ανταπόκριση: Bαγγέλης Ηλίας

Την επόμενη μέρα κάποια από τα πιο συντηρητικά ΜΜΕ της Νέας Υόρκης, χορηγούν σε μια άλλη ομάδα διαδηλωτών τον τίτλο «Βάνδαλοι της Δημόσιας Βιβλιοθήκης» καθώς, έχοντας βαμμένες με κόκκινη μπογιά τις παλάμες τους, άφησαν τα αποτυπώματά τους στους κίονες της πρόσοψης του κτιρίου σημειώνοντας παράλληλα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Αυτό που έχει διαφύγει όμως από την προσοχή της πλειοψηφίας των αμερικάνικων ΜΜΕ είναι η κινητοποίηση σημαντικής μερίδας ανθρώπων υπέρ της Παλαιστίνης, κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως είναι η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο κα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύνθεση των διαδηλωτών που κατά κόρον είναι νεολαίοι, φοιτητές, μαθητές, αλλά και αρκετά παιδιά μεταναστών – οι λεγόμενοι «αμερικάνοι 2ης γενιάς» κυρίως λατινοαμερικάνικης καταγωγής. Το στρατόπεδο των διαδηλωτών συμπληρώνουν και μια σειρά συλλογικοτήτων, αφροαμερικανών, όπως είναι για παράδειγμα η Black Alliance for Peace, Black Men Build κ.α., αλλά και εβραϊκές οργανώσεις όπως η “Jews Against Supremacy”.

Η κορυφαία δράση του κινήματος αλληλεγγύης στον αγώνα των Παλαιστινίων έλαβε χώρα στις 4 Νοεμβρίου, όταν και δόθηκε ραντεβού παναμερικανικής διαδήλωσης στην Ουάσιγκτον. Η μάζα των διαδηλωτών αιφνιδίασε μέχρι και τους διοργανωτές, οι οποίοι έκαναν λόγο για τριακόσιες χιλιάδες εκείνη την ημέρα, γεγονός που την καθιστά την μεγαλύτερη διαδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα των Παλαιστινίων που έχει συμβεί ποτέ στις ΗΠΑ, αλλά και γενικότερα μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων αρκετών ετών στη χώρα. Σε αυτή, πέραν των Παλαιστινιακών και αραβικών οργανώσεων, συμμετείχαν πολιτικές οργανώσεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το ΚΚ ΗΠΑ, εκατοντάδες σωματεία από όλη την χώρα, όπως αυτά των Τηλεπικοινωνιών, Νοσοκομειακών, κ.α., καθώς και μια σειρά καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων.

Τις επόμενες ημέρες μια «βρώμικη εκστρατεία προπαγάνδας και εκφοβισμού» ξεκίνησε απέναντι στους διοργανωτές της διαδήλωσης, αλλά και τους συμμετέχοντες σε αυτήν και άλλες δράσεις. Δισεκατομμυριούχοι επενδυτές και χρηματοδότες Πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Χάρβαρντ, ζητούσαν ουσιαστικά την κεφαλή επί πίνακι των φοιτητών, που τόλμησαν να συνυπογράψουν κείμενα καταδίκης των μαζικών βομβαρδισμών της Γάζας από το Ισραήλ. Οι φοιτητές, σε αρκετές περιπτώσεις απάντησαν με «μαζική έξοδο από τα
μαθήματά» τους. Αντίστοιχα, φιλοϊσραηλινές οργανώσεις, δέκα ημέρες αργότερα προσπάθησαν να οργανώσουν την δική τους διαδήλωση στην Ουάσιγκτον, με μια ισχυρή εκστρατεία υποστήριξης από μεγάλους ειδησεογραφικούς ομίλους, όπως το Fox News κ.α., αλλά και διάφορα κίνητρα προς τους εν δυνάμει συμμετέχοντες, φτάνοντας μέχρι το σημείο να χρηματοδοτούν με πενήντα δολάρια την πιθανή συμμετοχή στη συγκέντρωση, η οποία μάζεψε τελικά μερικές δεκάδες χιλιάδες.

Η κινητοποίηση υπέρ των Παλαιστινίων φαίνεται να μην υποχωρεί, καθώς οι διαδηλωτές δίνουν ραντεβού κάθε εβδομάδα και εντάσσουν τις δράσεις τους σε αυτό που αποκαλούν «Shutitdown4Palestine», δηλαδή μαζικές κινητοποιήσεις σε κεντρικές αρτηρίες των πόλεων και κυρίως σε ώρες αιχμής, πικετοφορίες έξω από ΜΜΕ, όπως οι New York Times, ακόμα και
συμβολικές εισβολές σε γραφεία εταιριών, που έχουν συνάψει «ματωμένες συμφωνίες με το κράτος του Ισραήλ», όπως λένε. Μια τέτοια εισβολή έγινε στο λόμπι της Blackrock, της γνωστής αμερικάνικης πολυεθνικής εταιρίας επενδύσεων, αλλά και στην είσοδο της News Corp, του ειδησεογραφικού ομίλου που κατέχει τα Fox News, Wall Street Journal κ.α. Αυτό που τονίζεται από την πλευρά των διαδηλωτών είναι πως δεν θα σταματήσουν «μέχρι να ανακοινωθεί μόνιμη εκεχειρία και σταματήσει η γενοκτονία που διεξάγεται κατά των Παλαιστινίων από το κράτος Απαρτχάιντ του Ισραήλ».

Διακρίνεται όμως, όλο και πιο έντονα, πως στην καρδιά της χώρας που είναι βασικός υποστηρικτής, σύμμαχος και τροφοδότης της πολεμικής προσπάθειας της κυβέρνησης του Ισραήλ, διαμορφώνεται ένα αντίπαλο στρατόπεδο αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, που λαμβάνει όλο και πιο συγκροτημένα και πολιτικά χαρακτηριστικά. Το πώς αυτό θα εξελιχθεί,
θα φανεί το επόμενο διάστημα ανάλογα και με την έκβαση του πολέμου στη Γάζα, αλλά και τις εξελίξεις εντός της Αμερικής. Το βράδυ του Σαββάτου, στο Μπέρλινγκτον της Πολιτείας του Βερμόντ, τρεις Παλαιστίνιοι φοιτητές που φορούσαν τις μαντίλες-σύμβολο αντίστασης του λαού τους, πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν από άγνωστο δράστη που αναζητείται.

Τέτοια γεγονότα είναι δεδομένο πως πιθανά θα παίξουν τον ρόλο τους, την ίδια στιγμή που η αμερικάνικη κοινωνία εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο με τους άλυτους γρίφους της, τα προβλήματα και τα επίδικα να είναι ήδη αρκετά σε μια υπερδύναμη που δείχνει όλο και περισσότερο αδύναμη να πείσει ακόμα και τους πιο σκληρούς οπαδούς της για την ορθότητα της εξωτερικής, αλλά και της εσωτερικής της πολιτικής.