Εργατικός Αγώνας

Καλή χρονιά

Γράφει ο Βασίλης Καλαματιανός

-Οι ευχές περίσσεψαν. Μακάρι να μετατρέπονταν σε πραγματικότητα. Τα στοιχεία, όπως και τα γεγονότα, οδηγούν σε δύσκολες καταστάσεις, διεθνώς και στη χώρα μας.

-Μπορεί οίκοι αξιολόγησης να δίνουν πόντους στην οικονομία της χώρας, μπορεί η Bild να μιλάει για ελληνικό θαύμα και μάλιστα γαλάζιο αλλά η κατάσταση είναι διαφορετική. Το ΑΕΠ κατά κεφαλή είναι κατά 33% μικρότερο από το Ευρωπαϊκό μέσο όρο, στην 25η θέση, ενώ η ατομική κατανάλωση είναι λιγότερη κατά 22%. Να αναφέρουμε ότι οι μισθοί στο δημόσιο και οι συντάξεις στο σύνολό τους είναι μειωμένες ονομαστικά κατά 17% τουλάχιστον σε σχέση με το 2012, την κατάργηση 13ης και 14ης και τις άλλες περικοπές από την κυβέρνηση της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ .

-Το δημόσιο χρέος είναι ακόμα 356 δισεκατομμύρια + 20 δις που θα προστίθενται από το 2033 για απλήρωτους φόρους από το 2014. Ταυτόχρονα οι στρατιωτικές δαπάνες από 3,3 δις το 2019, στον προϋπολογισμό του 2024 σκαρφάλωσαν στα 6,1 δις. Η Ελλάδα με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης, συμμετέχει άμεσα στους δυο πολέμους, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη μέση ανατολή, στηρίζοντας τόσο το φασιστικό καθεστώς του Ζελένσκι όσο και το σιωνιστικό του Ισραήλ, μετατρέποντας τη χώρα σε αγκυροβόλιο και ορμητήριο των Αμερικανικών και Νατοϊκών δυνάμεων αλλά και άμεσα με παραχώρηση στην Ουκρανία οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών και συμμετέχει με πλοίο στην Αμερικάνικη αρμάδα στην ανατολική μεσόγειο και την Ερυθρά θάλασσα.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν ειρήνη. Αυτό πλέον έχει αποδειχθεί, από τα γεγονότα και μαρτυρίες. Δεν είναι οι παραβιάσεις των συμφωνιών του Μινσκ ότι από το 2014, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εκπαίδευαν μονάδες του ουκρανικού στρατού, δεν είναι μόνο συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλη του 2022 που παρουσίασε μονογραμμένη ο Πούτιν, είναι και οι δηλώσεις του επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, γελώντας, ότι μετά τη συμφωνία πήγε στο Κίεβο ο Johnson πρωθυπουργός τότε της Αγγλίας και απαίτησε να σταματήσουν οι πραγματεύσεις. Για τον πόλεμο στη Γάζα οι ΗΠΑ επανειλημμένα στο ΣΑ του ΟΗΕ πρόβαλαν ΒΕΤΟ ακόμα και για παύση εχθροπραξιών για λίγες μέρες.

Ενδεικτικά ακόμα στοιχεία. ΗΠΑ-ΕΕ-G7, συνολικά έχουν δώσει στην Ουκρανία 246 δις $ στρατιωτικό υλικό και λειτουργικά κρατικά έξοδα, έχουν παραδώσει 5.220 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, 28 αεροπλάνα, 87 ελικόπτερα, 23.000 drones, 1.300 συστήματα πυροβολικού, 2,65 εκατομμύρια οβίδες των 155 mm και 122 mm , δορυφορική πληροφόρηση και στρατιωτικούς συμβούλους. Στο δε Ισραήλ τώρα οι ΗΠΑ παραχώρησαν 100 βόμβες blue-09 κατάλληλες για σκληρά εδάφη και μεγάλα βάθη, 1.500 άλλες βόμβες και 57.000 βλήματα πυροβόλων, αλλά και αεροπλανοφόρα στην Αν. Μεσόγειο και την Ερυθρά, όπου προσπαθούν να συγκροτήσουν ομάδα προθύμων. Ο Μητσοτάκης όπως πάντα δήλωσε ΠΑΡΩΝ.

Σημειώνουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν στο Ισραήλ στρατιωτική βάση στην έρημο Νεγκέβ 20 μίλια από τη Γάζα, αλλά και στη Συρία παράνομη βάση, πρόσφατα στη Φιλανδία (με το καλημέρα; ) 15 βάσεις, αλλά και πυρηνικά σε Ολλανδία Βέλγιο Γερμανία από 15 πυρηνικές κεφαλές, στην Ιταλία 35 και στην Τουρκία 20. Αλλά και η Γερμανία δημιουργεί στρατιωτική βάση στη Λιθουανία με δύναμη 4.800 στρατιωτών.

Οι στρατιωτικές δαπάνες τραβάνε τον ανήφορο. Το 2023 οι ΗΠΑ δαπάνησαν 877 δις δολάρια έναντι 849 δις από τα επόμενα 10 με τις μεγαλύτερες δαπάνες κράτη, ενώ έχουν προϋπολογιστεί για το τρέχον έτος 886 δις πόσο ρεκόρ. Στην ΕΕ οι δαπάνες ήταν 240 δις αυξημένες 6% . Η Γερμανία έχει αποφασίσει τη δημιουργία αμυντικού ταμείου 100 δις. Η Ιαπωνία διαμορφώνει σχέδιο προοπτικής 400 δις, ενώ η Ρωσία για το 2024 δαπάνες 6,5% του ΑΕΠ.

Το παγκόσμιο χρέος χτυπάει κόκκινο, ανέρχεται στα 97,1 τρις δολάρια. Από αυτά το 32,4% οφείλουν οι ΗΠΑ και αντιστοιχεί στο 123,3% του ΑΕΠ της χώρας. Η Κίνα οφείλει το 15,13% του παγκόσμιου χρέους που αντιστοιχεί στο 83% του ΑΕΠ. Η Ιαπωνία το 11,12% που ισούται με 255% του ΑΕΠ της, ενώ το χρέος της Ρωσίας είναι μόνο 32 δις.

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί κινδύνους νέας οικονομικής κρίσης, ταυτόχρονα μεταφράζεται σε δυσκολία επιβίωσης για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πιο δύσκολα είναι στην Αφρική και σ΄ άλλες περιοχές σε αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό που περνάει απαρατήρητο και από μία άποψη υποβαθμίζεται ή και αποκρύπτεται επιμελώς είναι τι συμβαίνει στις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Δύο παραδείγματα. Στις ΗΠΑ έρευνα σε εθνικό επίπεδο για τη φτώχεια διαπιστώνει, αύξηση της πείνας με την έννοια χωρίς αρκετό φαγητό κατά 40% από 19,7 εκ. το 2021 σε 27,8 το 2023. Στη Γερμανία μελέτες διαπιστώνουν ότι υπάρχουν 600.000 άστεγοι.

Οι αντιδράσεις των εργαζομένων διεθνώς και στη χώρα μας δεν είναι αντίστοιχες με τα οξυμένα προβλήματα. Υπήρξαν βέβαια ορισμένες κινητοποιήσεις που είχαν αποτέλεσμα, όπως η απεργία των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ, των σιδηροδρομικών στη Γερμανία. Μεγάλες κινητοποιήσεις στη Γαλλία για ασφαλιστικό και όρια συνταξιοδότησης. Στη χώρα μας σημαντική ήταν των εργαζομένων στα νοσοκομεία για μισθολογικό, εργασιακά και προσλήψεις, καθώς και των μεσαίων στρωμάτων για φορολογικά. Μεγάλη έκταση και μαζικότητα είχαν σε όλο τον κόσμο οι συγκεντρώσεις συμπαράστασης στους Παλαιστινίους και καταδίκης του Ισραήλ

Στο διεθνές πεδίο οι προσπάθειες των ΗΠΑ να διατηρήσουν και να διευρύνουν την κυριαρχία τους, καθορίζοντας άμεση απειλή τη Ρωσία και στρατηγικό αντίπαλο την Κίνα, καθορίζοντας αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά την αντίθεση στον σύγχρονο κόσμο μεταξύ δημοκρατικών και αυταρχικών καθεστώτων, και επιβάλλοντας οικονομικές και άλλες και κυρώσεις, δεσμεύσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων άλλων χωρών, δημιούργησαν αντιδράσεις αλλά και φόβους σχετικά με την οικονομική σταθερότητα, το τεράστιο χρέος σε κρατικά ομόλογα και τα αποθεματικά σε δολάρια φούσκα.

Η αντίδραση χωρών βρίσκει έκφραση. Οι BRICS διευρύνονται. Δεν είναι μία άλλη πολιτικο-στρατιωτική συμμαχία ο άλλος ιμπεριαλιστικός πόλος όπως εύκολα ισχυρίζονται ορισμένοι και δυνάμεις από τον κομμουνιστικό χώρο. Είναι όπως το χαρακτήρισε ο Λαβρώφ μια Διεθνής Ένωση κρατών που λειτουργούν σε μία Δημοκρατική και αμοιβαία σεβαστή βάση. Επιδίωξη όπως επαναβεβαίωσε η 15η σύνοδος που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλη στη Νότια Αφρική είναι «ένας πολυπολικός κόσμος χωρίς Δυτική ηγεμονία και η αποδολαριοποίηση.

Ο πολυπολικός κόσμος αμφισβητεί συνολικά την υπάρχουσα δομή και κατάσταση στον κόσμο που διαμορφώθηκε μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο με βάση τους τότε συσχετισμούς και εξελίχθηκε σε Αμερικανική παντοκρατορία μετά τη διάλυση της ΣΕ. Εμπεριέχει πάλη ενάντια στην νεοαποικιοκρατία, για εθνική ανεξαρτησία, οικονομική ανάπτυξη, για πολιτική, πολιτιστική απελευθέρωση για θρησκευτική ελευθερία και ειρήνη.

Από 1-1-2024 οι διευρυμένοι BRICS, ανέρχονται στο 46% του παγκόσμιου πληθυσμού, με ΑΕΠ πάνω από 33 τρις δολάρια ή το 30% του παγκόσμιο ΑΕΠ. Ιδιαίτερη σημασία και ειδικό βάρος προσδίδουν οι νέες χώρες Ιράν, Σαουδική Αραβία, και ΗΑΕ ως κάτοχοι πηγών ενέργειας και η Αίγυπτος και Αιθιοπία τόσο πληθυσμιακά, όσο για την αφρικανική ενοποίηση που προωθείται.

Βασικές αποφάσεις

· Οι 17 χώρες που έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης, ονομάζονται εταίροι- συνεργάτες και η ένταξή τους θα συζητηθεί στη σύνοδο του 2024 που θα γίνει στην πόλη Καζάν της Ρωσίας. Θα συνεχιστούν συζητήσεις με τις άλλες 13 χώρες που ενδιαφέρονται

· Οι οικονομικές συναλλαγές θα γίνονται με εθνικά -τοπικά νομίσματα

· Μεταρρύθμιση διεθνών θεσμών ( ΔΝΤ, παγκόσμια τράπεζα, ΠΟΕ ) με συμμετοχή αναπτυσσόμενων χωρών

· Αύξηση του ΣΑ του ΟΗΕ με συμμετοχή αναπτυσσόμενων χωρών Ινδία Βραζιλία Ν. Αφρική

Ο κόσμος αλλάζει, ίσως αργά, με δυσκολίες αλλά αλλάζει. Η αμερικανοκρατία ξηλώνεται. Χωρίς την οποία μονοκρατορία οι διεθνείς σχέσεις θα είναι καλύτερες. Ο πολύ-πολικός κόσμος διευκολύνει την ουσιαστική κατάκτηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και την ολόπλευρη ανάπτυξη των κρατών. Μπορεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων, στη μείωση των εξοπλισμών για ειρήνη και βελτίωση του επιπέδου ζωής. Ισως έτσι ανοίγουν δρόμοι κοινωνικών αλλαγών που δεν γνωρίζουμε.

ΥΓ. Στην πόλη Καζάν υπάρχει κάτι πρωτοπόρο και εντελώς συμβολικό. Ένας Ναός- εκκλησία για όλες τις θρησκείες και για όλα τα δόγματα.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας