1

Ο ρόλος του “μυστήριου” κυρίου Κούπερ στο ελληνικό Πεντάγωνο

της Ηλιάνας Τεβουνά

Στα νιάτα του ο Αμερικανός, σημερινός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Πολιτικές και Στρατιωτικές Υποθέσεις  Κλαρκ Κούπερ, που ήρθε στην Αθήνα και επισκέφθηκε το απόγευμα μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, ήταν ένα ενθουσιώδες «αετόπουλο».
Πρώτος στους προσκόπους και με ιδιαίτερες διακρίσεις δεν άργησε να αναπτύξει τα ταλέντα του πηγαίνοντας στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Φλόριντα.
Το πτυχίο Ιστορίας πιθανότατα να τον βοήθησε στην κατανόηση του σύνθετου παζλ των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων απανταχού. Γιατί από τα φοιτητικά έδρανα σύντομα μεταπήδησε στους διαδρόμους των μυστικών υπηρεσιών του στρατού, σε «ευαίσθητες» και επικίνδυνες αποστολές ανά τον κόσμο.
Δεν περιορίστηκε στις περιπέτειες των μυστικών υπηρεσιών. Σύντομα ενέδωσε στα θέλγητρα της διπλωματίας και του μεσάζοντα στα παζάρια προώθησης αμερικανικών εξοπλιστικών προγραμμάτων,αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάνοντας προηγουμένως ένα καλό “πέρασμα” και από τους σχετικά στενούς διαδρόμους της αμερικανικής διπλωματικής υπηρεσίας…

Τα τελευταία 20 χρόνια, ο κύριος Κούπερ εναλλάσσει ρόλους με πλούσιο “ρεπερτόριο”: Είτε από τη θέση ενός κοινού πράκτορα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, μέχρι τα ανώτερα κλιμάκια «νευραλγικών» κρατικών μηχανισμών στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Δεν είπε “όχι” ούτε στο ρόλο του εμπειρογνώμονα σε στρατιωτικά ζητήματα. Αντίθετα, διέπρεψε καθώς φαίνεται στην προώθηση κερδοφόρων εξοπλιστικών πακέτων για τις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες. Αυτό άλλωστε είναι ένα «ταλέντο» για το οποίο καυχιέται.

Παντρεμένος με τον άλλοτε συμπολεμιστή του, Μάικλ Μαρίν, ο κύριος Κούπερ μιλώντας τον Αύγουστο του 2019 στην εφημερίδα washingtonblade.com ομολογεί με την επιπρόσθετη ιδιότητα του «ομοφυλόφιλου βετεράνου πολεμιστή» πως οι ΗΠΑ πουλούν όπλα σε χώρες με κάκιστες επιδόσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών.

«Έχω περάσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου υπηρετώντας σε μέρη όπου ένας (σ.σ. σεξουαλικός) προσανατολισμός όπως ο δικός μου συχνά καθορίζεται εγκληματικός ή απειλείται με θανατική ποινή. Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να εμφανίζουμε τους ανθρώπους μας σε τέτοια μέρη, ούτε βεβαίως σταματά τις διμερείς σχέσεις» εξομολογούνταν τότε στον δημοσιογράφο.

 

Οι πωλήσεις όπλων “είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα”!

Ωστόσο το αληθινό ταλέντο του κυρίου Κούπερ είναι αυτό του πλασιέ όπλων. «Οι πωλήσεις όπλων» έλεγε τότε «είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα» μπροστά στη «διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας με συμμάχους των ΗΠΑ για να περιοριστεί η επιρροή αντιπάλων όπως η Ρωσία και η Κίνα».

«Το σημαντικότερο είναι» εξήγησε «ποια συμφέροντα έχουν οι ΗΠΑ σε μία συγκεκριμένη χώρα, σε μία περιοχή που πρέπει να προστατεύσουμε. Τελεία και παύλα»!

Και συνεχίζει μιλώντας στο δημοσιογράφο με την ακόλουθη επισήμανση: Η πώληση όπλων σε αυτές τις χώρες είναι ζήτημα  που ξεπερνά τα στενά όρια των κυβερνήσεων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών των Προέδρων Τραμπ, Ομπάμα, Κλίντον, του πατρός και υιού Μπους.

 

Στο στόχαστρο Ρωσία και Κίνα

Συνεπώς το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του κυρίου Κούπερ σε μπίζνες εξοπλισμών κατά αντιπάλων των ΗΠΑ, με πρώτες τη Ρωσία και την Κίνα, είναι που τον έφερε στην Αθήνα. Ενδεχομένως αυτό να εξηγεί, μετξαύ άλλων, γιατί στην Αθήνα δεν κάνει μία συνηθισμένη επίσκεψη ρουτίνας. Θα μείνει εδώ ως τις 18 Οκτώβρη. Τι θα κάνει ως τότε;

Κατά το ανακοινωθέν του Στέιτ Ντηπάρμεντ ο κύριος Κλαρκ Κούπερ θα έχει «διαβουλεύσεις» στο πλαίσιο των προσπαθειών για… «προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα Βαλκάνια. ¨

Στη συνέχεια ο κύριος Κούπερ θα συνεχίσει το θεάρεστο έργο «προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας» σε Βουλγαρία, Κύπρο και Πολωνία βγάζοντας πιθανότατα, μεταξύ άλλων, πύρινα κηρύγματα κατά του ρωσικού και κινεζικού «κινδύνου». Βασικών ανταγωνιστών δηλαδή της Ουάσιγκτον στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας…

Ο υπερδραστήριος Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ που συνόδευσε  τον κ. Κούπερ στο Πεντάγωνο ήταν αρκούντως λιτός, πλην περιεκτικός: «Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε για να κτίσουμε πάνω στην τεράστια πρόοδο από την ιστορική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα για την προώθηση μίας στρατιωτικής σχέσης που είναι από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη».

Ο ίδιος ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε “συγκινημένος” από τις πρώτες ώρες της επίσκεψής του στην Ελλάδα, στη διάρκεια της οποίας δεν θα παραλείψει και μία βόλτα μέχρι τη βάση της Σούδας, στην Κρήτη.

Τα πήγαινε-έλα και οι συναντήσεις του Αμερικανού αξιωματούχου με ανθρώπους κλειδιά σε Αθήνα και Σούδα θα γίνονται παράλληλα με τις “βόλτες” του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Όρουτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα, βεβαίως-βεβαίως, και με τους λεονταρισμούς του τάχα «απομονωμένου» Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που συνεχίζει ακάθεκτος τις απειλές έναντι της Ελλάδας…

 

Αναδημοσίευση από το Κοσμοδρόμιο