1

Δέσποινα Κουτσούμπα: Η ατζέντα της κυβέρνησης είναι το δόγμα του σοκ

Περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων 

«Τα όσα έζησε η Αττική σε τρεις μέρες, με τους δρόμους, το ρεύμα, το τρένο, είναι η καλύτερη συμπύκνωση για το τι σημαίνει “ιδιωτικοποίηση των πάντων”. Το “επιτελικό κράτος” –που κατέρρευσε με πάταγο– δεν υπηρετεί τον πολίτη, αλλά το κέρδος των λίγων», τονίζει στο Πριν η Δέσποινα Κουτσούμπα, περιφερειακή σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική. «Η αγανάκτηση του κόσμου για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αυξηθεί. Χρειάζεται πολιτική πρωτοβουλία που θα δίνει στην αγανάκτηση σχήμα και δύναμη», υπογραμμίζει.

Συνέντευξη στον Γιάννη Ελαφρό

 

▶ Για μια ακόμα φορά οι κάτοικοι της Αττικής βίωσαν απίστευτη ταλαιπωρία. Φυσική ή κυβερνητική καταστροφή;

Τα συγκριτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το meteo απαντούν ευθέως: η αντίστοιχη χιονόπτωση το 2008 ήταν μεγαλύτερη, ενώ η πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίδα» ήταν ισοδύναμη με την περσινή «Μήδεια». Τι ήταν αυτό που το 2008 μας έκανε να αντιμετωπίζουμε το χιονιά με χιονάνθρωπους και τώρα να διαλύονται τα πάντα; Από την μια η κατάσταση των δημόσιων υποδομών και των δημόσιων υπηρεσιών μετά τα μνημονιακά χρόνια, η απόσυρση του κράτους από κομβικές λειτουργίες που τις έχει πλέον είτε εγκαταλείψει είτε αναθέσει σε ιδιώτες. Από την άλλη, η οικονομική κατάσταση των εργαζόμενων: πολλά σπίτια που δεν έχουν θέρμανση γιατί δεν μπορούν να την πληρώσουν, σπίτια πεπαλαιωμένα, πολλαπλάσιοι άστεγοι, πρόσφυγες, φτωχοί στο έλεος του χιονιά, ηλικιωμένοι παρατημένοι στην τύχη τους με μια πενιχρή σύνταξη. Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα στην Αττική. Οπότε όχι, δεν ήταν φυσική καταστροφή, είναι απότοκο της ταξικής πολιτικής που ακολουθούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις.

▶ Ποιες είναι οι ευθύνες της Περιφέρειας και του Γιώργου Πατούλη;

Η Περιφέρεια Αττικής είναι υπεύθυνη για την πολιτική προστασία στο λεκανοπέδιο, όπως και για την κατάσταση κεντρικών δρόμων. Όσα συνέβησαν στη Μεσογείων, στην Κατεχάκη, στη Λαυρίου και σε άλλους κεντρικούς δρόμους, όπου δεν υπήρχαν εκχιονιστικά για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή των αυτοκινήτων, είναι ευθύνη της Περιφέρειας. Ότι δεν είχε μοιραστεί στους Δήμους αλάτι για να πέσει προληπτικά στους δρόμους, είναι ευθύνη της Περιφέρειας. Ότι βρέθηκαν τόσοι άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους χωρίς καμία βοήθεια, κινδύνευσαν στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και δυνατότητα να μετακινηθούν, ότι τα νοσοκομεία ήταν απροσπέλαστα, ότι δεν υπάρχει μέριμνα για τους φτωχούς και ευάλωτους, είναι σε μεγάλο βαθμό ευθύνη της Περιφέρειας, πλάι βέβαια στις ευθύνες των Δήμων, του ΔΕΔΔΗΕ, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και βέβαια του «υπερυπουργείου» του Στυλιανίδη, που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβρη για να… μας σώσει από τις φυσικές καταστροφές!

▶ Υπάρχει όμως και μια προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου να τα φορτώσουν όλα στην Περιφέρεια και στον Πατούλη, παρότι ανήκει στη ΝΔ…

Οι σχέσεις του Πατούλη με την κυβέρνηση, ήδη από το 2019 δεν ήταν αρμονικές, αλλά τώρα το παράκαναν: η Ομάδα Αλήθειας της ΝΔ έβγαλε κοροϊδευτικό βιντεάκι για τον Πατούλη, ενώ τη δεύτερη μέρα της καταστροφής, όλο το μιντιακό σύστημα τον έδειχνε με το δάχτυλο. Όμως, ο Πατούλης δεν ακολούθησε διαφορετική πολιτική από τη ΝΔ. Έστω και για τα μάτια του κόσμου, οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης όλο και κάπου πιέζουν την κυβέρνηση για το καλό της «Περιφέρειάς τους» όπως λένε. Ο Πατούλης δεν έχει κάνει ούτε αυτό. Ο ανταγωνισμός που βγαίνει τώρα δεν έχει σχέση με την ουσία της πολιτικής στρατηγικής (ο «τραμπισμός» είναι ίδιος και στο Μαξίμου και στο γραφείο Πατούλη!), αλλά με ανταγωνισμούς εντός της ΝΔ — και βέβαια για να κρυφτούν οι ευθύνες του Κ. Μητσοτάκη και του επιτελείου του. Ας δει και ο Πατούλης τα «καλά» της επικοινωνιακής πολιτικής των «λιστών Πέτσα», τις οποίες χρησιμοποιεί και ο ίδιος για να εξαφανίσει οποιαδήποτε αντιπολιτευτική φωνή στην Περιφέρεια!

▶ Ξεχώρισε το φιάσκο της Αττικής Οδού. Τόσα χρόνια η αντικαπιταλιστική αριστερά αντιπαλεύει τις ιδιωτικοποιήσεις και τη λογική που τις συνοδεύει. Και τώρα που «δικαιωθήκαμε», τι κάνουμε;

Στη Βουλή θα ακούσουμε πολλά για την «κακή διαχείριση» αλλά όχι το αίτημα να γυρίσει η Αττική Οδός στο δημόσιο, για ενιαία δημόσια ΔΕΗ, κατάργηση ΤΑΙΠΕΔ

Τα όσα έζησε η Αττική σε τρεις μέρες, με τους δρόμους, το ρεύμα, το τρένο, είναι η καλύτερη συμπύκνωση για το τι σημαίνει «ιδιωτικοποίηση των πάντων». Το «επιτελικό κράτος» –που κατέρρευσε με πάταγο– δεν υπηρετεί τον πολίτη, αλλά αποκάλυπτα φροντίζει να τον ξεζουμίζει με τέλη, πρόστιμα και αφαιρώντας δικαιώματα, για να υπηρετεί το κέρδος των λίγων. Το είδαμε στην Αγγλία της Θάτσερ, τώρα το είδαμε να συμβαίνει στην πρωτεύουσα της χώρας. Αν η λογική της ιδιωτικοποίησης και της λειτουργίας του κράτους με «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» παγιωθεί στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό ή σε όλα τα κοινωνικά αγαθά, όπως το νερό, αυτό που θα ζήσουμε θα είναι χειρότερο από αυτό που έζησε η Θατσερική Αγγλία. Η ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι το δόγμα του σοκ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25 δεν λένε κουβέντα γι’ αυτό. Στη συζήτηση για την πρόταση μομφής στη Βουλή θα ακούσουμε πολλά για την «κακή διαχείριση» που έκανε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Αττική Οδό ή τις ευθύνες του ΔΕΔΔΗΕ, δεν θα ακούσουμε όμως το αίτημα να καταργηθεί η ληστρική σύμβαση και να γυρίσει η Αττική Οδός στο δημόσιο, να έχουμε ξανά ενιαία δημόσια ΔΕΗ, να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ και να σταματήσει η κοροϊδία των ΣΔΙΤ. Το ΚΚΕ μόνο θα αναφερθεί σε αυτά, αλλά διακηρυκτικά, όχι για να τα παλέψει. Ποιος θα διατυπώσει αυτό το αίτημα ξεκάθαρα; Ένα πλατύ κίνημα που θα ξεκινά από την εμπειρία αυτών των ημερών και θα μετουσιώσει την αγανάκτηση των ανθρώπων σε οργανωμένη δράση, έχοντας στην καρδιά του την αριστερά των αγώνων, των σχημάτων, της αλληλεγγύης, όσων αγωνίζονται στις γειτονιές, στα σωματεία, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στον πολιτισμό, στις φεμινιστικές πορείες, στο προσφυγικό.

▶ Η δυσαρέσκεια, η οργή μέσα στον κόσμο ενισχύεται. Πώς μπορεί αυτό να μετουσιωθεί σε κινηματική και ανατρεπτική κατεύθυνση;

Το βράδυ της Δευτέρας, μέλη του Φυσάει Κόντρα της Αγίας Παρασκευής πήγαν στην Αττική Οδό και μοίρασαν φαγητό στους εγκλωβισμένους. Συλλογικότητες στις γειτονιές άνοιξαν δρόμους από τα χιόνια και τα πεσμένα δέντρα. Έχουμε μόνο ο ένας τον άλλον, όπως είπαμε από την αρχή της πανδημίας. Επείγει να παρθεί μια πρωτοβουλία από την ριζοσπαστική αριστερά ώστε αυτό να συντονιστεί και να μετατραπεί σε πολιτική δύναμη οργάνωσης από τα κάτω για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Μετά το μούδιασμα του «μένουμε σπίτι» ενώ αλωνίζουν η καταστολή, η ιδιωτικοποίηση, η ανεργία και η ακρίβεια, η αγανάκτηση του κόσμου για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αυξηθεί. Χρειάζεται πολιτική πρωτοβουλία που θα δίνει στην αγανάκτηση σχήμα και δύναμη.

Αναδημοσίευση από το ΠΡΙΝ