O Δ. Πατέλης έχει επίσης διδάξει στη Σχολή Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας και στη ΣΕΛΕΤΕ. Είναι μέλος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας «Η Λογική της Ιστορίας» και της Συλλογικότητας Αγώνα για την Επαναστατική Ενοποίηση της Ανθρωπότητας. Επίσης δραστηριοποιείται στους Ομίλους Επαναστατικής Θεωρίας και στην Ομάδα Εργασίας της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας.

Στη συνέντευξη αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στον σημερινό πόλεμο στην Ουκρανία ως επεισόδιο μιας παγκόσμιας σύρραξης, ανάλογης και σε συνέχεια των δύο προηγούμενων παγκοσμίων πολέμων, όπου αυτή τη φορά οι αντιμαχόμενες πλευρές είναι από την μία ο ιμπεριαλιστικός άξονας με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και από την άλλη ένα αντιφατικό αντιιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του πρώιμου σοσιαλισμού. Μέσα από το πρίσμα της Λογικής της Ιστορίας επιχειρεί μία συνολικότερη ανάλυση των παραπάνω συγκρούσεων, φτάνοντας μέχρι την πρόσφατη συνάντηση του ηγέτη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΛΔ) Κορέας, Κίμ Γιονγκ Ουν, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν και τι αυτή προμηνύει.

Τέλος, αναφέρεται στο πρόσφατο ταξίδι του στο «κατεχόμενο από τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ τμήμα της Κορέας», αλλά και στα αντιιμπεριαλιστικά καθήκοντα του κομμουνιστικού κινήματος στον σημερινό πόλεμο.