Εργατικός Αγώνας

Ουκρανία – Μέση Ανατολή – και μετά;

Γράφει ο Βασίλης Καλαματιανός

Δε χωρά αμφιβολία ότι τα κυρίαρχα ΜΜΕ στη χώρα μας, σχετικά με τον πόλεμο στην Παλαιστίνη, λειτούργησαν σαν καλοκουρδισμένη ορχήστρα, προπαγάνδισης των επιχειρηματιών του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς, το Ιράν πίσω από τη Χαμάς. Θηριωδίες της Χαμάς, “βιασμοί γυναικών, κομμένα κεφάλια παιδιών”, θυμηθήκαμε τα κονσερβοκούτια μετά τα Δεκεμβριανά. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι δολοφονούνται στη Γάζα, ανάμεσά τους και παιδιά, κουβέντα για κατάπαυση του πυρός, μόνο οι όμηροι υπάρχουν.

Για τα αίτια της δράσης της Χαμάς και άλλων Παλαιστινιακών οργανώσεων κουβέντα. Καμιά αναφορά και για όσα είπε η Bela Hadid, διάσημο μοντέλο με ανάρτησή της: ” Ο πατέρας μου Μοχάμεντ Χαντίντ γεννήθηκε το 1948 στη Ναζαρέτ. Την ίδια χρονιά 750.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίσθηκαν από τα σπίτια τους. Είναι πρόσφυγες, μάρτυρες 75 χρόνων βίας κατά του Παλαιστινιακού λαού. 75 χρόνια καταπίεσης και διωγμών. Εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι πρόσφυγες, το κράτος του Ισραήλ, τους αρνείται το δικαίωμα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους”. Τώρα το Ισραήλ πραγματοποιεί συνέχεια της εθνοκάθαρσης, φυσικά με τις πλάτες των ΗΠΑ και των συμμάχων της.

Οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη, παρά τις μεγάλες διαφορές, όσον αφορά τις βασικές αρχές, έχουν ομοιότητες. Παραβιάσθηκαν συμφωνίες τόσο από το Ισραήλ, όσο και από την Ουκρανία, με υπόδειξη και στήριξη των ΗΠΑ. Απόφαση του ΟΗΕ για δύο κράτη στην Παλαιστίνη και ουδέτερη – αυτόνομη Ιερουσαλήμ, καθώς και σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αγνοήθηκαν και καταπατήθηκαν. Αλλά και στην παρούσα φάση οι ΗΠΑ κάνουν ότι μπορούν τόσο στο Σ.Α. όσο και στη Γ.Σ. του ΟΗΕ για να μην υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Σε πρόταση της Ιορδανίας “να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική εκεχειρία στο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας”, στις 26/10 υπερψηφίσθηκε από 120 κράτη, όμως 14 κράτη μεταξύ τους ΗΠΑ και Ισραήλ καταψήφισαν, ενώ έγιναν και 45 αποχές μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Αλλά και στην Ουκρανία εκτός άλλων σοβαρών προβλημάτων δεν εφαρμόσθηκαν καν, οι συμφωνίες του Μινσκ που είχαν εγκριθεί και από τον ΟΗΕ, επίσης ακυρώθηκε προσύμφωνο Ρωσίας-Ουκρανίας τον Μάρτη του 2022 με ευθύνη της Ουκρανίας και με υπόδειξη των ΗΠΑ.

Παρακολουθώντας και εξετάζοντας τα γεγονότα, τις ενέργειες αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν οξύνσεις, πολέμους. Πέρα από όσα αναφέρθηκαν, η χρηματοδότηση με δισ, ο εξοπλισμός Ουκρανίας και Ισραήλ, η παρουσία Αμερικανικών στρατευμάτων στα σύνορα, όπως τώρα τα αεροπλανοφόρα στην Αν. Μεσόγειο κοντά στη Γάζα και οι απειλές σε άλλες χώρες είναι η απόδειξη. Υπάρχουν βέβαια και άλλες ενέργειες.

  • Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκε μυστική σύσκεψη στην Πολωνία στην οποία συμμετείχαν οι: Valery Zaluzhny ανώτατος διοικητής Ε.Δ. Ουκρανίας, Anthony Radakin αρχηγός επιτελείου της Βρετανίας και Christopher Cavoli, επιτελικός ΝΑΤΟ-ΗΠΑ.  Ο σκοπός είναι προφανής, καθοδήγηση Ε.Δ. Ουκρανίας και ενίσχυσή τους, υπονόμευση της Ρωσίας.
  • Στο Τόκιο 1-2 Αυγούστου η Σύνοδος ” Φόρουμ Ελεύθερων Εθνών της Ρωσίας” πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Κοινοβουλίου με συμμετοχή Ιαπώνων και Αμερικάνων. Διαμόρφωσαν δήλωση την οποία συνυπέγραψαν και ζητά την επιστροφή των Κουρίλων νήσων και της Σαχαλίνης στην Ιαπωνία.
  • Δεν είναι χωρίς σημασία οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ σε χώρες σύμμαχές τους και άλλες για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και αγορά Αμερικανικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, μετά τη Γερμανία και η Ιαπωνία έχει ανακοινώσει κονδύλι μαμούθ 320 δις δολ. Αυτά ωφελούν και την οικονομία των ΗΠΑ, είναι χαρακτηριστικό ότι η οικονομία σε δύο από τις μεγαλύτερες πολιτείες των ΗΠΑ, Καλιφόρνια και Τέξας, στηρίζεται στην πολεμική βιομηχανία.

Το πιο σημαντικό ίσως είναι οι κυρώσεις. Σημαντικό όχι μόνο από πολιτική και οικονομική άποψη αλλά γιατί παραβιάζει βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Οι κυρώσεις είναι πράξη πολέμου. Οι ΗΠΑ αναγκάζουν χώρες σε σύγκρουση, χωρίς να υπηρετούν τα εθνικά τους συμφέροντα, ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, ταυτόχρονα οδηγεί σε εντάσεις και οξύνσεις των διεθνών σχέσεων.

Παράλληλα με τις πολεμικές επιχειρήσεις, την όξυνση υπάρχουν και άλλες διεθνείς συναντήσεις σε μια προσπάθεια αποκόμισης κερδών ασφαλώς, αλλά και να μην κοπούν οι γέφυρες επικοινωνίας. Πραγματοποιήθηκαν:

  • Η 43η Σύνοδος ASEAN στην Ινδονησία
  • Η Σύνοδος της G20 στο Νέο Δελχί
  • Η Σύνοδος Ρωσίας-Αφρικής 22-24 Ιούλη στην Αγία Πετρούπολη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η 15η σύνοδος των BRICS στις 22-24 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ και οι αποφάσεις που πάρθηκαν. Επαναβεβαιώθηκε ο κύριος προσανατολισμός, η επιδίωξη, ο στόχος. Πολυπολικός κόσμος, χωρίς δυτική ηγεμονία, αποδολαριοποίηση. Πριν τη σύνοδο οι 5 χώρες αντιπροσώπευαν το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 27,7 τρις ονομαστικού ΑΕΠ, μετά τη διεύρυνση το ονομαστικό ΑΕΠ ανέρχεται στα 30,8 τρις και στο 46,5% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σημειώνουμε ότι οι BRICS+6 από 1/1/2024 και ακόμη 17 χώρες που έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης και ονομάζονται και θεωρούνται εταίροι συνεργάτες, δεν αποτελούν στρατιωτική συμμαχία. Η μόνη πολιτικο-στρατιωτική συμμαχία είναι η λεγόμενη Δυτική ή G7, το Ευρωατλαντικό μπλοκ υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ που επιδιώκουν την παγκόσμια ηγεμονία, οξύνουν την κατάσταση, οδηγούν στον πόλεμο.

Ωστόσο οι προσπάθειές τους απομόνωσης, οικονομικού στραγγαλισμού και υποταγής των αντιπάλων, κυρίως της Ρωσίας, αποτυγχάνουν, οι συσχετισμοί στους διεθνείς οργανισμούς διαμορφώνονται σε  βάρος τους. Το καραβάνι της απεξάρτησης από την Αμερικανοκρατία ξεκίνησε. Η γενίκευση του πολέμου πρέπει και μπορεί να αποτραπεί. Η συγκρότηση αντιπολεμικού αντιΝΑΤΟικού αντιΑμερικάνικου πλατιού κινήματος και στη χώρα μας είναι ζήτημα ζωής.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας