1

Θεωρίες συνωμοσίας 101: Ποιος σαμποτάρισε τους Nord Stream;

Για να φτιάξετε μια θεωρία συνωμοσίας, όλο κι όλο που χρειάζεστε είναι ένα μεγάλης σημασίας γεγονός, για το οποίο αγνοείτε τον υπαίτιο. Η θεωρία συνωμοσίας είναι έτοιμη μόλις κάνετε την μαγική ερωτησούλα του ρωμαϊκού δικαίου: Cui Bono? Ποιος ωφελείται;

Στις 26 Σεπτεμβρίου και οι δύο αγωγοί αερίου που συνδέουν Ρωσία και Γερμανία, οι Nord Stream 1 και 2 υπέστησαν καταστροφικό σαμποτάζ από τουλάχιστον τρεις εκρήξεις σε διεθνή ύδατα μεταξύ Γερμανίας, Πολωνίας, Σουηδίας και πολύ κοντά στη νησίδα Bornholm που ανήκει στην Δανία. Δεν ξέρουμε και ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ, ποιος το έκανε.

Ποιος όμως ωφελείται (και ποιος βλάπτεται) από το σαμποτάζ στους δύο υποθαλάσσιους αγωγούς;

Να μην σας κρατάμε σε αγωνία: παρά το ότι είναι σαφές πως ότι όλα τα δυτικά μίντια, ειδικά τα υποτιθέμενα «αριστερών» πεποιθήσεων, θα δείξουν καθαρά τη Ρωσία ως ένοχο, ο κύριος ωφελημένος είναι οι ΗΠΑ και τη μεγαλύτερη βλάβη τη δέχεται η Γερμανία.

Η Γερμανία και μαζί το περιβάλλον. Το φυσικό αέριο είναι βασικά μεθάνιο, το οποίο είναι 80 φορές πιο ενεργό αέριο θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι που διαρρέουν θα έχουν ως αποτέλεσμα μια μικρή περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Καλά όλα αυτά , αλλά, ποιος το έκανε;

Η συνέχεια στο Κοσμοδρόμιο