1

Δημοκρατικά, ανοιχτά πανεπιστήμια

 

του Δημήτρη Καλτσώνη

καθηγητή θεωρίας κράτους και δικαίου

Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

Γεμάτοι προσδοκίες, φοιτητές και καθηγητές αναμένουμε επιτέλους να ανοίξει το πανεπιστήμιο, που η κυβερνητική πολιτική κρατούσε κλειστό. Ενόψει της σύνθετης υγειονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, θεωρούμε αναγκαίο να συνεχίσουμε να διεκδικούμε, φοιτητές και διδακτικό προσωπικό, μέσα από τους συλλόγους μας, όλα τα αναγκαία εκείνα μέτρα που θα επιτρέψουν την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των ΑΕΙ μια και η κυβέρνηση διαχειρίζεται με πλήρη ανευθυνότητα το ζήτημα παραπέμποντας και πάλι στην “ατομική ευθύνη”.

Διεκδικούμε γι’ αυτό τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων, τη συνεχή και μάλιστα δωρεάν διεξαγωγή τεστ για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Διεκδικούμε ιδίως την εξεύρεση πρόσθετων αιθουσών για την ασφαλή διεξαγωγή των μαθημάτων, καθώς και την πρόσληψη μόνιμου διοικητικού και διδακτικού προσωπικού για τις ανάγκες λειτουργίας μας. Με τη σημερινή ανεπάρκεια αιθουσών, δεν μπορεί να γίνει μάθημα με αποστάσεις και ασφάλεια.

Είναι επίσης βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα, από κοινού οι σύλλογοι των πανεπιστημιακών, των φοιτητών και των διοικητικών υπαλλήλων, ενάντια στην εφαρμογή (και με τελικό στόχο την κατάργηση) του ν. 4777 που θεσμοθέτησε την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις βάσεις εισαγωγής (που πέταξαν χιλιάδες μαθητές εκτός ΑΕΙ – πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια), το αντιδημοκρατικό πειθαρχικό δίκαιο των φοιτητών.

Θα συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση κάθε μορφής, διεκδικώντας παράλληλα την ενίσχυση της εξαιρετικά αναιμικής κρατικής χρηματοδότησης. Ονειρευόμαστε και θέλουμε μια δημόσια, δωρεάν, αναβαθμισμένη ανώτατη εκπαίδευση.