Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Παγκόσμια καταδίκη της εισβολής στην πρεσβεία του Μεξικού στο Εκουαδόρ

Ο  πρέσβης του Μεξικού στο έδαφος
από τις δυνάμεις της αστυνομίας
Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Η εισβολή αστυνομικών δυνάμεων του Εκουαδόρ στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο το βράδυ της Παρασκευής για την απαγωγή του πρώην αντιπροέδρου Χόρχε Γκλας, στον οποίο είχε  χορηγηθεί  πολιτικό άσυλο, καταδικάστηκε από διάφορους πολιτικούς και οργανώσεις της Λατινικής Αμερικής.

Ο πρόεδρος της
Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε: "Πρόκειται για μια βάρβαρη πράξη, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στη Λατινική Αμερική, η δεξιά φιλο-  yanqui κυβέρνηση του Εκουαδόρ  παραβίασε βάναυσα το διεθνές δίκαιο, εισβάλλοντας στην πρεσβεία του Μεξικού στο Εκουαδόρ  και απαγάγοντας ένα πρόσωπο που είχε λάβει  πολιτικό άσυλο από τη μεξικανική κυβέρνηση".

"Η Βενεζουέλα υψώνει δυναμικά τη φωνή της για να απορρίψει αυτή τη φασιστική πράξη κατά του διεθνούς δικαίου και εκφράζει την πλήρη και απόλυτη αλληλεγγύη της προς τον πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ   και τον λαό του Μεξικού", δήλωσε ο πρόεδρος.



Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, δήλωσε το Σάββατο ότι ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και η Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) θα πρέπει να συνεδριάσουν "επειγόντως" για να εξετάσουν την παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης από ένα κράτος μέλος.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Κολομβία θα προωθήσει προσφυγή στη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) για την έκδοση "προληπτικών μέτρων" υπέρ του Γκλας, "του οποίου το δικαίωμα στο άσυλο παραβιάστηκε με βάρβαρο τρόπο".



"Η Σύμβαση της Βιέννης και η κυριαρχία του Μεξικού στον έχουν παραβιαστεί στο Εκουαδόρ. Επιμένω για άλλη μια φορά ότι η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές και πολιτικές δομές σε κάθε χώρα, πρέπει να διατηρήσουν ζωντανούς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου εν μέσω της βαρβαρότητας που εξελίσσεται στον κόσμο και του δημοκρατικού συμφώνου στο εσωτερικό της ηπείρου", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη μεξικανική κυβέρνηση για την έφοδο της αστυνομίας του Εκουαδόρ στην πρεσβεία της βορειοαμερικανικής χώρας στο Κίτο για τη σύλληψη του πρώην αντιπροέδρου του Ισημερινού Χόρχε Γκλας.
 


Ο Κουβανός ηγέτης διαβεβαίωσε ότι "η Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, η οποία αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του διεθνούς δικαίου, πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους".

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, καταδίκασε επίσης "έντονα" την επιδρομή στην πρεσβεία του Μεξικού στην εν λόγω νοτιοαμερικανική χώρα για τη σύλληψη του Γκλας, στον οποίο είχε χορηγηθεί πολιτικό άσυλο από τη μεξικανική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρτσε, από την πλευρά του, εξέφρασε την απόρριψη της απαγωγής του Γκλας κατά τη βίαιη επιδρομή στη διπλωματική έδρα του Μεξικού, κατά σαφή παραβίαση της Συμφωνίας της Βιέννης.

"Το Πολυεθνικό Κράτος της Βολιβίας, σεβόμενο τους κανόνες που διέπουν τις διπλωματικές σχέσεις, καταδικάζει έντονα την επιδρομή της αστυνομίας του Εκουαδόρ στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού στη Δημοκρατία του Εκουαδόρ, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του διεθνούς δικαίου".

Σε ανακοινωθέν που δημοσιεύθηκε στο Χ, ο πρόεδρος ανέφερε: "Η σοβαρή και απαράδεκτη αυτή πράξη αποτελεί επίθεση κατά της μεξικανικής κυριαρχίας και παραβιάζει τις αρχές που θεσπίζονται στη Σύμβαση του Μοντεβιδέο για το πολιτικό άσυλο και στη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις...".

Ο Aρσε υπενθύμισε ότι το άρθρο 22, παράγραφος Ι, ορίζει: "Οι χώροι της αποστολής είναι απαραβίαστοι. Οι αστυνομικές αρχές του κράτους υποδοχής δεν μπορούν να εισέλθουν σε αυτές χωρίς τη συγκατάθεση του αρχηγού της αποστολής".

 


Από την άποψη αυτή, απορρίπτουμε την παραβίαση του δικαιώματος ασύλου μετά την απαγωγή και κράτηση του πρώην αντιπροέδρου του Εκουαδόρ, Χόρχε Γκλας, ο οποίος ανέμενε την ασφαλή παραμονή του στη διπλωματική έδρα του Μεξικού, γεγονός που καταδεικνύει όχι μόνο την παραβίαση των διεθνών κανόνων αλλά και την προσβολή της αδελφοσύνης και της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Χιλ   δημοσίευσε την επίσημη θέση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας σχετικά με την απαγωγή του Γκλάς και την εισβολή στην πρεσβεία του Μεξικού στον Εκουαδόρ.

"Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας εκφράζει την εντονότατη απόρριψη των γεγονότων που διαπράχθηκαν τη νύχτα της 5ης Απριλίου 2024 στην έδρα της διπλωματικής αποστολής των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού από τις δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης του Εκουαδόρ, κατά την οποία εισέβαλαν παράνομα και αιχμαλώτισαν τον πρώην αντιπρόεδρο Χόρχε Γκλας, στον οποίο είχε χορηγηθεί πολιτικό άσυλο από την κυβέρνηση του Μεξικού, ως αποτέλεσμα της φρικτής δίωξης της οποίας υπήρξε θύμα".

Νωρίτερα, ο Γκιλ ανέφερε σε ένα tweet: "Μίλησα τηλεφωνικά με την υπουργό Αλίσια Μπαρτσένα και μετέφερα την απόλυτη αλληλεγγύη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στον πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ απέναντι σε αυτή τη βάρβαρη πράξη που παραβιάζει όλες τις αρχές του διεθνούς δικαίου".

 


  Η κυβέρνηση της Βραζιλίας καταδίκασε επίσης με τον πιο έντονο τρόπο τη δράση των αστυνομικών δυνάμεων του Εκουαδόρ στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο.

"Η ενέργεια αυτή συνιστά σαφή παραβίαση της Αμερικανικής Σύμβασης για το διπλωματικό άσυλο και της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, η οποία, στο άρθρο 22, ορίζει ότι οι χώροι μιας διπλωματικής αποστολής είναι απαραβίαστοι και μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτούς μόνο πράκτορες του κράτους υποδοχής με τη συγκατάθεση του επικεφαλής της αποστολής".

"Το μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση του Εκουαδόρ αποτελεί σοβαρό προηγούμενο και πρέπει να αποκρουστεί σθεναρά, ανεξάρτητα από την αιτιολόγηση της εφαρμογής του", αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης. 

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας εκφράζει, τέλος, την αλληλεγγύη της προς την κυβέρνηση του Μεξικού, πρόσθεσε το βραζιλιάνικο υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Νικαράγουας εξέφρασε την "απόλυτη απόρριψή" της και καταδίκασε τη "νεοφασιστική πολιτική βαρβαρότητα της κυβέρνησης του Ισημερινού".

"Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε αυτή την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται από διεφθαρμένους και δουλικούς  στην αυτοκρατορία κυβερνήτες , οι οποίοι δυστυχώς κατέχουν θεσμικές θέσεις σε αυτή την αδελφή χώρα", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2020 είχαμε αποσύρει την πρεσβεία μας στο Κίτο και με την ανακοίνωση αυτή επισημοποιούμε τη διακοπή όλων των διπλωματικών σχέσεων.

"Η αλληλεγγύη και η υποστήριξή μας, σε κάθε νομική ενέργεια που απορρέει από αυτό, προς τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση του Μεξικού, κ. Ανδρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ", αναφέρεται στο κείμενο.

 


Την απόρριψη της παραβίασης της κυριαρχίας του Μεξικού επανέλαβε και η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής  Κριστίνα Φερνάντες, η οποία δήλωσε ότι "πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε αμερικανικό έδαφος που παραβιάζει τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και την ιστορική παράδοση της Δημοκρατίας του Μεξικού όσον αφορά το πολιτικό άσυλο". 

Υπενθύμισε ότι το δικαίωμα αυτό "δεν έσωσε μόνο τις ζωές των Αργεντινών ανδρών και γυναικών στις πιο σκοτεινές στιγμές της πρόσφατης ιστορίας μας, αλλά και πολλών πολιτών του κόσμου".

 


Σε κοινό ανακοινωθέν, τα υπουργεία Εξωτερικών της Κόστα Ρίκα, του Παναμά και της Δομινικανής Δημοκρατίας, ως ιδρυτικά έθνη της Συμμαχίας για την Ανάπτυξη στη Δημοκρατία (ADD), απέρριψαν την ασυγχώρητη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της μεξικανικής πρεσβείας από την κυβέρνηση Νομπόα.

Είπαν ότι οι διεθνείς κανόνες που ρυθμίζουν το άσυλο δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμεύουν ως δικαιολογία για την παραβίαση της διπλωματικής έδρας ενός κράτους. Από την άλλη πλευρά, επέμειναν ότι οι πράκτορες του κράτους υποδοχής δεν μπορούν να εισέρχονται σε μια διπλωματική έδρα χωρίς τη συγκατάθεση του επικεφαλής της αποστολής.

Πρόσθεσαν ότι ο σεβασμός αυτής της αρχής έχει μακρά παράδοση στην αμερικανική ήπειρο και έχει συμβάλει στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των εθνών της περιοχής.

 


Το Υπουργείο Εξωτερικών της Παραγουάης κατήγγειλε την επίθεση κατά της διπλωματικής έδρας και υπενθύμισε την αρχή του απαραβίαστου της, όπως κατοχυρώνεται στη Σύμβαση της Βιέννης. Υπενθύμισε ότι σε περίπτωση παραβίασης της αρχής αυτής, η χώρα είναι υποχρεωμένη να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των εγκαταστάσεων και τη διαφύλαξή τους από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπρέπειά τους.

Επιπλέον, επικύρωσε ότι αναγνωρίζει το διπλωματικό άσυλο ως κεκτημένο της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που πρέπει να γίνεται σεβαστό και διευκρίνισε ότι τόσο το κράτος όσο και το κράτος που ζητά άσυλο έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις που καθορίζονται σαφώς στη Σύμβαση του Καράκας του 1954.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών, Διεθνούς Εμπορίου  της Αργεντινής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η Αργεντινή "προσχωρεί στις χώρες της περιοχής καταδικάζοντας αυτό που συνέβη χθες το βράδυ στην πρεσβεία του Μεξικού στο Εκουαδόρ και ζητά την πλήρη τήρηση των διατάξεων του διεθνούς αυτού μέσου καθώς και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις".

Ο Παμπέλ Μουνιός  , δήμαρχος του Κίτο, της πρωτεύουσας του Ισημερινού, χαρακτήρισε τη διάρρηξη στη διπλωματική αντιπροσωπεία του Μεξικού "απαράδεκτη, παγκόσμια ντροπή".

"Αυτό που μόλις συνέβη στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο δημιουργεί μια περίπλοκη κατάσταση για το Εκουαδόρ ενώπιον (του) διεθνούς συστήματος και του διεθνούς δικαίου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Χόρχε Γκλας είναι θύμα μιας τρομερής δίωξης; Το γεγονός είναι ακόμη πιο σοβαρό, δεδομένου ότι του έχει ήδη χορηγηθεί πολιτικό άσυλο", ανέφερε ο αξιωματούχος του Εκουαδόρ σε μήνυμά του στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο X.




Η Συνομοσπονδία Αυτοχθόνων Εθνοτήτων του Εκουαδόρ (CONAIE) εξέδωσε επίσης ανακοίνωση μέσω του δικτύου Χ στην οποία χαρακτήρισε τις ενέργειες της κυβέρνησης Νομπόα ως "εξαιρετικά σοβαρές".



  Η παραβίαση της πρεσβείας του Μεξικού στο Εκουαδόρ είναι μια φασιστική πράξη εξαιρετικής σοβαρότητας που παραβιάζει τις διπλωματικές σχέσεις και το διεθνές δίκαιο. Οι πρεσβείες αντιπροσωπεύουν την κυριαρχία των χωρών που τις φιλοξενούν και προστατεύονται από την αρχή του απαραβίαστου που κατοχυρώνεται στη Σύμβαση της Βιέννης", δήλωσε η  συνομοσπονδία που συγκεντρώνει τους σημαντικότερους αυτόχθονες πληθυσμούς του Εκουαδόρ.

"Η ενέργεια της κυβέρνησης του  Εκουαδόρ να εισβάλει παράνομα στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο συνιστά σαφή παραβίαση της μεξικανικής κυριαρχίας και πλήρη περιφρόνηση των διεθνών κανόνων. 

Είναι ανησυχητικό να παρατηρούμε πώς η αυταρχική και φασιστική κυβέρνηση του Εκουαδόρ καταφεύγει στη βία για να εξασφαλίσει τα πολιτικά της τρόπαια. Αυτή η κατάφωρη παραβίαση δεν επηρεάζει μόνο τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Μεξικού και Εκουαδόρ, αλλά στέλνει και ένα επικίνδυνο μήνυμα στη διεθνή κοινότητα", δήλωσε η CONAIE .

 


Ο διπλωμάτης της Βενεζουέλας και πρώην εκτελεστικός γραμματέας της Alba-TCP, Σάχα Γιορέντι  i, ότι η κυβέρνηση του Εκουαδόρ "απήγαγε τον πρώην αντιπρόεδρο Χόρχε Γκλας . Η διπλωματική έδρα είναι απαραβίαστη. Πρόκειται για μια τρομερή πράξη, τόσο λόγω της παραβίασης της κυριαρχίας του Μεξικού όσο και λόγω του κινδύνου για τη ζωή του Χόρχε".

"Μετέτρεψαν το διεθνές δίκαιο σε νεκρό γράμμα και υπονόμευσαν τους κανόνες συνύπαρξης στην περιοχή", δήλωσε ο Γιορέντι σε δημοσίευσή του στο κοινωνικό δίκτυο X.


 Ο πρώην πρόεδρος του Εκουαδόρ , Ραφαέλ Κορέα, μέσω της ίδιας πλατφόρμας, έστειλε μήνυμα στους συμπατριώτες του: "Αυτό που έκανε η κυβέρνηση Νομπόα είναι πρωτοφανές στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Ούτε καν στις χειρότερες δικτατορίες δεν έχει παραβιαστεί η πρεσβεία μιας χώρας".

"Δεν ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, αλλά σε ένα κράτος βαρβαρότητας, με έναν τυχάρπαστο άνθρωπο που μπερδεύει την πατρίδα με τις φυτείες μπανάνας του. Θεωρούμε τον Ντανιέλ Νομπόα υπεύθυνο για την ασφάλεια, τη σωματική και ψυχολογική ακεραιότητα του πρώην αντιπροέδρου Χόρχε Γκλας. Προς το Μεξικό, το λαό και την κυβέρνησή του, τη συγγνώμη μας και τον αιώνιο θαυμασμό μας, "Hasta la victoria siempre", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος.

 


Η πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, δημοσίευσε νωρίς το πρωί του Σαββάτου ότι "η επίθεση στην πρεσβεία του Μεξικού από την κυβέρνηση του Εκουαδόρ, με στόχο την απαγωγή του πρώην αντιπροέδρου Χόρχε Γκλάς  , αποτελεί απαράδεκτη πράξη για τη διεθνή κοινότητα, δεδομένου ότι αγνοεί το ιστορικό και θεμελιώδες δικαίωμα στο άσυλο".

"Αποδοκιμάζουμε σθεναρά αυτή την παραβίαση της κυριαρχίας του μεξικανικού κράτους και του διεθνούς δικαίου. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον μεξικανικό λαό και στον πρόεδρό του, Λόπες Ομπραδόρ".



  Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας  Ίβαν Χίλ  ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη Μεξικανή ομόλογό του, Αλίσια Μπάρσενα, στην οποία μετέφερε την απόλυτη αλληλεγγύη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στον Μεξικανό ομόλογό του Λόπες Ομπραδόρ  "απέναντι σε αυτή τη βάρβαρη πράξη που παραβιάζει όλες τις αρχές του διεθνούς δικαίου".


 


 Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρντ τόνισε ότι "η ενέργεια της κυβέρνησης του Εκουαδόρ να εισέλθει βίαια στην πρεσβεία του Μεξικού στη χώρα αυτή, να κρατήσει έναν αιτούντα άσυλο και να παραβιάσει την εθνική κυριαρχία είναι πρωτοφανής. Υποστηρίζω την απόφαση του προέδρου Λόπες Ομπραδόρ να αναστείλει τις σχέσεις.



 Η  Κλαούντια Σειμπαουμ , υποψήφια για την προεδρία του Μεξικού με τον κυβερνητικό συνασπισμό Sigamos Haciendo Historia (Ας  συνεχίσουμε να γράψουμε ιστορία), δήλωσε ότι η επιδρομή στην πρεσβεία του Μεξικού στο Εκουαδόρ  "αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης. Είναι μια προσβολή της διπλωματίας και του διεθνούς δικαίου που είναι απαράδεκτη. Εκφράζω όλη μου την αλληλεγγύη και την υποστήριξη στον Πρόεδρο Λόπες Ομπραδόρ για την υπεράσπιση της κυριαρχίας μας".



Η Χότσιτ Κάλβες, υποψήφια πρόεδρος της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας Fuerza y Corazón por México, δήλωσε σχετικά με όσα συνέβησαν στην πρεσβεία του Μεξικού στο Εκουαδόρ  ότι "μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με την απονομή δικαιοσύνης σε άλλες χώρες, αλλά η διπλωματική έδρα οποιουδήποτε ξένου έθνους είναι απαραβίαστη".

 

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram