1

Η Γερμανίδα πριγκίπισσα Φρειδερίκη ή βασίλισσα «Φρίκη»

Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο του Εθνική Αντίσταση-ΔΣΕ

Υπήρξε ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα της ελληνικής Ιστορίας. Η Γερμανίδα πριγκίπισσα του Ανόβερο Φρειδερίκη που έγινε βασίλισσα της Ελλάδας από το 1947 ως το 1967 και συνέδεσε το όνομά της με τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας της χώρας μας.

Η Φρειδερίκη-Λουίζα-Τύρα-Βικτώρια-Μαργαρίτα-Σοφία-Καικιλία-Όλγα-Ισαβέλλα-Χριστίνα, γεννήθηκε στις 18 Απριλίου 1917 στον μεσαιωνικό πύργο Μπλάνκεμπουργκ της Γερμανίας. Ήταν κόρη του Δούκα του Μπραουνσβάιχ Ερνέστου Αυγούστου Γ’, αρχηγού του Οίκου του Ανόβερου, και της πριγκίπισσας Βικτώριας Λουίζας της Πρωσίας, μοναχοκόρης του Γερμανού αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β’ και της Αυγούστας Βικτωρίας του Σλέσβιχ-Χολστάιν. Η Φρειδερίκη έφερε τους τίτλους: Πριγκίπισσα του Ανοβέρου, Πριγκίπισσα της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας και Δούκισσα του Μπραουνβάιχ.

Με αφορμή το θάνατο της μισητής και για πολλά χρόνια βασίλισσας της Ελλάδας, Φρειδερίκης («Φρίκη» την αποκαλούσε ο λαός), στις 7 Φεβρουαρίου 1981, βρήκαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε στο «κοινωνικό», ιδίως στο «φιλανθρωπικό έργο» της με έμφαση στις παιδουπόλεις και το ρόλο της στην αρπαγή, επιλεκτικά, παιδιών από οικογένειες μαχητών του ΔΣΕ και καταδιωκομένων κομμουνιστών, καθώς και την αντικομμουνιστική διαπαιδαγώγηση των παιδιών αυτών κατά τα τρυφερά τους χρόνια. Ήταν υπεύθυνη, κατά την περίοδο του εμφυλίου και μετά, για τις εκτελέσεις αγωνιστών και κομμουνιστών. Όλες οι εκτελέσεις φέρουν την υπογραφή της.

Το 1936, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου που διοργάνωσε το ναζιστικό καθεστώς, ο διάδοχος πρίγκιπας Παύλος της Ελλάδας, (ο οποίος παρακολούθησε τους αγώνες ως επικεφαλής της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής και ήταν ευνοϊκός προς το ναζιστικό καθεστώς), της έκανε πρόταση γάμου. Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα στις 28 Σεπτεμβρίου 1936. Στις 9 Ιανουαρίου 1938 έγινε ο γάμος της στην Αθήνα με τον Παύλο (ο οποίος ήταν και θείος της, πρώτος ξάδελφος της μητέρας της).

Η συνέχεια στο Κοσμοδρόμιο