Ρήγματα στην παγκόσμια ισορροπία - Κίνδυνοι και προκλήσεις για τους λαούς*

Δημοσιεύτηκε: 30/3/2017

του Βασίλη Λιόση

 

Φίλες και φίλοι, θεωρώ πως η προσέγγιση του σημερινού ζητήματος απαιτεί τη διατύπωση πέντε βασικών ερωτημάτων. Επομένως στη συνέχεια της τοποθέτησής μου θα θέσω αυτά τα ερωτήματα επιχειρώντας ταυτόχρονα και να τα απαντήσω.

 

Πολιτική συνείδηση και σοσιαλιστική οικοδόμηση

Δημοσιεύτηκε: 18/3/2017

 

της Νατάσας Τερλεξή

 

Η οικοδόμηση του σοσιαλισμού δεν είναι μια λίστα οικονομικών προαπαιτούμενων, που γνωρίζουν και προωθούν οι τεχνικά ειδικευμένοι. Η κουβανική επανάσταση, μια επανάσταση «από και για τους ταπεινούς», δείχνει πάνω απ’ όλα ότι η οικοδόμηση του σοσιαλισμού είναι έργο συνειδητών ανδρών και γυναικών, που μετασχηματίζονται και οι ίδιοι καθώς αλλάζουν τις συνθήκες ζωής τους.

 

Ένα σχέδιο για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας (εισαγωγή)

Δημοσιεύτηκε: 3/3/2017

 

του Μιχάλη Κάχρη 

 

Οι σύγχρονες κοινωνίες προσπαθούν απεγνωσμένα να δώσουν ένα κοινά από δεκτό ορισμό για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και πειραματίζονται για «ρεαλιστικές» αναπτυξιακές προσεγγίσεις, εντός των θεσμικών πλαισίων της οικονομίας της αγοράς. Έτσι, έχουμε παγκόσμια συνέδρια και συνδιασκέψεις, ευχολόγια και νομοθετήματα, εμπόριο και χρηματιστήριο ρύπων, ανάδειξη πυλώνων Βιωσιμότητας και πολυσέλιδα κείμενα  με συνακόλουθες θριαμβολογίες ή ρήτρες.

Οι θέσεις του 20ου συνεδρίου του ΚΚΕ και η οικονομική του ανάλυση (1ο κείμενο)

Δημοσιεύτηκε: 31/1/2017

του Βασίλη Λιόση

 

 

Είναι γνωστό πως εδώ και κάποιες ημέρες δημοσιεύτηκαν οι Θέσεις για το 20ο συνέδριο του ΚΚΕ. Ένα συνέδριο του ΚΚΕ, όποια μορφή κι αν έχει πάρει το ΚΚΕ, είναι σημαντικό γεγονός. Σημαντικό για το λαϊκό κίνημα, για την εργατική τάξη, για την Αριστερά, για τους απανταχού κομμουνιστές.

Παγκοσμιοποίηση, δίκαιο και κοινωνικές αντιθέσεις στην Κίνα (α' μέρος)

Δημοσιεύτηκε: 21/8/2016

του Δημήτρη Καλτσώνη*

 

 

Οι αλλαγές στην Κίνα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αποτέλεσαν ένα από τα βασικά στοιχεία της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης. Οι καπιταλιστικές σχέσεις επεκτάθηκαν γεωγραφικά με την παλινόρθωση του καπιταλισμού στα γραφειοκρατικά στρεβλωμένα σοσιαλιστικά καθεστώτα, το νεοφιλελεύθερο μοντέλο διαχείρισης κυριάρχησε

Ευρώ και ΕΕ

Δημοσιεύτηκε: 2/7/2016

Αποτέλεσμα εικόνας για ευρώ και ΕΕτου Δημήτρη Καλτσώνη

           

Μετά την εμπειρία των τελευταίων ετών ένα σημαντικό τμήμα του λαού αρχίζει και συνειδητοποιεί ότι οι επιπτώσεις της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ (μετέπειτα ΕΕ) είναι καταστρεπτικές. Συρρίκνωσαν τη βιομηχανική βάση της χώρας, κατέστρεψαν την αγροτική και κτηνοτροφική της παραγωγή μετατρέποντας το αγροτικό ισοζύγιο από πλεονασματικό το 1981 σε ελλειμματικό. Στράφηκαν ενάντια στις εργασιακές και κοινωνικές κατακτήσεις του λαού, ήδη πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

"Η δημοσιονομική πολιτική για την σταθεροποίηση της οικονομίας και το ζήτημα της ανάπτυξης"

Δημοσιεύτηκε: 23/6/2016


Η ανάλυση του συγγραφέα στο συγκεκριμένο αυτό βιβλίο  χρησιμοποιεί με δεξιοτεχνία  τα αναλυτικά εργαλεία  του Κάρολου Μαρξ,  τα οποία κατευθύνει  στο χώρο των διαπιστώσεων, αλλά και στο χώρο της επιβεβαίωσης των  μαρξιστικών προβλέψεων. 

Η πολιτική οικονομία της σύγκρουσης με τους δανειστές και την ΕΕ, με αφορμή μια εκδήλωση στο Βερολίνο

Δημοσιεύτηκε: 17/6/2016

Αποτέλεσμα εικόνας για ελληνική κοινότητα βερολίνου εκδήλωση του Διονύση ΠερδίκηΤο Σάββατο 16 Απριλίου έλαβε χώρα στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου (ΕΚΒ) εκδήλωση με θέμα "Η πολιτική οικονομία των εναλλακτικών στρατηγικών στο μνημόνιο" (βλ. βίντεο εδώ). με πρωτοβουλία της Κίνησης για το "ΟΧΙ μέχρι το τέλος των μνημονίων" και συνδιοργάνωση της ΕΚΒ. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Σταύρος Μαυρουδέας, (βλ. εισήγηση εδώ) καθ. Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και ο Κώστας Παπουλής, μέλος του Ινστιτούτου Δημ. Μπάτσης και του Σχεδίου Β'

Συστήματα Φορολόγησης Πλοίων. Ιστορική ανασκόπηση του ζητήματος στην Ελλαδα

Δημοσιεύτηκε: 24/5/2016

του Μιχάλη Κάχρη

 

 

Τα συστήματα τα οποία κυρίως χρησιμοποιούνται διεθνώς για τον προσδιορισμό του φόρου που επιβάλλεται από την εκμετάλλευση πλοίων είναι τρία:

Η οικονομική πρόταση του ΚΚΕ στη μεταπολίτευση

Δημοσιεύτηκε: 11/4/2016

του Βασίλη Λιόση

 

Η κρίση που με ιδιαίτερη σφοδρότητα ενέσκηψε στον ελληνικό καπιταλισμό, έφερε στην επιφάνεια –ανάμεσα στα άλλα– προβληματισμούς και συζητήσεις σχετικά με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.  Πρόκειται για ένα ζήτημα που ουδόλως είναι στενά τεχνικής φύσης, αλλά η ιδεολογική και πολιτική του χροιά είναι κάτι παραπάνω από έντονη.