του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Πρόκειται για τον πολυπληθέστερο συνασπισμό των αναπτυσσόμενων χωρών στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς απαρτίζεται από 134 κράτη μέλη, που συγκεντρώνουν το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το επίσημο όνομα του (G77) προέρχεται από τον αριθμό των ιδρυτικών μελών, που υπέγραψαν την «Κοινή Διακήρυξη των Εβδομήντα Επτά Αναπτυσσόμενων Χωρών» στις 15 Ιουνίου 1964. Η προσέγγιση της Κίνας, το 1992, ως εξωτερικού συνεργάτη της «Ομάδας των 77» θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική, όπως μαρτυρά η μετέπειτα χρήση του ονόματος «G77+Kίνα». Άλλωστε, η κινεζική κυβέρνηση συμβάλλει με σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων εθνών, των οποίων «θα είναι πάντα μέλος» όσο και να αναπτυχθεί, όπως δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος στην πρόσφατη Σύνοδο των ΒRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Η φετινή Συνοδός Κορυφής έχει το όνομα «Τρέχουσες αναπτυξιακές προκλήσεις: ο ρόλος της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας» και είναι αποτέλεσμα μιας σειράς δραστηριοτήτων, που έλαβαν χώρα κατά το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων κορυφής μεταξύ κορυφαίων υπουργών των κυβερνήσων. Η Κούβα δίνει μεγάλη σημασία σε αυτή τη σύνοδο, στην κατεύθυνση της ενότητας των χωρών του Παγκόσμιου Νότου απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις.

Σε αυτή αναμένεται να συζητηθούν τα σημαντικότερα διεθνή ζητήματα, στα οποία οι αρχηγοί κρατών θα εκφράσουν τις απόψεις τους, όπως και σε σχέση με την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χώρες, μέσω της χρήσης γνώσης και της σύγχρονης τεχνολογίας. Ενδεικτικά, ανάμεσα σε όσα προγραμματίζεται να συζητηθούν είναι οι προκλήσεις από τη σημερινή οικονομική τάξη πραγμάτων, η ανάγκη για τον μετασχηματισμό της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής στην κατεύθυνση μιας πιο περιεκτικής χρηματοπιστωτικης διακυβέρνησης, η απόρριψη όλων τον μορφών οικονομικού εξαναγκασμού -συμπεριλαμβανομένων των παράνομων και μονομερών κυρώσεων, η ισότητα των φύλων, η σημασία της έρευνας, της ανάπτυξης και της μεταφοράς τεχνολογίας στα θέματα υγείας (τη σημασία της οποίας έφερε πάλι στο προσκήνιο η πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού), η κλιματική αλλαγή, η σημασία της τεχνολογίας στην επικοινωνία και την πληροφόρηση, η αντιμετώπιση του χάσματος μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών και άλλα.

Τα παραπάνω ζητήματα είναι καίριας σημασίας για τα αναπτυσσόμενα έθνη τα οποία αναμένεται να αντιπροσωπεύουν σε υψηλό επίπεδο και με μεγάλη συμμετοχή. Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, που έχει επιστρέψει δυναμικά στο διεθνές στερέωμα μετά τη νίκη του επί του ακροδεξιού Μπολσονάρο, επιβεβαίωσε ήδη την παρουσία του. Το ίδιο και οι ομόλογοί του από την Αργεντινή, Αλμπέρτο Φερνάντεζ, την Κολομβία, Γκουστάβο Πέτρο, την Ονδούρα, Ίρις Σιομάρα Κάστρο και ο πρωθυπουργός του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών, Ραλφ Γκονσάλβες. Η Κίνα θα εκροσωπηθεί από τον Λι Σι, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, ο οποίος θα παραστεί στη σύνοδο ως ειδικός εκπρόσωπος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Ακόμα, προγραμματίζεται να παραστεί και ο Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Μάλιστα, αναμένεται η δημοσίευση μιας διακήρυξης, η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει ευρεία υποστήριξη, όπως μαρτυρά το γεγονός πως ήδη έχει δοθεί στη δημοσιότητα ένα προσχέδιο της, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, είναι «προοδευτικό, καθολικής εμβέλειας, με θετικό και εποικοδομητικό τόνο», αντικατοπτρίζει τους σκοπούς και τις αρχές της ομάδας και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κείμενο κάνει μια γενική και κριτική σκιαγράφηση των κυριότερων εμποδίων στην ανάπτυξη των εθνών του Νότου και ζητά τη δημιουργία μιας νέας διεθνούς οικονομικής τάξης- την ίδια στιγμή που ζητά μια βαθιά μεταρρύθμιση της παγκόσμιας οικονομικής αρχιτεκτονικής. Επίσης, τάσσεται υπέρ της κατάλληλης αντιμετώπισης του αυξανόμενου εξωτερικού χρέους, της τήρησης των διεθνών δεσμεύσεων όσον αφορά την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια, η οποία αποτελεί ηθική υποχρέωση των βιομηχανικών χωρών, και της χρηματοδότησης της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Η αναζήτηση ενός νέου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος συνοδεύει την «Ομάδα των 77» από την ίδρυσή της και για αυτό το λόγο έχει αντιμετωπίσει μεγάλες πιέσεις από κάποιες ανεπτυγμένες χώρες και κυρίως τις ΗΠΑ, που δεν επιθυμούν για κανένα λόγο την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων εθνών. Όμως, τα παραπάνω ζητήματα επανέρχονται πια δυναμικά στον διεθνή διάλογο, στον απόηχο των συζητήσεων για την αποδολλαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και την ανάδειξη ενός πλουραλιστικού κόσμου, με πρόσφατο παράδειγμα τη Σύνοδο των BRICS στη Νότιο Αφρική.

Στη Σύνοδο των BRICS, η «Ομάδα 77+Κινα» εκπροσωπήθηκε από τον Κουβανό πρόεδρο, Μιγκέλ Ντιας, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη να συνδεθούν οι δύο ομάδες. Άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος των χωρών που έχουν κάνει αίτημα να ενταχθούν στις BRICS είναι ήδη μέλη της ομάδας της G77.