1

Οι μεγεθυντικοί φακοί της προπαγάνδας δεν αποτυπώνουν την αντίληψη της πραγματικότητας από την κοινωνία

Ο Σωτήρης Λαπιέρης, δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, ως επικεφαλής στις τελευταίες εκλογές της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Χαλάνδρι Ενάντια», είναι ο ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες κατά την βίαια και αναίτια διάλυση της πρόσφατης διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας για τον Γιάννη Μιχαηλίδη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν εκ νέου σήμερα το Αυτόφωρο. Τυχαίνει επίσης να είναι συνεργάτης του «Κοσμοδρόμιου», όπου έχουν δημοσιευθεί άρθρα και μεταφράσεις του. Η διεξοδικά αποτυπωμένη περιπέτειά του, που δεν είναι διόλου ατομική, μας δίνει την αφορμή για μια προ πολλού αναγκαία συζήτηση σχετικά με την περιστολή των συνταγματικών δικαιωμάτων, την αστυνομική βία και την στρέβλωση της ενημέρωσης στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.


Πόσο εύκολο είναι (αν κρίνουμε από την περίπτωσή σου) να βρεθεί κάποιος από τη θέση του διαδηλωτή σε αυτήν κάποιου που έχει ξυλοφορτωθεί, προσάγεται στην Ασφάλεια και οδηγείται την επομένη το πρωί στο Αυτόφωρο;


Απ’ ό,τι φαίνεται είναι ιδιαίτερα εύκολο. Έχει να κάνει με τις πολιτικές εντολές που έχει κάθε φορά η Αστυνομία για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών. Από τη στιγμή που σε μια σειρά από περιπτώσεις, όπως και στην προχθεσινή, υπήρχε η απόφαση να διεξαχθεί η πορεία υπό τους εξαιρετικά περιοριστικούς όρους του νέου νόμου για τις διαδηλώσεις, δηλαδή να μην διεξαχθεί, η Αστυνομία κινήθηκε για να διαλύσει την πορεία με κάθε τρόπο, όπως και έγινε. Άρα σε αυτή την περίπτωση, όταν οι διαδηλωτές που συμμετέχουν δέχονται τις επιθέσεις της Αστυνομίας για να μην διαδηλώσουν, τότε εύλογα μπορεί κάποιος να καταλήξει ξυλοφορτωμένος (με τρείς και τέσσερις και πέντε αστυνομικούς να τον χτυπάνε) και πιθανότατα και στο νοσοκομείο. Αυτό προφανώς αναγκαστικά θα πρέπει στη συνέχεια να συνοδευτεί από κατηγορίες για να δικαιολογηθεί το ξύλο, ειδάλλως θα είναι αναίτια και δίχως πρόσχημα η επίθεση της Αστυνομίας.


Η συνέχεια στο Κοσμοδρόμιο