Μιλώντας για τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, αλλά και γενικότερα για το κουβανικό επαναστατικό κίνημα θα πρέπει να δούμε τις ιστορικές καταβολές του, τα προβλήματα και τα διλλήματα που αντιμετώπισε, τις ιδεολογικές επιδράσεις που δέχτηκε, με λίγα λόγια να δούμε το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και μεγαλούργησε, τις προσωπικότητες που το επηρέασαν και που αναδείχθηκαν μέσα από αυτό.

 

 

Πολιτική συνείδηση και σοσιαλιστική οικοδόμηση

Δημοσιεύτηκε: 18/3/2017

 

της Νατάσας Τερλεξή

 

Η οικοδόμηση του σοσιαλισμού δεν είναι μια λίστα οικονομικών προαπαιτούμενων, που γνωρίζουν και προωθούν οι τεχνικά ειδικευμένοι. Η κουβανική επανάσταση, μια επανάσταση «από και για τους ταπεινούς», δείχνει πάνω απ’ όλα ότι η οικοδόμηση του σοσιαλισμού είναι έργο συνειδητών ανδρών και γυναικών, που μετασχηματίζονται και οι ίδιοι καθώς αλλάζουν τις συνθήκες ζωής τους.

 

Διεθνισμός : Ένα Νησί σε 5 ηπείρους

Δημοσιεύτηκε: 14/3/2017

του Λάζαρου Κικίδη

 

Το παρόν κείμενο αποτελεί απλά μία σύνοψη του προλεταριακού διεθνισμού που έχει επιδείξει η Κούβα στην Αφρική, την Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Ωκεανία. Χρειάζονται βιβλία ολόκληρα για να καταγραφούν οι Αποστολές Κουβανών γιατρών σε 158 χώρες του κόσμου.

 

Φιντέλ Κάστρο: Ιδεολογική και πολιτική παρακαταθήκη.

Δημοσιεύτηκε: 4/3/2017

Βο Νγκουγιέν Γκιάπ, Λαϊκός πόλεμος – λαϊκός στρατός

Δημοσιεύτηκε: 21/12/2016

 

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις “Προμαχώνας”. Πρόκειται για μια θαυμάσια συλλογή κειμένων του θρυλικού κομμουνιστή ηγέτη του λαϊκού στρατού του Βιετνάμ, Β. Γκ. Γκιάπ. Ο Γκιάπ υπήρξε ο αρχιτέκτονας του ανταρτοπολέμου και του μακρόχρονου λαϊκού πολέμου ενάντια στους Γάλλους και Βορειοαμερικανούς ιμπεριαλιστές.

Ο Τσε για τον Φιδέλ Κάστρο

Δημοσιεύτηκε: 27/11/2016

Απόσπασμα επιστολής του Τσε προς τον Φιδέλ, 1965