Και ποιος ο λόγος “να μας δουλεύετε”;

27 Σεπτεμβρίου 2023

Κοινή δήλωση των κομμάτων της Ευρωπαικής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας (ECI)

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της πλήρους ολομέλειας των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας (ECI) για να συζητηθεί η προβληματική κατάσταση που αναπτύχθηκε πρόσφατα στην ECI μετά το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Η τηλεδιάσκεψη αποκάλυψε τις σοβαρές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που συσσωρεύτηκαν με την πάροδο του χρόνου από το 2014 και κλιμακώθηκαν απότομα με το ξέσπασμα της ΕΣΕ της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι εκτιμήσεις για τον πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας διέφεραν ριζικά μεταξύ των κομμάτων της ECI. Κάποιοι θεωρούν την εισαγωγή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ως απαράδεκτη και επεμβατική ενέργεια, ενώ άλλοι αξιολογούν τις ενέργειες αυτές ως αναγκαστικές και αμυντικές απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, οι οποίες εξέθρεψαν τον ουκρανικό φασισμό.

Στο συνέδριο της ECI οι Έλληνες σύντροφοι ανακοίνωσαν τον τερματισμό των εργασιών της ECI. Δηλαδή, στην πραγματικότητα, τη διάλυση. Είπαν ότι αποφασίστηκε η παύση των δραστηριοτήτων της……

Ποιος αποφάσισε, ποιος του έδωσε το δικαίωμα να αποφασίσει; Πώς να τερματιστούν οι δραστηριότητες της Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας; Η διακήρυξη και οι κανονισμοί της ECI (“Οι κύριοι άξονες δραστηριότητας της Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τη μελέτη και την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών ζητημάτων και το συντονισμό των δραστηριοτήτων τους”) δεν προβλέπουν τέτοιες διαδικασίες, και ο αποκλεισμός ορισμένων κομμάτων για την απομάκρυνση από τις κομμουνιστικές θέσεις μπορεί να αποφασιστεί μόνο με αυξημένη πλειοψηφία 3\4. Στις ομιλίες τους, πολλοί σύντροφοι, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων του ΚΕΚΡ και του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Λετονίας, μίλησαν υπέρ της διατήρησης της ECI και της συνέχισης της θεωρητικής συζήτησης, καθώς και υπέρ της έκκλησης προς το Ουγκρικό Εργατικό Κόμμα και το Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία), τα οποία την προηγούμενη μέρα είχαν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από την ECI λόγω της διαφωνίας τους με τη βολονταριστική, μη κομμουνιστική συμπεριφορά της γραμματείας. Όμως στην τηλεδιάσκεψη δεν υπήρξε καμία απολύτως ψηφοφορία, και οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη απλώς αποκόπηκαν τεχνικά από τη δυνατότητα να μιλήσουν, κλείνοντας τα μικρόφωνά τους.

Έτσι, σύμφωνα με τα ιδρυτικά έγγραφα, είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορεί παρά να πρόκειται για την αποχώρηση κάποιων κομμάτων από την ECI, στην προκειμένη περίπτωση των Ελλήνων συντρόφων και των κομμάτων που τους κοιτάνε στο στόμα. Και τα κόμματα που παραμένουν κομμουνιστικά έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν οργανωμένα με τη μορφή της Πρωτοβουλίας.

Ωστόσο, στις 11 Σεπτεμβρίου, η ιστοσελίδα της ECI δημοσίευσε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ (https://www.initiative-cwpe.org/en/news/ON-THE-TERMINATION-OF-THE-ACTIVITY-OF-THE-EUROPEAN-COMMUNIST-INITIATIVE/ ), το οποίο αναφέρει: “…αποφασίστηκε να τερματιστούν οι δραστηριότητες και οι λειτουργίες της ECI“. Δηλαδή, έχει διατυπωθεί ένα άμεσο, πρόδηλο ψέμα, παραπλανώντας τις κομματικές μάζες, ιδιαίτερα το ελληνικό κόμμα και τους συμμάχους του.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τη δήλωση του Στάλιν: “Πάντα πίστευα ότι η δημοκρατία είναι η εξουσία του λαού, αλλά ο σύντροφος Ρούσβελτ μου εξήγησε ξεκάθαρα ότι η δημοκρατία είναι η εξουσία του αμερικανικού λαού”.

Σήμερα οι σύντροφοι από το ΚΚΕ μας εξήγησαν ότι το ποιοι είναι μαρξιστές-λενινιστές και ποιοι όχι, τι αντιστοιχεί στην κομμουνιστική θεωρία και τι είναι ρεβιζιονισμός και οπορτουνισμός, το καθορίζουν οι ίδιοι προσωπικά.

Ειλικρινά, είναι πολύ λυπηρό να βλέπουμε μια τόσο σπάνια, σύμφωνα με τα λόγια του Λένιν, κομμουνιστική υπεροψία από ένα κόμμα που στο παρελθόν είχε σημαντική προσφορά και εμπειρία μάχης.

Μπορεί κανείς να διαφωνεί με τους συντρόφους του στον αγώνα. Μπορεί κανείς να θεωρεί ακόμη και ότι έχουν άδικο, αλλά γιατί να λένε ψέματα;

Τα κόμματά μας, μέλη της ECI, δηλώνουν την αγανάκτηση και τη διαφωνία τους με τις ενέργειες του ΚΚΕ και θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τη μορφή της Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας.

Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας
Σοσιαλιστές της Λετονίας
Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης
Λευκορωσική Δημοκρατική Οργάνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης
Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας (εντός Ουκρανίας)
Σοσιαλιστικό Κίνημα της Λιθουανίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας
Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (NKPJ)
Πόλος για την κομμουνιστική αναγέννηση στη Γαλλία

Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία),
Το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα την παραμονή της διάσκεψης, στις 31 Αυγούστου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αρνητικές τάσεις και λόγω της μη συνεργάσιμης συμπεριφοράς της “Τεχνικής Γραμματείας”, αποχώρησε από το ECI.

Πηγή

Από epanen

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *