του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Ο Δημήτρης Πατέλης, διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης και μέλος της Συλλογικότητας Αγώνα για την Επαναστατική Ενοποίηση της Ανθρωπότητας, ανέφερε πως από την ιδρυτική της διακήρυξη, τον Οκτώβριο του 2022, η Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα έθεσε τους εξής βασικούς στόχους: α) οργάνωση και συντονισμό του παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού μετώπου σε συνθήκες κλιμάκωσης ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, β) σύγκρουση με τα ιδεολογήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και γ) αναδιοργάνωση κομμουνιστικών δυνάμεων για να παίξουν πρωτοπόρο ρόλο στο αντιιμπεριαλιστικο μέτωπο. Ο ίδιος ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου, ότι 34 κόμματα και οργανώσεις από 30 χώρες θα συμμετέχουν με 50 αντιπροσώπους στη συνδιάσκεψη, η οποία συνειδητά συνέπεσε με τον εορτασμό της αντιιμπεριαλιστικής, αντιφασιστικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Menelaos Myrillas / SOOC
Menelaos Myrillas / SOOC

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Τζότι Μπραρ, εκ μέρους του ΚΚ Βρετανίας (μαρξιστικό-λενινιστικό), η οποία ευχαρίστησε για την πρόσκληση σε μια χώρα με επαναστατικές παραδόσεις, ενώ έκανε αναφορά στις επετείους του Πολυτεχνείου και την εκτέλεση Μπελογιάννη. Επεσήμανε πως η Πλατφόρμα θέλει να ενώσει το αντιιμπεριαλιστικο κίνημα με πρωτοπορία το κομμουνιστικό κίνημα, ενώ τόνισε πως «είναι καθαρό ότι μετά τη ρωσική επιχείρηση ξεσπά ένα νέο κύμα αντιιμπεριαλισμου», κάνοντας ειδική αναφορά στην Παλαιστινιακή Αντίσταση και τις εξελίξεις στη Δ. Αφρική. Προειδοποίησε πως ο ιμπεριαλισμός ετοιμάζει νέος πολέμους, όπως για παράδειγμα κατά της Κίνας, με στόχο να αντιμετωπίσει την κρίση του, ενώ κατέληξε πως η πάλη για τη συντριβή του ιμπεριαλισμού δεν είναι ένα αποκλειστικά κομμουνιστική υπόθεση, αλλά αφορά όλη την ανθρωπότητα.

Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Εντουάρντο Αντόνιο Αρτές Μπροτσέτι, εκ μέρους του ΚΚ Χιλής (Προλεταριακή Δράση) εξέφρασε τη χαρά του που η αντιιμπεριαλιστική συνδιάσκεψη γίνεται στην Ελλάδα με την πλούσια αντιφασιστική ιστορία πρώτα κατά των Ναζί στο Β’ Παγκοσμίο Πόλεμο και στη συνέχεια εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών. Επεσήμανε πως βρισκόμαστε σε ένα παγκόσμιο πόλεμο, που προωθεί ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και το ΝΑΤΟ σε πολλά μέτωπα, φέρνοντας για παράδειγμα τη στήριξη του σιωνισμού κατά της Παλαιστίνης. Ο ίδιος ανέφερε πως ο αντιιμπεριαλισμός είναι μια σταθερά στη Λ. Αμερική και για αυτό οι ΗΠΑ επιμένουν την αντιμετωπίζουν σαν «πίσω αυλή» τους. Ωστόσο, όπως τόνισε, στο βαθμό που οι λαοί της Μ. Ανατολής και της Αφρικής εξεγείρονται κάνουν δύσκολη τη ζωή του ιμπεριαλισμού, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να έχουν πια μικρότερη ισχύ στην επιθετικότητά τους κατά της Λ. Αμερικής. Κατέληξε με κάλεσμα για πλατιά ενότητα για την εθνική απελευθέρωση με προοπτική τον σοσιαλισμό.

Ο Μπούκερ Ομόλε από το ΚΚ Κένυας τόνισε πως η κυρίαρχη αντίθεση είναι με τις ΗΠΑ και πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε ένα αντιιμπεριαλιστικο πρόγραμμα εναντίον τους. Στη συνέχεια, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Παλαιστινιακή Αντίσταση , σημειώνοντας δεν υπαναχώρησε απέναντι στους σιωνιστές.

Ο Βασίλι Ζελίκοφ, εκ μέρους του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος Μπολσεβίκων Ρωσίας μίλησε για μια εύστοχη στιγμή διεξαγωγής εκδήλωσης, καθώς υπάρχει ένταση σε παγκόσμιο επίπεδο. Έκανε λόγο για μια «ολομέτωπη επίθεση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων εναντίον της Ρωσίας στο μέτωπο της Ουκρανίας». Ο ίδιος ανέφερε πως στο κόμμα του είναι συνεχιστές της πολιτικής της ΕΣΣΔ στο παλαιστινιακό και ότι για να απαλλαγούμε από τα δεινά των πολέμων πρέπει να εξαλείψουμε τον ιμπεριαλισμό. Η απουσία ορθής ανάλυσης για το τι συνέβη στην ΕΣΣΔ, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει αντικατασταθεί με την ενοχοποίηση του εκάστοτε ηγέτη. Αφού ανέφερε πως μετά το θάνατο του Στάλιν κυριάρχησε ο οπορτουνισμος, διηγήθηκε τα γεγονότα πίσω από το πραξικόπημα του Γέλτσιν, όπως ο ίδιος έζησε. Κάλεσε τους παρευρισκόμενους να υπολογίσουν το αίμα που χύθηκε μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, λόγω της αναβλητικοτητας να αποτραπεί η αντεπανάσταση. Κατέληξε ότι σήμερα έχουμε πόλεμο στην Ουκρανία και την Εγγύς Ανατολή, ενώ ετοιμάζονται νέα μετωπα, προσκαλώντας σε υποστήριξη της Παγκόσμιας Ημέρας Αγώνα, που θα διεξαχθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 22 Ιουνίου, επέτειο της επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ΕΣΣΔ, ώστε να αποτελέσει ένα νέο εφαλτήριο αγώνα.

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Τζίγουον Μιν από το Κόμμα Λαϊκής Δημοκρατίας (Ν. Κορέα) και ο Τσότνε Μαργία από τη Σοσιαλιστική Πλατφόρμα (Γεωργία).

Menelaos Myrillas / SOOC

Με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου, η Τζότι Μπραρ άσκησε κριτική στη θέση του ΚΚΕ ότι η Ρωσία και την Κίνα είναι «ιμπεριαλιστικές δυνάμεις», σημειώνοντας πως με αυτό τον τρόπο «υιοθετεί την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα». Με τη σειρά του, ο Δημήτρης Πατελής τόνισε πως δεν υπάρχουν καθαροί ταξικοί αγώνες, οι οποίοι δεν θα συνδέονται με το αντιιμπεριαλιστικο κίνημα και τις σοσιαλιστικές χώρες, ενώ σημείωσε πως «η άποψη ότι όλες οι χώρες του κόσμου είναι ιμπεριαλιστικές είναι καταστροφική για το αντιιμπεριαλιστικο και κομμουνιστικό κίνημα».

Από τη μεριά μου, ζήτησα από τον εκπρόσωπο του ΚΚ Κένυας να τοποθετηθεί σχετικά με τα πρόσφατα στρατιωτικά κινήματα στη Δ. Αφρική, καθώς και το πως βλέπουν στην Αφρική τη Ρωσία, την Κίνα και τις άλλες ανερχόμενες δυνάμεις. Ο Ομόλε απάντησε στο ερώτημά μου, τονίζοντας πως μετά την «υποτιθέμενη» ανεξαρτησία της Αφρικής, οι ΗΠΑ και οι δυτικές κυβερνήσεις ήθελαν να επιβάλουν πολιτικό ελέγχο. Συμπλήρωσε πως πρέπει να γίνεται διάκριση «μεταξύ των προοδευτικών πραξικοπημάτων, τα οποία καθοδηγούνται από γνήσια λαϊκή υποστήριξη» με «τα αντιδραστικά πραξικοπήματα που υποστηρίζονται από το εξωτερικό», ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για την υποκρισία να υποστηρίζουν τα πραξικοπήματα που ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντά τους. «Αφού καίγονται για τη δημοκρατία δολοφόνησαν τους ηγέτες μας» αναρωτήθηκε, αναφερόμενος στους παναφρικανιστές ηγέτες, που δολοφονήθηκαν από τα πραξικοπήματα που υποστήριξαν οι ΗΠΑ.

«Μας ρωτούν συχνά γιατί οι Αφρικανοί διαδηλώνουν με ρωσικές σημαίες. Ειναι μια αίσθηση ανακούφισης» τόνισε, κάνοντας αναφορά στην απομάκρυνση των Γάλλων ιμπεριαλιστών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδύσεις της Κίνας στην Αφρική διαφέρουν από τη ληστεία του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ομάδας του Παρισιού, που «μας δανείζουν χρήματα που επιστρέφουν στους ίδιους», ενώ έκανε λόγο για προπαγάνδα σε σχέση με την κινεζική «παγίδα χρέους» στην Αφρική. «Η εποχή του μονοπολισμου έχει τελειώσει» τόνισε, εξηγώντας πως «έχουμε άνοδο της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν» και ότι «θέλουμε να έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε συμμάχους». «Δεν μπορείς να κάνεις κομμουνισμό αν δεν αντιμετωπίσεις πρώτα τον κύριο εχθρό» κατέληξε.

Menelaos Myrillas / SOOC
Menelaos Myrillas / SOOC

Η συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας θα ξεκινήσει το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, στις 9πμ, στο Πρώην Δημαρχείο Δραπετσώνας (Αγωνιστών Πολυτεχνείου και Καραϊσκάκη, αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, 3ος όροφος) και η πρώτη ημέρα, που θα περιλαμβάνει τους χαιρετισμούς των συμμετεχόντων, θα είναι ανοιχτή σε δημοσιογράφους.