1

Σρι Λάνκα: Κρίση αναπτυσσόμενης χώρας ή εικόνες από το μέλλον της Ευρώπης;

της Ηλιάνας Τεβουνά

Σαν πηγάδι δίχως πάτο φαντάζει η πολυεπίπεδη κρίση που πλήττει την Σρι Λάνκα εδώ και μήνες. Οι ελλείψεις σχεδόν στα πάντα είναι μόνον η αρχή.

Ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων, φαρμάκων. Άδεια κρατικά ταμεία από ξένο συνάλλαγμα. Ανακύκλωση γνώριμων πολιτικών που μεγάλωσαν και σάπισαν ανατροφοδοτώντας (με το αζημίωτο) ένα πολυδαίδαλο σύστημα εξουσίας.

Εικόνες από το μέλλον της Ευρώπης ή «απλώς» μία άσχημη κρίση που πλήττει τη Σρι Λάνκα σαν μία «εύκολη περίπτωση» αναπτυσσόμενης χώρας του ασιατικού νότου;

Εάν έθετε κάποιος αυτό το ερώτημα πριν τον Φλεβάρη θα απαντούσε αβίαστα το δεύτερο. Όσο περνά ο καιρός η απάντηση τείνει να είναι ένα (λιγότερο διστακτικό) «ναι» στο πρώτο ενδεχόμενο.

Όπως και να έχει, η Σρι Λάνκα, μία νησιωτική χώρα της Νότιας Ασίας που βγήκε το 2009 βαθιά τραυματισμένη από 25ετή εμφύλιο πόλεμο (με πρωταγωνιστές και εν τέλη ηττημένους τους αυτονομιστές Ταμίλ), ζει τη χειρότερη κρίση από την ανεξαρτησία της το 1948.

Εδώ και μήνες ο λαός της βιώνει, σε πλήρη εξέλιξη, το δράμα της οικονομικο-πολιτικής χρεοκοπίας. Κατά μία περίεργη σύμπτωση, η Σρι Λάνκα, όπως και ο Λίβανος στη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου, ζει από το 2019 στον αστερισμό μίας σύνθετης θύελλας χρεοκοπίας και αναταραχών δίχως ορατό, αισιόδοξο τέλος.

«Τάξη» με την πυγμή όπλων ή και πραξικόπημα

Οι ραγδαίες εξελίξεις που αφορούν την εκλογή νέου προέδρου της χώρας από την βουλή στις 20 Ιούλη δεν εμπνέουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για σύντομο τερματισμό της κρίσης και αποκλιμάκωση του εφιάλτη ελλείψεων σε ξένο συνάλλαγμα, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Ίσα-ίσα.

Εάν η λαϊκή οργή δεν κατευναστεί με μία ακόμη εναλλαγή γνωστών πολιτικών αξιωματούχων στην εξουσία, τότε δεν αποκλείεται η άρχουσα τάξη να επιχειρήσει τη διατήρηση των προνομίων της με την πυγμή των όπλων ή και με πραξικόπημα.

Η συνέχεια στο Κοσμοδρόμιο