Στις 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή διάσκεψη εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και την πορεία του αγώνα κατά του Μπαντερικού φασισμού και των δυτικών μεντόρων τους. Είναι ενδιαφέρον ότι η διάσκεψη οργανώθηκε από εκπροσώπους του ουκρανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος “Ντερζάβα” (απαγορευμένο από τις σημερινές αρχές του Κιέβου).

Στην ομιλία του, ο εκπρόσωπος του ΚΕΚΡ μίλησε για την προσωπική του εμπλοκή και την εμπειρία του αγώνα της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Εργαζομένων της ΛΔ Λουγκάνσκ από το 2014. Παρ’ όλες τις διαφορετικές προσεγγίσεις, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν στις κύριες εκτιμήσεις και βρήκαν κοινές προσεγγίσεις, οι οποίες εκφράστηκαν στην τελική διακήρυξη που υιοθέτησε η διάσκεψη.

ΔΙΑΚΉΡΥΞΗ ΤΟΥ ΝΤΌΝΕΤΣΚ

Σήμερα ο κόσμος απειλείται από έναν σοβαρό κίνδυνο. Το χρηματιστικό κεφάλαιο των ΗΠΑ και των χωρών του ΝΑΤΟ μαζί με την ουκρανική ολιγαρχία έφεραν το ουκρανικό αστικό έθνος στην κατάσταση του ναζισμού, προκάλεσαν πόλεμο στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας το λαό της ως πολιορκητικό κριό ενάντια στη Ρωσία.

Ο ιμπεριαλιστικός στόχος των ΗΠΑ είναι η αποδυνάμωση και ο διαμελισμός της Ρωσίας σε μια σειρά από εμπόλεμες μεταξύ τους οντότητες. Όλα αυτά για να καταστεί δυνατή η κατάκτηση της οικονομικής επικράτειας και των φυσικών πόρων της Ρωσίας, καθώς και για να εγκαθιδρυθεί ο έλεγχος των πολιτικών διαδικασιών μέσω μιας κυβέρνησης-μαριονέτας. Ταυτόχρονα, οι ιμπεριαλιστικές προσπάθειες των ΗΠΑ κατευθύνονται στη διατήρηση της ηγεμονίας με την εξαπόλυση αιματηρών συγκρούσεων σε διάφορες γωνιές του κόσμου και μπορεί να οδηγήσουν σε πυρηνικό πόλεμο.

Σε αυτή την ιστορική στιγμή, εμείς, οι υπογράφοντες εκπρόσωποι των συμμετεχόντων στη διάσκεψη κομμάτων, δηλώνουμε:

1. Οι οικονομικές αξιώσεις και η πολιτική πρακτική μαρτυρούν ότι ο κύριος ιμπεριαλιστής, το κύριο πιο επιθετικό κράτος, με τις μεγαλύτερες δαπάνες για εξοπλισμούς, με τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων στρατιωτικών βάσεων, που έχει συμμετάσχει στην εξαπόλυση του μεγαλύτερου αριθμού πολέμων και συγκρούσεων, που έχει σχηματίσει τον ισχυρότερο πυρήνα αρπακτικών με επικεφαλής το ΝΑΤΟ με σκοπό την υποδούλωση χωρών και λαών – είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

2. Σήμερα, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ακολουθεί μια ανοιχτά ναζιστική πολιτική, αναγνωρίζει ανοιχτά τον εαυτό της ως ιδεολογικό κληρονόμο των “Μπαντερικών” – συμπολεμιστών του Χίτλερ, δηλαδή των ναζιστών που εξοντώνουν ανθρώπους με βάση την εθνικότητά τους. Θεωρούμε απαραίτητο να αναγνωριστεί ότι η σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι φασιστική και ναζιστική.

3. Από την πλευρά των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ο πόλεμος που εξαπολύθηκε στην Ουκρανία είναι επιθετικός, άδικος και καθαρά “ιμπεριαλιστικός”. Από την πλευρά της αστικής Ρωσίας ο πόλεμος έχει υπερασπιστικό χαρακτήρα, άρα είναι “αμυντικός”. Από την πλευρά των εργαζομένων της κύριας επικράτειας της Ουκρανίας, των πιο συνειδητοποιημένων καλύτερων στρωμάτων της κοινωνίας, ο πόλεμος έχει μέχρι στιγμής μια “υπόγεια αντιφασιστική” μορφή. Από την πλευρά των εργατών του Ντονμπάς, από το 2014, ο πόλεμος έχει τη μορφή της λαϊκής απελευθέρωσης από τους Ουκρανούς ναζί, αντιφασιστική, και αποτελεί επίσης ξεκάθαρα “λαϊκή απελευθέρωση”. Υπερασπιζόμενη το δικαίωμά της στην κυριαρχία, δηλαδή την ανεξάρτητη εκμετάλλευση των εργατικών πόρων και την πώληση των φυσικών πόρων, η ρωσική αστική τάξη προωθεί αντικειμενικά τον δίκαιο λαϊκό απελευθερωτικό αγώνα των εργατών του Ντονμπάς.

4. Οι ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία έχουν προοδευτική συνιστώσα στο βαθμό που εκπληρώνουν τους στόχους της ΕΣΕ που έχουν διακηρύξει οι ρωσικές αρχές (αποναζιστικοποίηση, αποστρατιωτικοποίηση, ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας), σε αντίθεση με τις ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας που είναι αντιδραστικές, φέρνοντας το θάνατο και την υποδούλωση στον επαναστατημένο λαό του Ντονμπάς.

5. Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την επιλογή που έκανε ο λαός των περιοχών Χερσώνα, Ντονιέτσκ, Ζαπορόζιε και Λουγκάνσκ και να αναγκάσει τη ναζιστική κυβέρνηση της Ουκρανίας να απομακρύνει όλες τις φιλονατοϊκές ένοπλες δυνάμεις και τα τιμωρητικά τάγματα θανάτου από τα εδάφη αυτά.

6. Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, θεωρούμε απαραίτητο να συμβάλουμε στην οργάνωση του αντιφασιστικού υπόγειου κινήματος στην Ουκρανία, στηριζόμενοι σε οργανώσεις όπως το κόμμα “Ντερζάβα” και αυτές που αναφέρονται στον κλειστό κατάλογο.

7. Θεωρούμε απαραίτητο να τονίσουμε ότι είναι δυνατό να απαλλαγεί ο κόσμος από το φασισμό, τους πολέμους και τις κοινωνικές φαυλότητες μόνο ακολουθώντας το δρόμο του προοδευτικού επαναστατικού μετασχηματισμού της κοινωνίας.

9 Οκτωβρίου 2023

Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ)
https://ркрп.рус

Ρεπουμπλικανικό παράρτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Ντονέτσκ (ΝΠ-ΚΚΡΟ)
http://wpered.su

Κομμουνιστικό Κόμμα της Λιθουανίας (ΚΚΛ)
https://www.d-ua.org/ru/2023/10/11/the-communist-party-of-lithuania/

Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα (ΕΚΚ Ρωσίας)
http://окп.press/

Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας (ΕΚΝ Ρωσία)
http://skm-rf.ru/

Ουκρανικό κόμμα “Ντερζάβα”
https://www.d-ua.org/ru/

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα της Βρετανίας
http://www.newworker.org/

Πηγή

Από epanen

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *