του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Το Συνέδριο ξεκίνησε με την εναρκτήρια ομιλία της Εντά Ντενίζ Χαϊνταρόγλου, η οποία βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και 231 ημέρες ενάντια στον αντιτρομοκρατικό νόμο 129 στη Γερμανία. Οι Οζγκούλ Εμρέ, Ιχσάν Τσιμπελίκ, Σερκάν Κούπελι και Χασάν Γιουνουτάν, Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες στη Γερμανία, διώκονται με βάση τις παραλλαγές του γερμανικού τρομονόμου 129, ο οποίος ισχύει από την εποχή των Ναζί και χρησιμοποιείται εναντίον του λαϊκού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. «Οι νόμοι του 129 είναι νόμοι που χρησιμοποιεί η Γερμανία για να φιμώσει όλους εκείνους που της αντιτίθενται. Για περισσότερες από 200 ημέρες κάνω απεργία πείνας για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Είμαι παιδί μιας οικογένειας που μετανάστευσε στη Γερμανία για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους. Η Γερμανία είναι ένας από αυτούς που δημιούργησαν τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα μας» ανέφερε.

Συμπλήρωσε πως «η απεργία πείνας είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους. Έχουμε δοκιμάσει τα πάντα για να επηρεάσουμε την κοινωνική αντιπολίτευση στη Γερμανία και τώρα κατέφυγα στην απεργία πείνας ως έσχατη λύση. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στη Γερμανία. Οι άνθρωποι με ρωτούν πότε θα σταματήσω αυτή τη δράση. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα υγείας, δεν προσπαθούμε να πεθάνουμε, αλλά η αξιοπρέπειά μας αξίζει περισσότερο από την ανθρώπινη υγεία. Πρόκειται για έναν ταξικό πόλεμο. Ο αγώνας συνεχίζεται με απώλειες. Και δεν θα διστάσουμε να δώσουμε τη ζωή μας για το μέλλον μας. Αυτός ο αγώνας είναι ένας αγώνας για την ελευθερία, ένας αγώνας ενάντια σε τρομονόμους όπως ο 129».

«Ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε είναι η αντίσταση. Αν δεν αντισταθούμε, δεν μπορούμε να νικήσουμε. Όσοι αντιστέκονται μπορούν να κερδίσουν, όσοι δεν αντιστέκονται έχουν χάσει από την αρχή. Η αντίστασή μας είναι ο μόνος τρόπος αντίστασης ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Στην Παλαιστίνη και παντού στην Ανατολία, η αντίσταση συνεχίζεται και μας σκοτώνουν» προσέθεσε, καταλήγοντας πως «ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε είναι ο κοινός μας αγώνας. Πάντα θα έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά που έχουμε κοινά. Ο κοινός μας εχθρός είναι ο ιμπεριαλισμός και το ΝΑΤΟ».

Οι παρευρισκόμενοι κράτησαν ένα λεπτό σιγής για τους Χάρικα Κιζίλκαγια, Μπουράκ Αγκαρμίς, Οζκάν Γκιουζέλ και Ερντογάν Τσακίρ, που δολοφονήθηκαν στις 31 Οκτωβρίου 2023 στις όχθες του ποταμού Έβρου σε τουρκικό έδαφος. Η Χάρικα και ο Μπουράκ έγιναν γνωστοί από τη δίκη των 11 Τούρκων αγωνιστών, που καταδικάστηκαν από την ελληνική δικαιοσύνη πρωτοδίκως για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Η σκευωρία κατέπεσε στο Εφετείο, όπου οι αγωνιστές αθωώθηκαν. Η άνωθεν παρέμβαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, έχει ζητήσει την αναίρεση της αθώωσης των Τούρκων αγωνιστών, οι οποίοι αναμένεται να δικαστούν από την αρχή το Δεκέμβρίο.

«Η επιθετικότητα, η επέκταση του ΝΑΤΟ και πώς μπορούμε να οργανωθούμε εναντίον του»

Η πρώτη συζήτηση ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής με θέμα την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ και τους αγώνες εναντίον του. Η Κωνσταντίνα Καρτσιώτη από το Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο ξεκίνησε λέγοντας πως «ο αγώνας συνεχίζεται στην Παλαιστίνη, στη Γερμανία, στο Ντονμπάς. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σφαγιαστεί από τον ιμπεριαλισμό, το φασισμό και το ναζισμό. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους συντρόφους μας που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί στην Οδησσό». «Οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι είναι προεκτάσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ εγκαθίδρυσαν την ηγεμονία στον κόσμο μέσω του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ σήμερα εξακολουθεί να στοχεύει στην επέκτασή του» προσέθεσε και συμπλήρωσε πως «οι ΗΠΑ έφεραν το ναζιστικό καθεστώς στην εξουσία στο Κίεβο. Είναι στην εξουσία εδώ και 9 χρόνια με την υποστήριξή τους. Ο μόνος στόχος του ΝΑΤΟ είναι να επεκταθεί περαιτέρω. Ακόμα και αν χάσουν εκεί, θα προσπαθήσουν να επεκταθούν ανατολικά με άλλες χώρες».

«Οι πραγματικοί τρομοκράτες είναι οι ΗΠΑ, η ΕΕ και όλοι οι ιμπεριαλιστές. Ανοίγουν νέες στρατιωτικές βάσεις στην Τουρκία, την Ελλάδα κλπ. Χιλιάδες άνθρωποι και παιδιά μας σφαγιάζονται από τον ιμπεριαλισμό, τον σιωνισμό και τον φασισμό. Καλούμε όλους να ενωθούν ενάντια σε αυτό. Πιστεύουμε στον αγώνα, οι επαναστατικές δυνάμεις πρέπει να παλέψουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Καλούμε τις επαναστατικές δυνάμεις να ενωθούν στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό» κατέληξε.

Ο καθηγητής Ινάκι Γκιλ ντε Σαν Βιθέντε, από τη Χώρα των Βάσκων, ανέφερε πως «ο πόλεμος των αδυνάτων ερμηνεύεται ως τρομοκρατία. Ο καθαρός πόλεμος είναι η τρομοκρατία των ισχυρών. Οι μαρξιστές συγγραφείς υποστηρίζουν ότι πρέπει να αποκαλυφθεί η καπιταλιστική ουσία της έννοιας της τρομοκρατίας». «Όπως είπε ο Ένγκελς, όποιος κάνει παραχωρήσεις χάνει την εξουσία. Εμείς δεν πρέπει να συμβιβαστούμε. Οι ιμπεριαλιστές ένωσαν χιλιάδες Ναζί για να σχηματίσουν το ΝΑΤΟ. Ο μόνος τους στόχος ήταν να καταστρέψουν την ΕΣΣΔ, τον σοσιαλισμό» κατέληξε.

Ο Αλεξέι Άλμπου έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο συμπόσιο εκ μέρους της ουκρανικής κομμουνιστικής οργάνωσης «Borotba» από την περιοχή του Ντονμπάς. «Τα εδάφη μας έχουν καταστραφεί. Ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί να ξεπεράσει τις αντιφάσεις του με τέτοιες επιθέσεις. Αλλά μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο αδύναμος. Οι παλιές μέθοδοι του ιμπεριαλισμού δεν λειτουργούν πλέον. Το ιμπεριαλιστικό σύστημα παλεύει με αντιφάσεις που θα το καταστρέψουν» ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας πως «αν ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός υποστεί μια απόλυτη ήττα σε αυτή την περιοχή, θα έχει ένα ντόμινο και θα αρχίσουν να χάνουν και σε άλλες περιοχές». «Οι ΗΠΑ ξεκινούν έναν νέο πόλεμο κάθε φορά που χρειάζονται χρήματα και δεν διστάζουν να το κάνουν. Βλέπουμε τις συγκρούσεις στην Παλαιστίνη. Συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε όλο τον κόσμο» κατέληξε.

Ο Στέφαν Νάτκε από το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP) ξεκίνησε την ομιλία του είπε ότι «ο  ιμπεριαλισμός και το ΝΑΤΟ μας αφορούν όλους. Ο καπιταλισμός είναι η καταστροφή της ανθρωπότητας. Δεχόμαστε επίθεση σε μια εποχή μετάβασης. Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν επίθεση επειδή βλέπουν τη Ρωσία ως στρατηγικό σύμμαχο της Κίνας». «Η Γερμανία είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ σε αυτές τις επιθέσεις. Το μίσος κατά της Ρωσίας αναζωπυρώνεται. Συμπεριφέρονται όπως η Γερμανία πριν από το 1945. Ο Σολτς δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ο φασιστικό σύνθημα “Σλάβα Ουκρανία”. Η Γερμανία δεν σέβεται ούτε τους δικούς της νόμους. Χρησιμοποιούν επίσης συχνά τους τρομονόμους. 129 Τα τελευταία θύματα τέτοιων νόμων κατά ξένων οργανώσεων είναι η Σαμίντουν και η Χαμάς. Εμείς στο DKP είμαστε αντίθετοι σε αυτό» ξεκαθάρισε. Στη Γερμανία «ποινικοποιείται η χρήση σοβιετικών συμβόλων. Στις 9 Μαΐου, την Ημέρα της Νίκης και σε άλλες εκδηλώσεις, η αστυνομία μας εμπόδισε να τα χρησιμοποιήσουμε». «Ο λόγος για τον οποίο ιδρύονται νέες φασιστικές οργανώσεις είναι για να διοχετεύσουν εκεί την οργή των ανθρώπων. Δείχνουν πώς προωθούνται οι δυτικές αξίες στην Ουκρανία. Από το 2014, χιλιάδες άνθρωποι έχουν σφαγιαστεί από το φασιστικό κράτος στο Ντονέτσκ και στο Λούγκανκ» κατέληξε.

«Η κύρια αντίφαση στη Δυτική Αφρική σήμερα είναι μεταξύ των λαών και του ιμπεριαλισμού/νεοαποικιοκρατίας» ανέφερε η εκπρόσωπος του Επαναστατικού Κόμματος όλων των Αφρικανικών Λαών, εξηγώντας πως «ο ιμπεριαλισμός εκμεταλλεύεται το ουράνιο από εμάς, αλλά οι λαοί της Αφρικής δεν έχουν σήμερα ούτε καν κανονικό ηλεκτρικό ρεύμα. «Ο Νίγηρας, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο ενεργούν ενωμένα. Ο ιμπεριαλισμός και οι συνεργάτες του στην περιοχή προσπαθούν να τους επιβάλουν εμπάργκο» ανέφερε για τις πρόσφατες αντιιμπεριαλιστικές εξεγέρσεις στη Δυτική Αφρική. «Οι Αφρικανοί δεν έχουν δει ποτέ τίποτα καλό από τη Δύση. Η μόνη της πρόθεση είναι να συνεχιστεί η εκμετάλλευση. Στην Αφρική, στοχεύουμε στη δημιουργία αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων, ειδικά ενάντια στη γαλλική αποικιοκρατία» τόνισε, καταλήγοντας πως «θέλουμε μια σοσιαλιστική, ενωμένη Αφρική».


«Οι φασιστικοί τρομονόμοι υπάρχουν και στην Ελβετία» ανέφερε ο Μάρκους Χάιντσμαν από το Συνασπισμό κατά του Πολέμου, προσθέτοντας ότι «το ΝΑΤΟ παρουσιάστηκε ως αμυντικός οργανισμός. Αυτό ήταν ένα τεράστιο ψέμα. Μετά το 1945, διεξήγαγαν πόλεμο εναντίον όλων των λαών. Η αποικιοκρατία είναι επίσης ένας παγκόσμιος πόλεμος. Οι φόβοι για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο είναι απλώς προπαγάνδα. Οι λαοί της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής δεν έζησαν ούτε μια μέρα χωρίς πόλεμο. Η δουλεία και η γενοκτονία ήταν καθημερινά πράγματα, αλλά το ίδιο και η αντίσταση». «Οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες δεν δίστασαν να σφάξουν όλους τους λαούς. Η δημιουργία του Ισραήλ, η καταστροφή της Παλαιστίνης και η μετατροπή της σε στρατιωτική βάση ήταν επίσης ένα από τα όνειρα των Ναζί» κατέληξε.

Ο Διονύσης Περδίκης αναφέρθηκε στους σκοπούς και τους στόχους του Αντιιμπεριαλιστικού Συντονισμού για την Ήττα του ΝΑΤΟ, λέγοντας μεταξύ άλλων «πως στόχος μας είναι να βάλουμε τέλος στην καταστροφή της χώρας μας από τις πολιτικές του ιμπεριαλισμού». «Στο Κίεβο βλέπουμε τι επιδιώκει το ΝΑΤΟ. Έχει μετατρέψει μια ολόκληρη χώρα σε βάση του ΝΑΤΟ. Η υποστήριξη του φασιστικού καθεστώτος στο Κίεβο αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό, ο οποίος την απορρίπτει» προσέθεσε. Αφού ανέφερε ως παράδειγμα τη σφαγή των Ελλήνων αντιστασιακών, κατέληξε με ένα μήνυμα ενότητας και την αναγκαιότητα του αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού.

«Είμαστε πολίτες του τελευταίου μέλους του ΝΑΤΟ. Η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς να ερωτηθεί ο λαός. Η είσοδός της στο ΝΑΤΟ παρουσιάστηκε ως απαίτηση της δημοκρατίας. Η Βουλγαρία ήταν σε θέση να προστατεύσει τον εαυτό της όταν ήταν σοσιαλιστική» δήλωσε ο Στέφαν Πετρόφ από το Κίνημα της 23ης Σεπτεμβρίου στη Βουλγαρία. «Ακούσαμε από τον σύντροφό μας στο Ντονμπάς για το τι κάνει ο ιμπεριαλισμός εκεί. Πάντα το έκαναν, το είδαμε στο παρελθόν στη Χιλή και παντού. Υπάρχουν κάποιοι που περιγράφουν το περιστατικό του Μαϊντάν στην Ουκρανία ως επανάσταση. Δεν πρόκειται για επανάσταση, πρόκειται για την επίθεση της ναζιστικής ιδεολογίας μαζί με τον ιμπεριαλισμό. Στην Οδησσό, έκαψαν ζωντανούς τους επαναστάτες στο συνδικαλιστικό κέντρο» προσέθεσε σε μια αναφορά στην προηγούμενη ομιλία του Αλεξέι Άλμπου. «Σήμερα, ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας είναι ο ιμπεριαλισμός. Όπως είπε ο Τσε, οι ενέργειές μας πρέπει να είναι ένα κάλεσμα για δράση ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό» κατέληξε.

Μετά το τέλος της συζήτησης ακολούθησε εργαστήριο για την αντίσταση ενάντια στην επιθετικότητα του ΝΑΤΟ.

Πάνελ για τους πολιτικούς κρατουμένους – «Η ελευθερία όλων των φυλακισμένων στον κόσμο μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της ενότητας»

«Η καταστολή κατά των επαναστατών από την Τουρκία και το Κουρδιστάν έχει αυξηθεί πολύ. Υπάρχουν περισσότεροι από 20 κρατούμενοι. Παρόλο που δεν κατηγορούνται για ούτε μία πράξη βίας, συλλαμβάνονται με 129/β και ζουν σε απομόνωση για χρόνια» ανέφερε ο δικηγόρος Γενέρ Σοζέν, κατά τη συζήτηση για τους πολιτικούς κρατουμένους, προσθέτοντας ότι δεν έχουν υπάρξει τόσοι πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι στη Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια. «Οι συνεδριάσεις και η αλληλογραφία των δικηγόρων υπόκεινται σε ειδικές διαδικασίες. Αυτό τους δυσκολεύει ακόμη και να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους. Παρά την έκτιση των δύο τρίτων της συνολικής ποινής τους, δεν τους επιτρέπεται η αποφυλάκιση λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Τους αρνούνται δικαιώματα όπως το άσυλο. Στο πλαίσιο αυτό, 3 επαναστάτες από την Τουρκία δικάζονται στο Ντίσελντορφ. Η κατάσταση της υγείας ενός από τους κρατούμενους, του Ιχσάν Τσιμπελίκ, απειλείται σοβαρά. Οι εξετάσεις, όπως οι βιοψίες, έχουν αναβληθεί και υπάρχει μεγάλη αμέλεια. Δεν του έδωσαν καν τα προσωπικά του αντικείμενα και έπρεπε να παλεύουμε γι’ αυτά όλη την ώρα. Αυτό αποτελεί απόδειξη της καταπίεσης των πολιτικών κρατουμένων από το γερμανικό κράτος. Η Γερμανία αυξάνει την πίεσή της σε ολόκληρη την αριστερά, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια αποσύνδεση μεταξύ της γερμανικής αριστεράς και της αριστεράς στην Τουρκία/Κουρδιστάν» είπε, καταλήγοντας πως «ολόκληρη η αριστερά πρέπει να ενωθεί ενάντια σε αυτές τις καταστολές, επειδή η επίθεση στρέφεται εναντίον ολόκληρης της αριστεράς».

Η Σάντρα Τραφιλάφ Γιανές, πρώην πολιτική κρατούμενη από τη δικτατορία Πινοσέτ, μίλησε για την κατάσταση των πολιτικών κρατουμένων στη Χιλή και τη Λατινική Αμερική, τονίζονταςτη σημασία του κοινού αγώνα για την ελευθερία όλων των κρατουμένων στον κόσμο.

Ο Ζέιντ Αμπντουλνάσερ από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Παλαιστίνιων Κρατουμένων Σαμιντούν είπε πως ο γερμανικός ιμπεριαλισμός τρομοκρατεί και απαγορεύει την παλαιστινιακή αλληλεγγύη. «Ο ισραηλινός σιωνισμός πραγματοποιεί σχεδόν 100 διοικητικές συλλήψεις κάθε μέρα. Από τις 7 Οκτωβρίου, δεν γνωρίζουμε πολλές συλλήψεις. Από τότε, στρατιώτες έχουν αναλάβει τη διοίκηση των φυλακών. Από τις 7 Οκτωβρίου άρχισε μια πολύ έντονη επίθεση σε όλες τις φυλακές. Ακόμη και τα πιο απλά προσωπικά αντικείμενα κατασχέθηκαν. Ακόμη και οι χώροι εστίασης των πολιτικών κρατουμένων έκλεισαν. Οι κρατούμενοι μπορούν να εξοικονομήσουν τρόφιμα και να τρώνε μόνο ένα γεύμα το βράδυ. Τους δίνεται νερό μόνο για 1 ώρα την ημέρα. Το ρεύμα τους κόπηκε. Έχουμε δυσκολίες στην επικοινωνία και ανησυχούμε ότι η επικοινωνία θα διακοπεί εντελώς στο μέλλον. Ακόμα και οι κρατούμενοι που έχουν εκτίσει τις ποινές τους δεν αποφυλακίζονται. Οι κρατούμενοι δέχονται έντονες ψυχολογικές και σωματικές επιθέσεις. Ακόμη και όταν πάνε να κάνουν ντους, δέχονται επιθέσεις από στρατιώτες. Δύο πολιτικοί κρατούμενοι σκοτώθηκαν υπό βασανιστήρια. Διανύουμε την περίοδο του υψηλότερου αριθμού πολιτικών κρατουμένων στην ιστορία της Παλαιστίνης. Λόγω της επιτυχίας της 7ης Οκτωβρίου, υπάρχει πιθανότητα να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι. Πρέπει να είμαστε πιο ανιδιοτελείς από ποτέ για να προστατεύσουμε τους πολιτικούς μας κρατούμενους» εξήγησε.

«Ο ιμπεριαλισμός έχει αρχίσει να καταστρέφει την Ουκρανία. Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα είστε οι επόμενοι. Πρέπει να ενωθούμε για να το αποτρέψουμε αυτό. Αν όλοι οι σύντροφοί μας σε όλο τον κόσμο δεν ήταν ενωμένοι για εμάς, δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε την ελευθερία μας. Είμαστε ζωντανοί λόγω του διεθνισμού και της αλληλεγγύης. Αγαπητοί σύντροφοι, να θυμάστε ότι είμαστε μαζί σας. Ειρήνη για την Ουκρανία, όχι στο ΝΑΤΟ» ανέφεραν οι κομμουνιστές αδελφοί Κόνοβιτς, που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Ουκρανία.

Η πολιτική κρατούμενη Αΰτέν Οζτούρκ, που το 2018 απήχθη από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στον Λίβανο ανέφερε πως «με κρατούσαν σε μια μυστική βάση βασανιστηρίων για 6 μήνες, η οικογένειά μου με αναζητούσε στα νεκροτομεία. Κάθε μέρα χρησιμοποιούσαν όλα τα είδη ανήθικων βασανιστηρίων για να με κάνουν να συνεργαστώ». «Το σώμα μου βασανίστηκε εκεί, αλλά ο εγκέφαλός μου, η ψυχή μου δεν ήταν εκεί. Όταν κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να πετύχουν τίποτα με τα βασανιστήρια, με πέταξαν σε ένα άδειο χωράφι. Και με κράτησαν ξανά σαν να ήμουν εκεί. Κρατήθηκα στη φυλακή για 3,5 χρόνια παρά τα βασανιστήρια. Αυτό ήταν μια τιμωρία για τη μη συνεργασία και την αντίστασή μου. Τιμωρήθηκα επειδή μίλησα για τα βασανιστήρια σε κάθε δικαστήριο. Βρίσκομαι σε κατ’ οίκον περιορισμό για περισσότερα από 2 χρόνια. Καταδικάστηκα σε ισόβια κάθειρξη. Δεν έχουν αποδείξεις για την κατηγορία. Ο λόγος που μου έδωσαν αυτή την ποινή είναι επειδή είμαι η απόδειξη των βασανιστηρίων που έκαναν. Μου έδωσαν αυτή την ποινή για να το καλύψουν. Δικάζομαι ακόμη και επειδή έγραψα ένα βιβλίο για αυτά τα βασανιστήρια. Παρά τις επιθέσεις αυτές, ξέρουμε ότι στο τέλος θα νικήσουμε. Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη, χαιρετισμός σε όσους αντιστέκονται, χίλιοι χαιρετισμοί στον Παλαιστινιακό λαό που αντιστέκεται» κατέληξε.

Εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αλληλεγγύης και Ελευθερίας για τους Επαναστάτες Κρατούμενους του Κόσμου, από το Περού, ξεκίνησε την ομιλία της χαιρετίζοντας το συμπόσιο και όσους αντιστέκονται στην Παλαιστίνη. «Στο Περού, οι νόμοι που έλεγαν ότι είναι προσωρινοί έχουν γίνει μόνιμοι και κάθε αγώνας για δικαιώματα ποινικοποιείται σήμερα ως τρομοκρατία. Οι επαναστάτες κρατούμενοι ζουν σε απόλυτη απομόνωση, όπου ούτε οι οικογένειες και οι δικηγόροι τους δεν επιτρέπεται να τους επισκέπτονται. Αυτή και παρόμοιες παρανομίες υπάρχουν σε όλες τις κυβερνήσεις συνεργατών με τον ιμπεριαλισμό στη Λατινική Αμερική. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις; Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να καταπολεμήσουμε από κοινού το εχθρικό ποινικό δίκαιο. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα τόσο πολιτικά όσο και νομικά. Πρέπει επίσης να είμαστε στους δρόμους. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε δικηγόρους που υπερασπίζονται τα δικαιώματα του λαού» προσέθεσε, καταλήγοντας πως πρέπει να ενισχυθεί ο κοινός αγώνας για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων σε όλο τον κόσμο.

Η Ντάρια Μιτίνα από το Ενωμένο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας μίλησε μέσω διαδικτύου για τις υποκριτικές νομικές διαδικασίες του ιμπεριαλισμού. «Στην Ουκρανία, ακόμη και όσοι τίμησαν τις ημέρες της σοβιετικής νίκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταδικάστηκαν σε 1,5 χρόνο φυλάκιση. Καμία από τις ιμπεριαλιστικές οργανώσεις δεν ασκεί την παραμικρή κριτική σε αυτές και σε χιλιάδες παρόμοιες περιπτώσεις. Η πλειονότητα των κρατουμένων είναι άνω των 60 ετών και γυναίκες. Οι επιλογές αυτές γίνονται συνειδητά» εξήγησε.

Τα μέλη του συγκροτήματος Grup Yorum έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τις πιέσεις που δέχεταιτο συγκρότημα, τους φυλακισμένους τους στην Τουρκία και τη Γερμανία και την κατάσταση της υγείας του Ιχσάν Τσιμπελίκ.  Εξήγησαν ότι δεν είναι απλώς ένα μουσικό συγκρότημα, αλλά ένα υποκείμενο του αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού και ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουν την πίεση που δέχονται είναι να ενωθούν.  «Δίνουμε συναυλίες σε όλο τον κόσμο, είμαστε η φωνή όλων των λαών του κόσμου. Δεν μείναμε σιωπηλοί απέναντι σε όλες τις επιθέσεις του ιμπεριαλισμού και του φασισμού. Δεν ζητάμε δικαιοσύνη στα σαλόνια του ιμπεριαλισμού. Αυτοί που δημιουργούν την αδικία δεν μπορούν να αποδώσουν δικαιοσύνη. Προσπαθούμε να οργανώσουμε τους ανθρώπους ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Μαζί με το λαό, θα σπάσουμε όλες τις πιέσεις που μας ασκούνται» είπαν συγκεκριμένα.

«Η ειρήνη με τους αποικιοκράτες δεν είναι δυνατή. Ο αγώνας των Παλαιστινίων γίνεται για την ίδια τους την ύπαρξη. Ο μόνος δρόμος για την ειρήνη είναι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Όπως είπε ο Αμπνταλά, μπορούμε να σταθούμε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού με πλήρη αλληλεγγύη» είπε εκπρόσωπος της Ενωτικής Εκστρατείας για την Απελευθέρωση του Ζορζ Αμπνταλλά Ιμπραήμ στη Γαλλία, ενώ έκλεισε με ένα μήνυμα ελευθερίας για τον Αμπνταλλάχ, όλους τους κρατούμενους στην Παλαιστίνη, την Τουρκία και σε όλο τον κόσμο.

Ο Τζαλίλ Μουντακίμ από το Εθνικό Κίνημα Ιεριχώ -μια οργάνωση αλληλεγγύησης στους φυλακισμένους στις ΗΠΑ- και πρώην μέλος των Μαύρων Πανθήρων, που συνελήφθη το 1971 και απελευθερώθηκε το 2020, ανέπτυξε ιστορία της υποδούλωσης των Αφρικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες, την εκμετάλλευση της εργασίας τους και έδωσε το μήνυμα ότι η ελευθερία όλων των φυλακισμένων στον κόσμο μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της ενότητας.

Αντιτρομοκρατικοί νόμοι – «Αυτό που αποκαλούν τρομοκρατία είναι στην πραγματικότητα ο αγώνας μας για ελευθερία»

Το δεύτερο πάνελ της δεύτερης ημέρας του συμποσίου αφορούσε για τους αντιτρομοκρατικούς νόμους και ξεκίνησε με την εναρκτήρια ομιλία των Τούρκων αγωνιστών που συνεχίζουν την απεργία πείνας επ’ αόριστον ενάντια στους γερμανικούς νόμους 129, οι οποίοι εξήγησαν τους λόγους της αντίστασής τους.

Στη συνέχεια, ο Βόλφγκανγκ Λέττο, από τη γερμανική οργάνωση κρατουμένων Prisoner Info, μίλησε για τον ιμπεριαλισμό, την ιστορία του γερμανικού φασισμού και την ιστορία των ανώνων. Ο Γιαν Φέρμον, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων (IADL) και δικηγόρος σε πολυάριθμες αντιτρομοκρατικές δίκες στο Βέλγιο, τόνισε ότι «σήμερα, οι ιμπεριαλιστές στοχεύουν να καταστρέψουν όλα τα κεκτημένα μας μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο μέσω νόμων, που χρησιμοποιούν για να τρομοκρατήσουν τον αγώνα μας». Εξήγησε πως «το δικαίωμα στην αντίσταση είναι το πιο θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου και έχει νομοθετηθεί. Η αστική τάξη υπερασπίστηκε αυτά τα δικαιώματα όταν αγωνιζόταν ενάντια στην εξουσία. Αφού η αστική τάξη ήρθε στην εξουσία, κατήργησε αυτά τα δικαιώματα μέχρι να φτάσει στον φασισμό». «Για παράδειγμα, δεν χρειάζονταν τους αντιτρομοκρατικούς νόμους για να αντιταχθούν σε αυτό που έκανε το ISIS. Αλλά χάρη σε αυτούς τους νόμους, τρομοκρατούσαν εκείνους που πραγματικά αγωνίζονταν για την απελευθέρωση. Αυτή είναι η νομική βάση της τακτικής της αντεπανάστασης. Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν στρατιωτικά, το κάνουν νομικά» κατέληξε.

Η Αλεξάνδρα Ματαμόρος, δικηγόρος του μουσικού Πάμπλο Χασέλ, που βρίσκεται στις φυλακές της Ισπανίας για προσβολή του βασιλιά, χαιρέτισε το συμπόσιο και έδωσε μήνυμα ενότητας. Ο Γκιουνάι Γκάγκ από το Διεθνές Γραφείο του Λαϊκού Νομικού Γραφείου ανέφερε πώς οι διακρατικές σχέσεις επηρεάζουν τις νομικές αποφάσεις. Ανέφερε τους παραλληλισμούς μεταξύ της φυλάκισης 3 επαναστατών στη Γερμανία βάσει των νόμων “129” και της δίκης 11 Τούρκων επαναστατών στην Ελλάδα. Αναφέρει ότι δεν είναι τυχαίο ότι συνέβη μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. «Η μεγαλύτερη απόδειξη της μεταβλητότητας της έννοιας της τρομοκρατίας στο σύστημα είναι οι γκιουλενιστές, με τους οποίους Το ΑΚΡ κυβέρνησε τη χώρα για χρόνια και μετά τους ανακήρυξαν τρομοκράτες και τους φυλάκισαν» προσέθεσε. «Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με τους δικούς τους όρους και να αγκαλιάσουμε τους δικούς μας. «Αυτό που αποκαλούν τρομοκρατία είναι στην πραγματικότητα ο αγώνας μας για ελευθερία» κατέληξε, επικαλούμενος τη μαρξιστική αντίληψη περί νόμου.

«Εμείς και όχι οι ιμπεριαλιστές κερδίσαμε αυτά τα δικαιώματα με τον αγώνα μας. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την αφαίρεσή τους ως κανονικότητα. Θέλουν να μας πάρουν όλα τα βασικά μας δικαιώματα» είπε η απεργός πείνας Εντά Ντενίζ Χαϊνταρόγλου. «Βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη απεργία πείνας στην Ευρώπη, αλλά δεν θα δείτε ούτε μια είδηση στην κυρίαρχη ειδησεογραφία για μια δράση τόσο μεγάλη όσο αυτή. Επιβάλλεται λογοκρισία. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να το ξεπεράσουμε μόνο με τους ανθρώπους και τις οργανώσεις με τις οποίες θα είμαστε αλληλέγγυοι. Θέλουμε να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στη Γερμανία. Λέμε ότι ο λόγος γι’ αυτό είναι ο αντιφασισμός» κατέληξε. Πριν από την τρίτη συνεδρία, η Μαροκινή Σοσιαλιστική Νεολαία και η Λαϊκή Δράση από την Ελλάδα διάβασαν επίσης χαιρετισμούς στο συμπόσιο.

Παραπληροφόρηση, ένα «έγκλημα πολέμου» του ιμπεριαλισμού

Η πρώτη ομιλήτρια του πάνελ για την παραπληροφόρησης μίλησε εκ μέρους του Anti Imperialist Front TV, για την ιστορία της παραπληροφόρησης, τη σημασία που της δίνει ο ιμπεριαλισμός, τους τομείς χρήσης της, ενώ κατέθεσε ιδέες για το τι μπορεί να γίνει εναντίον της. Τόνισε επίσης τη σημασία της οργάνωσης ενάντια στις επιθέσεις παραπληροφόρησης του ιμπεριαλισμού.

Από την πλευρά μου, αναλύθηκαν σημεία γύρω από τα fake news του ιμπεριαλισμού. Ένα στοιχείο που που τέθηκε στη συζήτηση είναι η συγκέντρωση της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης σε μια χούφτα παγκόσμια μονοπώλια, σχηματίζοντας έναν μιντιακό, ψηφιακό και πολιτιστικό ιμπεριαλισμό. Επίσης, παρατηρούμε τη μετατροπή της είδησης σε προϊόν, που μπορεί να μεταποιηθεί και κατασκευαστεί, καθώς και τη μονομερή αφήγηση και παραπληροφόρηση μέσω της απαγόρευσης των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, τις διώξεις όσων αποκαλύπτουν τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, όπως ο Ασάνζ και ο Σνόουντεν, αλλά και τη στοχοποίηση δημοσιογράφων, είτε μέσω λιστών θανάτου όπως ο «Ειρηνοποιός», είτε με τους πρόσφατους στοχευμένους βομαβαρδισμούς του Ισραήλ. Κατέληξα με τη σημασία της αντιιμπεριαλιστικής δημοσιογραφίας και την ανάγκη συνεργασίας ενάντια στην παραπληροφόρηση του ιμπεριαλισμού.

Τέλος, ο Μάρκους Χάιντσμαναπό την Ελβετία, έδωσε πληροφορίες για το πώς η παραπληροφόρηση χρησιμοποιείται από τους ιμπεριαλιστές για την πολεμική προπαγάνδα. Ακολούθησε εργαστήριο για την παραπληροφόρηση και τον ιμπεριαλισμό και προβολή ταινίας.

Αποτελέσμα και συμπεράσματα Διεθνούς Αντιιμπεριαλιστικού Συνεδριου

Την τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν το εργαστήρια, που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του συνεδρίου και αφορούσαν την οργάνωση ενάντια στις πολεμικές πολιτικές του ΝΑΤΟ, τους αντιτρομοκρατικούς νόμους και ψηφιακά αποδεικτικά στοιχεία, τους πολιτικούς κρατούμενους, καθώς και την παραπληροφόρηση. Στη συνέχεια, η περίληψη και τα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας διάβαστηκαν στο κοινό.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε η ανάγκη κοινών δράσεων κατά του ιμπεριαλισμού, όπως για παράδειγμα με αφορμή την ερχόμενη επέτειο της ίδρυσης του ΝΑΤΟ, στις 4 Απριλίου. Αποφασίστηκε επίσης η από κοινού η ανάδειξη και δράσεις υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτικών κρατουμένων και του κινδύνου που θέτουν οι αντιτρομοκρατικοί νόμου και τα ψηφιακά αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος αγωνιστών. Η ομάδα για την παραπληροφόρηση ανακοίνωσε πως η παραπληροφόρηση είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα όπλα του ιμπεριαλισμού, συμφώνησε να προχωρήσει σε ένα εκδοτικό εγχείρημα με αντιιμπεριαλιστική οπτική, να επισκεφτεί τις χώρες που είναι στόχοι παραπληροφόρησης, αποκλεισμού, απομόνωσης και όπου οι δημοσιογράφοι κινδυνεύουν, ενώ θα προχωρήσει σε δελτία τύπου ενάντια στην παραπληροφόρηση του εταιρικού τύπου, τον «Ειρηνοποιο», τα «Λευκά Κράνη» κα.

Πιέσεις από την γερμανική αστυνομία στη συναυλία Grup Yorum

Μετά το τέλος του Συνεδρίου ακολούθησε συναυλία των Grup Yorum. H γερμανική αστυνομία βρέθηκε στον χώρο, όπου έψαξαν την αίθουσα πριν από τη συναυλία, ασκώντας πιέσεις ώστε να μην αποτελέσει σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης. Ωστόσο, οι Grup Yorum ανέβηκαν στη σκηνή με την παλαιστινιακή σημαία.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, οι συμμετέχοντες του συνεδρίου κλήθηκαν να ανέβουν στη σκηνή για να τραγουδήσουν μαζί με τους Grup Yorum το τραγούδι «Defol Amerika» (Έξω οι Αμερική)