1

ΠΑΚΣ: Κάτω τα χέρα από την Κουβανική Επανάσταση! Καμία ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αϊτή!

 

Οι βίαιες αντεπαναστατικές κινητοποιήσεις που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στην Κούβα αποτελούν την τελική πράξη μιας μηχανορραφίας που οργανώνεται από το μακρύ χέρι του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Στο παράνομο και δολοφονικό εμπάργκο που επί 6 δεκαετίες επιβάλλεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στο νησί, ήρθε να προστεθεί ένα μπαράζ κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ και συνεχίζονται από τον Μπάιντεν. Παρά την πολιορκία και τις ελλείψεις που δημιουργεί η κρίση του Covid-19 και τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα, η Κούβα κατάφερε να αναδειχθεί σε λαμπρό παράδειγμα διαχείρισης της πανδημίας, πρωτοστάτησε στις διεθνείς αποστολές μέσω των ιατρικών της ταξιαρχιών, ενώ αποτέλεσε την πρώτη αναπτυσσόμενη χώρα της περιοχής με το δικό της εμβόλιο το οποίο υπόσχεται να προσφέρει στην ανθρωπότητα. Ωστόσο, εκμεταλλευόμενος την κατάσταση ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός επιχειρεί ένα σενάριο “πορτοκαλί επανάστασης”, όπως εκείνες που έχουν εξαπολυθεί κατά καιρούς σε μια σειρά χώρες-στόχους των ΗΠΑ. Οι αμερικανικές υπηρεσίες και η μαφία του Μαϊάμι προχωρούν σε στρατολογήσεις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προσφέροντας οικονομικά ποσά για την πρόκληση καταστροφών και κοινωνικής αναταραχής. Κάποιες πρώτες απόπειρες επιχειρήθηκαν την χρονιά που μας πέρασε στα πλαίσια του κινήματος του San Isidro, που παρουσιάζεται στο δυτικό κοινό ως ένα μουσικό συγκρότημα που αγωνίζεται τάχα για την “δημοκρατία” και τα “ανθρώπινα δικαιώματα”, ενώ αποτελεί αποδεδειγμένο όργανο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Ο επαναστατημένος λαός της Κούβας βρίσκεται και αυτός στον δρόμο μετά από κάλεσμα της κυβέρνησης για να φράξει με τα στήθη του τον δρόμο στους αντεπαναστάτες και να διασφαλίσει τα κεκτημένα της Κουβανικής Επανάστασης.

Παράλληλα, ακριβώς απέναντι από το υπό αμερικάνικη κατοχή κουβανικό έδαφος του Γκουαντάναμο, η Αϊτή βιώνει βιώνει επίσης δύσκολες στιγμές. Η πρώτη ανεξάρτητη δημοκρατία Αφροαμερικανών και δεύτερο ανεξάρτητο κράτος στο δυτικό ημισφαίριο, έχει υποστεί την επί σειρά αιώνων αποικιοκρατική και ιμπεριαλιστική ληστεία. Η ανατροπή το 2004 του δημοκρατικά εκλεγμένου προοδευτικού προέδρου Jean-Bertrand Aristide από δύο πραξικοπήματα που υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ, άνοιξε ξανά το δρόμο για την συνέχιση της λεηλασίας μέσω του ΔΝΤ και την επαναφορά των αμερικανικών στρατευμάτων. Ο αμερικάνικος στρατός αποχώρησε από την Αϊτή μόλις πέρσι, αφήνοντας την εξουσία στον Jovenel Moïse, o οποίος μετά την λήξη της θητείας του αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία, κυβερνώντας πραξικοπηματικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Η πρόσφατη δολοφονία του Moise φαίνεται πως είναι ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στις διαφορετικές φατρίες της μαφιόζικης ολιγαρχίας, με την συμμετοχή Κολομβιανών και Βορειοαμερικάνων μισθοφόρων και αποστράτων. Σήμερα οι ΗΠΑ και η ντόπια ολιγαρχία χρησιμοποιούν αυτό το εσωτερικό ξεκαθάρισμα για να επαναφέρουν την ιμπεριαλιστική στρατιωτική παρουσία στην Αϊτή, η οποία βιώνει μια από τις μεγαλύτερες λαϊκές εξεγέρσεις των τελευταίων ετών με την κυβέρνηση Μπάιντεν να έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα στείλει πράκτορες του FBI στην χώρα. Την ίδια στιγμή η δολοφονία του Moise έχει λειτουργήσει ως άλλοθι για την διατήρηση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, το οποίο αλλάζει απλώς διαχειριστές σε πρόσωπα της ολιγαρχικής ελίτ. 

Ο Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός (Π.Α.Κ.Σ.) καταδικάζει τις ραδιουργίες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην Καραϊβική και κάθε γωνιά του πλανήτη που κινδυνεύει από ένα αδηφάγο σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε κρίση και επιδιώκει τον παγκόσμιο μονοπωλιακό έλεγχο. Καταδικάζουμε επίσης κάθε σχεδιασμό για αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στην Κούβα και την Αϊτή, που υποστηρίζεται από τα κατά τόπους ενεργούμενα των ιμπεριαλιστών. Πιστεύουμε ακλόνητα πως η Κουβανική Επανάσταση θα σταθεί όρθια σε αυτή την δοκιμασία και θα συντρίψει την αντεπανάσταση, που επιδιώκει την μετατροπή της Κούβας σε άλλη μια νεο-αποικια στην Καραϊβική, όπως η Αϊτή. Τέλος, δηλώνουμε για μια ακόμα φορά την υποστήριξή μας στον αγώνα του λαού της Αϊτής κατά των ολιγαρχικών κυβερνήσεων και του ιμπεριαλισμού, ώστε να ξεφύγει από την παραπάνω κατάσταση και να απολαύσει όσα ιστορικά του στέρησαν.

Καμία ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κούβα και την Αϊτή!

Κάτω η χούντα της Αϊτής!

Νίκη στην Κουβανική Επανάσταση!

 

 

Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός