1

Ανακ/ση του Δ.Σ. του Συλ/γου Μαρξ. Σκέψης «Γ. Κορδάτος» για τις πρόσφατες φασιστικές επιθέσεις

 

Ένα χρόνο μετά την καταδίκη από το Εφετείο της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, τα γεγονότα με τις επιθέσεις φασιστών στα ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, σε μέλη της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, σε μέλη του ΚΕΕΡΦΑ, σε αντιφασιστική εκδήλωση στο Ν. Ηράκλειο, έρχονται να αποδείξουν ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει ούτε με τη ΧΑ, ούτε με το φασισμό. Φρόντισαν να το κάνουν ξεκάθαρο οι εγκληματικές επιθέσεις των φασιστοειδών, με τη ΧΑ να επικροτεί και να κατευθύνει, την αστυνομία να συμμετέχει σε ρόλο θεατή, και τη ΝΔ να φλερτάρει με τη θεωρία των δύο άκρων και των ίσων αποστάσεων.

Η κυβέρνηση εξισώνει τους φασίστες με το αντιφασιστικό κίνημα, τους θύτες με τα θύματα, μιλώντας για “φασιστικές συμπεριφορές οποιουδήποτε χρώματος”. Ο πρωθυπουργός, επιλέγοντας την ακροδεξιά στροφή για την κυβέρνησή του, επιδιώκει να συσπειρώσει το ακροδεξιό ακροατήριο δίπλα του, στο οποίο επένδυσε και προεκλογικά, χωρίς να τον ενδιαφέρει αν θα υπάρξουν και θύματα.

Η ακροδεξιά και η ΧΑ επιχειρεί να ξαναβγεί στο προσκήνιο. Η Σταυρούπολη αποτελεί το προπύργιο, την έκφραση που χρησιμοποιείται για την ανασύσταση των ταγμάτων εφόδου και την προσπάθεια κυριαρχίας των νεοναζί στο δρόμο. Ως χρυσή εφεδρεία του συστήματος, η αναβίωση της είναι μια καλή επένδυση από την κυβέρνηση και το αστικό κράτος, σε μια προσπάθεια να την αξιοποιήσει ενάντια στις λαϊκές διεκδικήσεις και τους αγώνες της νεολαίας και των εργαζόμενων, με το βλέμμα στραμμένο στο επόμενο διάστημα και σε όποιους κοινωνικούς αγώνες αναπτυχθούν.

Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στους μαθητές και στου φοιτητές, στα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΕΕΡΦΑ, σε κάθε αντιφασίστα που αγωνίζεται ενάντια στη συμμορία της ΧΑ και το φασισμό.

Παράλληλα τα ίδια τα γεγονότα υπογραμμίζουν την ανάγκη συγκρότησης ενός δημοκρατικού, αντιφασιστικού κινήματος που δεν θα αφήνει ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό ελεύθερο χώρο δράσης για τους νεοναζί.

Για το σκοπό αυτό απαιτείται:

– η αντιφασιστική συνεργασία όλων των προοδευτικών συλλογικοτήτων,

– η ιδεολογική παρέμβαση των διανοούμενων,

– η κινητοποίηση των μαζικών φορέων, των συνδικάτων, των 15/μελών στα σχολεία, των φοιτητικών συλλόγων.

 

Ο φασισμός δεν θα περάσει! Θα τον σπάσει η πάλη του λαού!