1

«Άφαντη» η είδηση από τα ΜΜΕ – 70000 Τσέχοι διαδηλώνουν στην Πράγα ενάντια σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Δεκάδες χιλιάδες Τσέχοι διαδήλωσαν στην Πράγα κατά της κυβέρνησης ζητώντας περισσότερη κρατική βοήθεια με τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας, συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας των τελευταίων τριών δεκαετιών με αφορμή τη χειρότερη κρίση και την εκτίναξη του κόστους ζωής.

Περίπου 70.000 άνθρωποι γέμισαν την πλατεία Wenceslas στο κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας το Σάββατο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που καταγγέλλουν την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο πληθωρισμός στην Τσεχία, ο οποίος οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κόστους στέγασης και στην απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας, είναι μέχρι στιγμής ο υψηλότερος από το 1993 ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας προβλέπει ότι θα αυξηθεί περαιτέρω και θα φτάσει στο 20% τους επόμενους μήνες.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το συνολικό ποσό της κρατικής βοήθειας θα ανέλθει συνολικά σε 177 δισεκατομμύρια κορώνες (7,2 δισεκατομμύρια δολάρια), ή περίπου το 3% της οικονομικής παραγωγής της χώρας. Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει αυξήσεις συντάξεων, αυξήσεις μισθών για τους κρατικούς εργαζόμενους και 66 δισ. κορώνες σε ενεργειακές επιδοτήσεις.

Σε μια ανακοίνωση τους που ανέβηκε στο διαδίκτυο  οι διοργανωτές ζητούν την εξασφάλιση φθηνών προμηθειών φυσικού αερίου μέσω απευθείας σύμβασης με τη Ρωσία, στρατιωτική ουδετερότητα και περισσότερη υποστήριξη για τις τσέχικες επιχειρήσεις. Απορρίπτουν επίσης τη μόνιμη εγκατάσταση Ουκρανών προσφύγων στην Τσεχική Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός Petr Fiala, του οποίου το υπουργικό συμβούλιο είναι από τους πιο ενεργούς Ευρωπαίους υποστηρικτές της κυβέρνησης της Ουκρανίας, είπε ότι η διαδήλωση οργανώθηκε από φιλορώσους υποστηρικτές που επηρεάστηκαν από την προπαγάνδα του Κρεμλίνου.

Αναδημοσίευση από το Αριστερό Ρεύμα