1

Ανακοίνωση για τις πυρκαγιές της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑΣ ΔΙΑΛΌΓΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ

 

ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑ ΔΙΑΛΌΓΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ

 

ΤΩΡΑ ενίσχυση της πυροπροστασίας – και όχι της καταστολής και των ολιγαρχών

Να αλλάξουν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Καμία επιχειρηματική παρέμβαση ή αλλαγή χρήσης των καμένων δασών

Κινητοποίηση Δευτέρα 9/8, 20.00 Σύνταγμα

Επί έξι ημέρες, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές καίνε σε ολόκληρη την Ελλάδα, καταστρέφοντας τεράστιες εκτάσεις δάσους και πυκνής βλάστησης, χωριά και οικισμούς. Ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Κινδυνεύουν χώροι τεράστιας πολιτιστικής αξίας όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, η Αττική κινδυνεύει να γίνει η μεγαλύτερη Περιφέρεια χωρίς δάσος, στη Βόρεια Εύβοια ανατρέπεται η δασική γεωμορφολογία του τόπου, ενώ καίγονται ακόμη και προστατευόμενες περιοχές Natura.

Εκατοντάδες σπίτια, επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες χάθηκαν στη στάχτη. Η κυβέρνηση λοιδορεί τους πυρόπληκτους υποσχόμενη ένα πενιχρό επίδομα, όταν ολόκληρα χωριά και περιοχές έχουν υποστεί παραγωγική καταστροφή.

Αυτή η καταστροφή δεν ήταν αναπόφευκτη συνέπεια του καιρού ή του κλίματος, όπως επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση, που συγχαίρει προκλητικά τον εαυτό της για την «επιτυχή» αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η αποτυχία περιορισμού του πύρινου κινδύνου ήταν τέτοια που ουσιαστικά φωτιές αφήνονται στο έλεος του καιρού, μέχρι να βρουν φυσικό όριο στο καταστροφικό τους πέρασμα. Το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης είναι η εκκένωση χωριών, και έχει διαφανεί η παντελής αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να προστατέψει τα δάση και τους οικισμούς.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα διαχρονικών επιλογών που άφησαν το μηχανισμό πολιτικής προστασίας, πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, εντελώς ανεπαρκή σε μια χώρα με γνωστό πρόβλημα πυρκαγιών. Η κυβέρνηση της ΝΔ, που χωρίς ντροπή αξιοποίησε την ανθρώπινη τραγωδία στο Μάτι, με τις τεράστιες ευθύνες της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για να ανέλθει στην εξουσία, όχι μόνο δε βελτίωσε αλλά επιδείνωσε την κατάσταση. Ο αριθμός των πυροσβεστών είναι τραγικά λίγος, τα επίγεια και εναέρια μέσα ανεπαρκή και απαρχαιωμένα. Στην ίδια ή και χειρότερη κατάσταση βρίσκεται η δασική υπηρεσία και ο προληπτικός σχεδιασμός για την προστασία των δασών, χωρίς επιστημονικό και υπαλληλικό προσωπικό για την πρόληψη των  καταστροφών.

Όπως ακριβώς και στην υγεία εν μέσω πανδημίας, έτσι και στην πυροπροστασία η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκατέλειψε το λαό στη μοίρα του. Αντ’ αυτού φρόντισε να δαπανήσει ασύλληπτα ποσά για προσλήψεις αστυνομικών και ειδικών φρουρών, την συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας μέσα στην αντιπυρική περίοδο, την αγορά  εξοπλισμού καταστολής, παρακολούθησης πολιτών, περιπολικών για την αστυνομία. Χάρισε δισεκατομμύρια σε πολεμικούς εξοπλισμούς, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ιδιώτες, κλινικάρχες, κατασκευαστικούς κολοσσούς, στα ΜΜΕ για να εξαγοράσει την απόκρυψη της πραγματικότητας και τον καθαγιασμό της επικίνδυνης πολιτικής της.

Η εγκατάλειψη της φύσης στο έλεος των πυρκαγιών ήταν συνεπώς συνειδητή επιλογή, που ταιριάζει απολύτως στην περιβαλλοντοκτόνα στρατηγική που ακολουθεί η ΝΔ, τις ιδιωτικοποιήσεις ελεύθερων χώρων πρασίνου, την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη που επιτρέπει σε βιομηχανικά, εξορυκτικά, κατασκευαστικά συμφέροντα και ενεργειακούς ομίλους να καταπατούν δάση και ακόμη και «προστατευόμενες περιοχές Natura». Τα ίδια σχέδια να φυτρώσουν αιολικά αντί για δέντρα και ασύμβατες επεμβάσεις στο φυσικό τοπίο, υπάρχουν και τώρα στις καμένες εκτάσεις στην Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο, όπως αντίστοιχα τα σχέδια «επενδυτικής αξιοποίησης» του δάσους του Τατοϊου.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια να συνεχιστεί αυτή η πολιτική. Όχι μόνο αφήνει το λαό και τη φύση έκθετους σε τέτοιες καταστροφές, αλλά προκαλεί και επιταχύνει την κλιματική και περιβαλλοντική κρίση. Μια κρίση που παράγεται ακριβώς από αυτό το καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης για τα κέρδη των λίγων, που εξαντλεί τους φυσικούς και ζωικούς πόρους, αποσταθεροποιεί οικοσυστήματα για να παραδοθούν σε «επενδυτές», αποψιλώνει τα δάση.

Μόνο η κινητοποίηση του λαού θα βάλει φραγμό. Χρειάζεται ένας μαζικός αγώνας της κοινωνίας, των εργαζόμενων, της νεολαίας, των τοπικών κινήσεων πολιτών, για να διεκδικήσει άμεσα:

  • Την ουσιαστική και μακροπρόθεσμη στήριξη των πυρόπληκτων με πολιτικές οικονομικής ενίσχυσης, στέγασης, απασχόλησης, στήριξης της παραγωγικής αναδιοργάνωσης
  • Προσλήψεις πυροσβεστών και ενίσχυση του εξοπλισμού πυρόσβεσης- προσλήψεις επιστημόνων με έμφαση στο σχεδιασμό της πρόληψης και προστασίας των δασών, συγκρότηση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης
  • Να αποδεσμευτούν τα χρήματα που προορίζονται για την πανεπιστημιακή αστυνομία, την καταστολή και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και να δοθούν για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων
  • Πλήρη αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων χωρίς εξαιρέσεις – καμία παρέμβαση ή μετατροπή της χρήσης γης στις καμένες εκτάσεις

 Αγωνιζόμαστε για τα δάση, τα σπίτια και τη ζωή μας!

Καλούμε σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 9/8 ώρα 20.00 στο Σύνταγμα

 

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Λαϊκής Ενότητας