1

Διαρροή: Οι Βρετανοί κατάσκοποι και ο μυστικός στρατός της Ουκρανίας

Έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του The Grayzone αποκαλύπτουν σχέδια ενός πυρήνα στελεχών της βρετανικής στρατιωτικής αντικατασκοπείας για την οργάνωση και εκπαίδευση ενός μυστικού ουκρανικού «αντάρτικου» στρατού με σαφείς οδηγίες για επιθέσεις εναντίον ρωσικών στόχων στην Κριμαία.

Στις 28 Οκτωβρίου, μια ουκρανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος προκάλεσε ζημιές στο πλοίο-ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία. Η Μόσχα κατηγόρησε αμέσως τη Βρετανία ότι βοήθησε και ενορχήστρωσε το χτύπημα, καθώς και ότι ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream – τις χειρότερες πράξεις βιομηχανικού σαμποτάζ στην πρόσφατη μνήμη.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε μια θορυβώδη διάψευση ως απάντηση, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «ψευδείς ισχυρισμούς επικής κλίμακας». Όποιος κι αν βρισκόταν πίσω από τις συγκεκριμένες επιθέσεις, οι υποψίες για ένα κρυφό βρετανικό χέρι στην καταστροφή δεν είναι αβάσιμες. Το Grayzone εξασφάλισε έγγραφα που διέρρευσαν και περιγράφουν λεπτομερώς τη συμφωνία που υπέγραψαν Βρετανοί πράκτορες της στρατιωτικής αντικατασκοπείας με το παράρτημα της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας στην Οδησσό, για τη δημιουργία και την εκπαίδευση ενός μυστικού ουκρανικού αντάρτικου τρομοκρατικού στρατού.

Τα σχέδιά τους προέβλεπαν ότι ο μυστικός στρατός θα πραγματοποιούσε επιχειρήσεις δολιοφθοράς και αναγνώρισης με στόχο την Κριμαία για λογαριασμό της ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SSU) – ακριβώς το είδος των επιθέσεων που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως ανέφερε προηγουμένως το The Grazyone, η ίδια κουστωδία στρατιωτικών-κατασκοπευτικών ήταν υπεύθυνη για την εκπόνηση σχεδίων για την ανατίναξη της γέφυρας Κερτς της Κριμαίας. Ο στόχος αυτός εκπληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου με τη μορφή βομβιστικής επίθεσης με φορτηγό αυτοκτονίας, αχρηστεύοντας προσωρινά το μοναδικό σημείο σύνδεσης μεταξύ της ηπειρωτικής Ρωσίας και της Κριμαίας και προκαλώντας μια σημαντική κλιμάκωση των επιθέσεων της Μόσχας στις ουκρανικές υποδομές.

Η συνέχεια στο Κοσμοδρόμιο