1

Η δημογραφική κατάρρευση της Ανατολικής Ευρώπης και η σημασία της

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη των ερευνητών Agnieska Fihel, του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Μεταναστεύσεων και Marek Okolski, του Πανεπιστημίου Lazarski της Βαρσοβίας, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Πληθυσμός και Κοινωνίες», του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Μελετών (INED), αποτυπώνει ανάγλυφα τη δημογραφική κατάρρευση που προκάλεσε στις πρώην «σοσιαλιστικές» χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η είσοδος των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και διανομής και κατόπιν η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσα σε τριάντα χρόνια η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Κροατία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχία έχασαν το 7% του πληθυσμού τους, περνώντας από 111 σε 103 εκατομμύρια κατοίκων και χάνοντας τη νεολαία τους! Ενώ αυτά συνέβαιναν στην Ανατολική Ευρώπη, στη Δύση της ηπείρου ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 13%.

Η δημογραφική κατάρρευση δεν έγινε κατά τρόπο ομοιόμορφο. Η Βουλγαρία, η Λετονία και η Λιθουανία, έχασαν το ένα πέμπτο του πληθυσμού τους, ενώ η Εσθονία και η Ρουμανία το 16%. Μόνο η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχία γλύτωσαν τη μείωση, σημειώνοντας μια αναιμική έστω, αλλά υπαρκτή αύξηση του πληθυσμού τους από 2 έως 4%.

Η συνέχεια στο Κοσμοδρόμιο