1

Η Άνα Μπέλεν Μόντες είναι μια ηρωίδα

Η Άνα Μπέλεν Μόντες είναι η πλέον υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΠΑ που έχει ποτέ καταδικαστεί για κατασκοπεία. Ανώτερη αναλύτρια για την Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (DIA), συνελήφθη δέκα μέρες μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 για κατασκοπεία υπέρ της Κούβας, και η χρονική συγκυρία εξηγεί το πώς δεν έγινε τεράστιος ντόρος με τη σύλληψή της. Η ίδια κατέδωσε τέσσερα ονόματα πρακτόρων των ΗΠΑ στο νησί και μετέφερε πληροφορίες στην κυβέρνηση της Κούβας, αλλά και μετέφερε πληροφορίες για βάσεις αμερικανών πεζοναυτών στο Ελ Σαλβαδόρ. Τις πληροφορίες αυτές διαβίβασε η κυβέρνηση της Κούβας στο αντάρτικο του FMLN, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας Αμερικανός πεζοναύτης. Μετά από έκτιση ποινής 20 ετών, η Μόντες αφέθηκε ελεύθερη στις 6 Ιανουαρίου του 2023, υπό κάποιους περιορισμούς.

Η Μόντες είναι πορτορικάνικης καταγωγής και με οικογένεια με στρατιωτική παράδοση και υπηρεσία στο FBI. Η ίδια δεν πήρε ποτέ ούτε ένα σεντ για την προσφορά της, η οποία έγινε αμιγώς για ιδεολογικούς λόγους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εμπάργκο και η κατάσταση πολέμου εναντίον της Κούβας από τις ΗΠΑ συνεχίζεται επί 60 χρόνια, και οι καταστροφές που επιφέρει στο νησί είναι συνεχείς: από το εμπάργκο το οποίο καταγγέλλεται από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχεδόν κάθε χρόνο, μέχρι την ανοιχτή τρομοκρατία εναντίον κουβανέζικων στόχων στο νησί, μέχρι την παρεμπόδιση προμήθειας από την κυβέρνηση της Κούβας ιατροφαρμακευτικών υλικών και εξοπλισμού εν μέσω πανδημίας. Συν τοις άλλοις η κυβέρνηση Τραμπ έχει ξαναβάλει (την είχε βγάλει ο Ομπάμα το 2015) την Κούβα – αντιστρέφοντας την πραγματικότητα – στη λίστα των χωρών χορηγών της τρομοκρατίας, μια κατηγορία που ακόμα και ανώτεροι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ θεωρούν κατασκευασμένη και αβάσιμη. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει αλλάξει το στάτους αυτό, αν και φαίνεται πως υπάρχουν σκέψεις να το κάνει το 2023.

Η συνέχεια στο Κοσμοδρόμιο