1

(Αν-)ισορροπία του τρόμου

Δεν νομίζω πως υπάρχει στην παγκόσμια Ιστορία άλλη περίπτωση τερατολογίας, αλλά και ωμού εκβιασμού, που να πλησιάζει καν το σίριαλ του τρόμου γύρω από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορόζια. Ας πούμε λοιπόν μερικά βασικά πράγματα για το τι συμβαίνει στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, ώστε να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας για το ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα.


Εχουμε και λέμε: Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορόζια κατασκευάστηκε στους σοβιετικούς χρόνους, στη δεκαετία του 1980, και μαζί του χτίστηκε και η πόλη Ενεργοντάρ, στη νότια όχθη της λίμνης Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο, στην οποία μένουν σχεδόν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο και οι οικογένειές τους. Οι πρώτοι πέντε αντιδραστήρες μπήκαν διαδοχικά στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 1985 και 1989 και μόνον ο έκτος προστέθηκε το 1995, δηλαδή μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Να σημειωθεί δε πως, μετά την τραγωδία στο εργοστάσιο του Τσερνομπίλ το 1986, η Ζαπορόζια απέκτησε πρόσθετα συστήματα ασφαλείας και ιδίως ψύξης των πυρήνων σε περίπτωση βλάβης, συστήματα που τροφοδοτούνται με ηλεκτρισμό από το δίκτυο ή από ντιζελοκίνητες γεννήτριες. Διαθέτει έξι αντιδραστήρες με συνολική ισχύ 5.700 μεγαβάτ, που την καθιστούν τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη και τον ένατο μεγαλύτερο στον κόσμο. Πρακτικά, παράγεται εκεί το ένα πέμπτο της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.


Στις 4 Μαρτίου 2022, μόλις οχτώ μέρες μετά την έναρξη της εισβολής και έπειτα από μια σύντομη μάχη οπισθοφυλακής μερικών ωρών, στον δρόμο που οδηγούσε στο εργοστάσιο, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν όχι μόνον τον πυρηνικό σταθμό, αλλά και ολόκληρη την περιοχή στη νότια όχθη του μεγάλου ποταμού, που έκτοτε αποτελεί το σύνορο ανάμεσα στους εμπολέμους. Σχεδόν αμέσως βέβαια, στις 12/3, οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν γραφεία και υποδομές γύρω από το εργοστάσιο με αντιαρματικές ρουκέτες και οβίδες και κατηγόρησαν τους Ρώσους γι’ αυτό, πυροδοτώντας την πρώτη διεθνή ανησυχία για «νέο Τσερνομπίλ». Ακολούθησε μια πολύμηνη περίοδος ηρεμίας, με το εργοστάσιο να λειτουργεί κανονικά και να τροφοδοτεί ολόκληρο το ουκρανικό δίκτυο, προτού οι Ουκρανοί το χτυπήσουν ξανά με drones-καμικάζι, στις 17/7, τραυματίζοντας αρκετούς εργαζομένους.


Η συνέχεια στην ΕΦΣΥΝ