1

Στα ύψη στην Ελλάδα οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας

του Γ. Μανουσάκη

Χάρη στις πολιτικές των κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας (απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία, έλλειψη προσωπικού στο ΕΣΥ) , η Ελλάδα έχει ήδη ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιωτικών δαπανών για υπηρεσίες στις χώρες της ΕΕ.

Στην Ελλάδα οι ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών για υπηρεσίες υγείας αποτελούν το 35,2% των συνολικών δαπανών υγείας, ενώ στο μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι κάτω από το μισό από αυτό της Ελλάδα, στο 15.4%!

Από την άλλη, στην Ελλάδα η Κρατική/υποχρεωτική ασφάλιση καλύπτει το 59,8% των συνολικών δαπανών, ενώ στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ η Κρατική / υποχρεωτική ασφάλιση καλύπτει το 79,7% των συνολικών δαπανών.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από την Έκθεση της ΕΕ “State of Health in the EU – Ελλάδα – Προφίλ Υγείας 2021” που μπορείτε να τη δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://health.ec.europa.eu/…/202…/2021_chp_gr_greek.pdf

Ενώ λοιπόν συμβαίνουν αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ τι κάνει;

Με το νέο σχέδιο νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη βάζει τους πολίτες και τα νοικοκυριά να πληρώσουν και άλλα από την τσέπη τους αν θέλουν να έχουν αυτονόητες υπηρεσίες υγείας. Ακόμη, με το θεσμό των απογευματινών χειρουργείων η κυβέρνηση της ΝΔ αναγκάζει τα νοικοκυριά και τους πολίτες να πληρώνουν επίσημο “γρηγορόσημο” αν θέλουν να χειρουργηθούν πιο γρήγορα.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που έχει ήδη εκτιναχθεί το κόστος διαβίωσης λόγω της αισχροκέρδειας των μεγάλων εταιριών με πρόσχημα τον πόλεμο στην Ουκρανία και με τις πλάτες της κυβέρνησης.

Αυτό που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι εξοργιστικό.

Θα το καταλάβει όμως ο λαός να εξοργιστεί και να αντιδράσει;

ΥΓ. Τα στοιχεία αφορούν το 2019 δηλαδή μια περίοδο που κυβέρνησαν τόσο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ γεγονός που δείχνει τις ευθύνες και των δύο μνημονιακών δυνάμεων. Μέσα στην πανδημία η κατάσταση επιδεινώθηκε και είναι σίγουρο ότι οι ιδιωτικές πληρωμές για την υγεία έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Αναδημοσίευση από το Αριστερό Ρεύμα