1

Το αντισυνταγματικό και κατά παραγγελία Νομοσχέδιο της ΝΔ για την Ιδιωτική Εκπαίδευση: το τέλος μιας εποχής και η ανάγκη για νέους Αγώνες!

 

του Μιχάλη Χονδροκούκη

 

Το Άρθρο 10 του νομοσχεδίου της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης για τις συμβάσεις εργασίας έρχεται να ανατρέψει κάθε εργασιακό κεκτημένο, καθώς εξαφανίζει κάθε ίχνος προστασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Ακόμη και εκείνη η διετής σύμβαση των πρωτοδιοριζόμενων καταργείται και, μάλιστα, έχουν το θράσος να ισχυρίζονται ότι αυτό αποτελεί στήριξη προς τους εργαζόμενους, διότι θα υπογράφουν απευθείας σύμβαση αορίστου. Όμως, η σύμβαση αορίστου χρόνου προστατεύει τον εκπαιδευτικό στον βαθμό που οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να απολύουν ανεξέλεγκτα. Το νομοσχέδιο της ΝΔ τους νομιμοποιεί να απολύουν έτσι ακριβώς: ανεξέλεγκτα. Μόνο που στην περίπτωσή μας, το νόμιμο δεν είναι μόνο ανήθικο, αλλά και αντισυνταγματικό! Ας δούμε γιατί.

 

Αντισυνταγματική η κατάργηση δημοσίου ελέγχου των απολύσεων!

Καταργείται όλο το άρθρο 30, το οποίο προέβλεπε συγκεκριμένους λόγους απόλυσης (παρ. 3) και έλεγχο «της νομιμότητας της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας για τους λόγους που προβλέπονται […] από ανεξάρτητη Επιτροπή, η οποία εξετάζει αν η σύμβαση εργασίας καταγγέλθηκε νομίμως και αν η καταγγελία είναι καταχρηστική ή μη και αποφαίνεται σχετικά». Το άρθρο 30 του 682 είναι σύμφωνο προς το πνεύμα του άρθρου 16 του Συντάγματος. Το άρθρο 16 ορίζει ότι «η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους» (παρ. 2) και ξεκαθαρίζει ότι η προαγωγή της ελεύθερης διδασκαλίας είναι υποχρέωση του κράτους (παρ. 1). Αυτή η γενική αρχή εκφράζεται στο άρθρο 30 του 682, όπου συγκεκριμενοποιείται ο τρόπος διασφάλισής της: η ελευθερία διδασκαλίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και η προστασία τους από την αυθαιρεσία των ιδιοκτητών σχολείων εξασφαλίζεται από ανεξάρτητη Επιτροπή στην οποία συμμετέχει και το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων. Κατά συνέπεια, με την κατάργηση του άρθρου 30 του 682 –άρα και την κατάργηση κάθε ελέγχου και φραγμού της αυθαιρεσίας και του αντιδημοκρατικού χαρακτήρα των απολύσεων– το νομοσχέδιο της ΝΔ για την ιδιωτική εκπαίδευση έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Επειδή οι ιδιοκτήτες σχολείων είναι επιχειρηματίες που έχουν ως πρώτο μέλημα το κέρδος –ενώ για το κράτος «η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή» και υποχρεούται να προάγει την ελεύθερη διδασκαλία–, θεσπίζεται δημόσιος έλεγχος από ανεξάρτητη Επιτροπή, ώστε η επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην εκπαίδευση να μην παραβιάζει τους όρους που το κράτος προβλέπει, προκειμένου να μην βλάπτονται ούτε οι μαθητές ούτε οι εκπαιδευτικοί, ούτε και η κοινωνία. Θα πρέπει να καταλάβουν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων ότι επέλεξαν να κερδοσκοπήσουν στο πολύ ιδιαίτερο και ευαίσθητο κοινωνικό πεδίο της παιδείας και αυτό σε μια δημοκρατική πολιτεία οφείλει να συνοδεύεται από δημόσιο έλεγχο με συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων. Ο έλεγχος αυτός σχετίζεται με τη διασφάλιση των προϋποθέσεων –μεταξύ αυτών και της ελεύθερης διδασκαλίας– για τη διαπαιδαγώγηση σφαιρικά αναπτυγμένων προσωπικοτήτων και την προαγωγή της επιστήμης και της δημοκρατίας. Αν δεν θέλουν τέτοιους περιορισμούς, ας ανοίξουν σούπερ μάρκετ! Εκεί ο μισθός είναι ήδη τόσο χαμηλά όσο επιθυμούν οι σχολάρχες και επιπλέον δεν υπάρχει παιδαγωγικό-δημοκρατικό διακύβευμα, καθώς τα χαρτικά, τα μακαρόνια και οι σφουγγαρίστρες δεν πρόκειται να διαμορφωθούν σε πολίτες του αύριο. Και αν η κυβέρνηση ΝΔ και οι ιδιοκτήτες καθιστούν σαφές ότι θέλουν δια του νομοσχεδίου να μετατρέψουν τους εκπαιδευτικούς σε σφουγγαρίστρες, τότε κάθε ιδιωτικός εκπαιδευτικός οφείλει να υπερασπιστεί τα στοιχειώδη δικαιώματά του και τους όρους που καθιστούν τη διδασκαλία του αξιοπρεπή και ελεύθερη.

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ότι «το παρόν νομοσχέδιο αποσκοπεί στην  επίλυση  ζητημάτων  που  δυσχεραίνουν  την  εύρυθμη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων» και αυτό επιτυγχάνεται με την κατάργηση «αναχρονιστικών» διατάξεων που «παρακωλύουν την αποτελεσματική άσκηση της οικείας δραστηριότητας και τη διαχείριση του σχετικού με αυτήν επιχειρηματικού κινδύνου»! Άρα, η συνταγματική αντίληψη για την παιδεία και την ιδιωτική εκπαίδευση κρίνεται αναχρονιστική και προέχει ως υψηλότερο αγαθό η διευκόλυνση των επιχειρηματιών να βγάλουν κέρδος. Και ενώ είναι εξόφθαλμη η αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος, έχουν το θράσος να λένε ότι: «Η νέα αυτή επιχειρούμενη στάθμιση ανταποκρίνεται πληρέστερα στις συνταγματικές επιταγές για την προστασία του εννόμου αγαθού της παιδείας». Τα σχόλια περιττεύουν.

Τέλος, αξίζει να δούμε ένα σχόλιο που αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση για το Νομοσχέδιο:

«Επιτέλους ένα νομοσχέδιο που διορθώνει πολλές αναχρονιστικές παθογένειες του παρελθόντος προς όφελος των μαθητών μας και της εκπαίδευσης γενικότερα –θερμά συγχαρητήρια στην κυβέρνηση!»

Κλώντια Καρύδη, αντιπρόεδρος Public Affairs του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

Όπως βλέπετε, όλοι διαλέγουν μεριά και η χαρά δεν κρύβεται. Να μην κρυφτεί και η οργή!

Οι ιδιοκτήτες παραγγέλνουν…

η κυβέρνηση παραδίδει…

… εμείς τί θα κάνουμε;

Να αποσυρθεί άμεσα το Νομοσχέδιο!