Ο αγώνας ενάντια στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που επιδιώκει την παγκόσμια ηγεμονία και καλλιεργεί το φασισμό, είναι καθήκον όλων των προοδευτικών δυνάμεων!

Ο αγώνας ενάντια στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που επιδιώκει την παγκόσμια ηγεμονία και καλλιεργεί το φασισμό, είναι καθήκον όλων των προοδευτικών δυνάμεων!

Στη συνάντηση στην Αβάνα το 2022, τα Κομμουνιστικά Κόμματα όλου του κόσμου σημείωσαν την αυξανόμενη επιδείνωση της γενικής κρίσης του καπιταλισμού και την επιθυμία των ιμπεριαλιστικών κύκλων να βρουν διέξοδο από αυτήν υποκινώντας πολέμους και αναβιώνοντας το φασισμό. Τον τελευταίο χρόνο, η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει ηρεμήσει, αλλά έχει οξυνθεί σημαντικά. Αδυνατώντας να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες αντιφάσεις, ο ιμπεριαλισμός γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος για την ανθρωπότητα. Ο αριθμός των συγκρούσεων που σιγοκαίνε δεν μειώνεται, επιπλέον, οι εστίες έντασης γύρω από την Ταϊβάν, στη Μέση Ανατολή και τον Νότιο Καύκασο, στο Σουδάν, την Υπερδνειστερία και σε άλλα μέρη του πλανήτη αυξάνονται. Οι ενέργειες του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ απειλούν με νέο παγκόσμιο πόλεμο και χρήση ατομικών όπλων. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος διεξάγεται από τα χέρια των Ουκρανών ναζί και στον οποίο έχουν ήδη εμπλακεί δεκάδες χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με τα λόγια του Λένιν, η στάση απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο είναι: “Αυτό είναι το βασικό ζήτημα του σύγχρονου σοσιαλισμού”.

Ο πόλεμος ως ανοιχτός ένοπλος αγώνας διεξάγεται στην Ουκρανία ουσιαστικά από το 2014, μετά το πραξικόπημα στο Κίεβο και την άνοδο των ναζί στην εξουσία. Όταν κάηκαν ζωντανοί δεκάδες άνθρωποι στο Σπίτι των Συνδικάτων στην Οδησσό και όταν εξαπέλυσαν τιμωρητική επιχείρηση εναντίον του πληθυσμού του Ντονμπάς. Άνθρωποι σκοτώθηκαν επειδή ήθελαν να μιλούν τη μητρική τους ρωσική γλώσσα, αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν ως ήρωες τους συνεργούς των χιτλερικών φασιστών, δεν συμφώνησαν να καταστρέψουν σοβιετικά μνημεία και δεν ήθελαν να κόψουν τους δεσμούς με τη Ρωσία. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο ρωσικός στρατός ήρθε τελικά να βοηθήσει, περισσότεροι από 15 χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, γυναικών και παιδιών, είχαν ήδη σκοτωθεί στο Ντονμπάς.

Σήμερα περισσότερες από πενήντα χώρες-αρπακτικά, οργανωμένες και καθοδηγούμενες από το ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις ΗΠΑ, από τα χέρια των Ουκρανών οπαδών των συμμάχων του Χίτλερ – Μπαντερικών, εφαρμόζουν την πολιτική της φασιστικής επέκτασης εναντίον των λαών της Ρωσίας. Οι ενωμένοι πολιτικοί, χρηματοπιστωτικοί, οικονομικοί, στρατιωτικοί πόροι του παγκόσμιου κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων δυνατοτήτων τους στο πρόσωπο μισθοφόρων, ρίχνονται στην καταστολή και τον διαμελισμό της Ρωσίας. Γι’ αυτό μιλούν ήδη ειλικρινά οι ηγέτες των δυτικών κρατών. Θα πρέπει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι στη σύνθεση και την ίδια την πολιτική του δυτικού αντιρωσικού μπλοκ μπορεί κανείς να διακρίνει καθαρά τα ρεβανσιστικά κίνητρα εκείνων που μαζί με τον χιτλερικό φασισμό ηττήθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση το 1945.

Αυτό συνοδεύεται από μια απότομη αύξηση του αντισοβιετισμού, του αντικομμουνισμού και της ρωσοφοβίας στις περισσότερες χώρες του δυτικού μπλοκ. Και η πρόσφατη, στις 22 Σεπτεμβρίου, ομιλία του Ζελένσκι και ο γενικός ενθουσιώδης χαιρετισμός του 98χρονου βετεράνου της μεραρχίας “Γαλικία” των SS στο κοινοβούλιο του Καναδά, μαρτυρά τον ξεκάθαρο εκφασισμό της πολιτικής αυτού του αρπακτικού μπλοκ.

Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός λύνει το έργο της διατήρησης και αύξησης της παγκόσμιας κυριαρχίας του χρηματοπιστωτικού του κεφαλαίου στον 21ο αιώνα με την ενεργό και ρητή χρήση του φασισμού.

Τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα του κόσμου εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αντιφασιστικό αγώνα που ξεκίνησε από τους εργαζόμενους του Ντονμπάς και υποστηρίζεται από το Φεβρουάριο του 2022 από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας.

Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας διαμαρτυρία ενάντια στην πολιτική του φασισμού, του αντισοβιετισμού και της ρωσοφοβίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Εκφράζουμε την αποφασιστική μας αλληλεγγύη στους κομμουνιστές και σε όλους τους εργαζόμενους της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Εκφράζουμε την αποφασιστική μας ετοιμότητα να πολεμήσουμε αποφασιστικά και επιθετικά ενάντια στην επανεμφανιζόμενη μαύρη πανούκλα.

Η θέση των κομμουνιστών είναι αμετάβλητη – ο κίνδυνος των παγκόσμιων πολέμων και η απειλή του φασισμού μπορούν να εξαλειφθούν μόνο με το τέλος του καπιταλισμού. Η μόνη δύναμη που μπορεί να το κάνει αυτό είναι η εργατική τάξη και τα εργατικά στρώματα του λαού, με επικεφαλής τους κομμουνιστές. Χαιρετίζουμε τη μετατροπή του συνεχιζόμενου πολέμου σε πόλεμο για το σοσιαλισμό σε όλες τις εμπόλεμες χώρες.

Αφιερώνουμε τις δραστηριότητές μας και τη ζωή μας στον ιερό αγώνα για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων.

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!

20-22 Οκτωβρίου 2023 Σμύρνη, Τουρκία

Τα κόμματα του SolidNet που υπογράφουν τη δήλωση αλληλεγγύης:

1. Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Κροατίας
2. Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα της Γεωργίας
3. Κομμουνιστικό Κόμμα Κουρδιστάν-Ιράκ
4. Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία)
5. Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου
6. Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα
7. Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας
8. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας
9. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας (NKPJ)
10. Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας
11. Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

Η δήλωση είναι ανοικτή για πρόσθετες υπογραφές

Πηγή

Από epanen

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *