1

Οι «αόρατοι» δέχονται το πιο βαρύ πλήγμα

 

Γιώργος Μιχαηλίδης

Τα 1,6 από το σύνολο των 2 δισ. εργαζομένων της αδήλωτης εργασίας παγκοσμίως έχουν δεχθεί σημαντικό πλήγμα, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της κίνησης λόγω του κορονοϊού, με τη μέση μείωση του εισοδήματός τους να υπολογίζεται στο 60%. Η πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) είναι σαφής: Η κρίση συντρίβει τους ήδη ασθενείς και ευάλωτους ανά την υφήλιο, οι οποίοι παραμένουν αόρατοι για την επιδοματική πολιτική των κρατών –όπου αυτή υφίσταται– και δυο φορές φυλακισμένοι από τα περιοριστικά μέτρα. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί εξέφρασαν φόβους για τη μαζική υποχώρηση πληθυσμών κάτω από τα όρια της σχετικής και απόλυτης φτώχειας φέτος.

Η «κρίση του κορονοϊού» αναδεικνύει με δραματικό τρόπο ότι η λεγόμενη «παραοικονομία», η «γκρίζα» ή «μαύρη» εργασία δεν αποτελούν μια εξαίρεση, αλλά είναι βασικός κανόνας της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος παραγωγής. Μάλιστα, αν και η πλειονότητα των 2 δισ. «αόρατων» βρίσκεται σε κράτη Ασίας, Αφρικής και Λατ. Αμερικής, η πραγματικότητα αυτή αφορά και τον αναπτυγμένο κόσμο. Πίσω από τις πρόσφατες πολυήμερες ταραχές στις φτωχές συνοικίες του Παρισιού, που θύμισαν την «εξέγερση των γκέτο» της γαλλικής πρωτεύουσας πριν μερικά χρόνια, βρισκόταν η ίδια αιτία. Φτωχοί και μετανάστες, οι οποίοι μένουν εκτός επιδοματικής πολιτικής και δεν έχουν άλλο τρόπο να επιβιώσουν παρά να βγουν στο δρόμο για το μεροκάματο, έρχονταν σε σύγκρουση με τη γαλλική αστυνομία, η οποία επιχειρούσε να επιβάλλει την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Οι στατιστικές μελέτες που φέρνουν τις φτωχογειτονιές του Παρισιού να πλήττονται πολύ περισσότερο από την πανδημία είναι απλά η άλλη όψη της ίδιας αλήθειας. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται σε πόλεις της Ιταλίας, ιδιαίτερα του Νότου, όπου η αδήλωτη εργασία αφορά 3,3 εκατ. ανθρώπους, κυρίως νέους αλλά και μετανάστες. Επιπλέον, δεδομένης της κρίσης, η Μαφία στη Σικελία και η Καμόρα στη Νάπολη έχουν βάλει στο χέρι χιλιάδες μικρομαγαζάτορες, οι οποίοι πνιγμένοι στα χρέη αναγκάζονται να καταφύγουν στους τοκογλύφους. Στις δε φυλακές, οι εξεγέρσεις έχουν ξεπεράσει τις είκοσι, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 6 νεκροί μετά την επέμβαση της αστυνομίας.
Τα μεγάλα ερωτήματα τίθενται εδώ και τώρα και περιμένουν απαντήσεις.

 

Το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του ΠΡΙΝ…