1

Συνέντευξη με τον Νίκο Στραβελάκη: Αλήθειες για το βάθος της κρίσης

 

Ο Νίκος Στραβελάκης μίλησε στον Γιώργο Πίττα για όσα κρύβει η κυβέρνηση.

Πως σχολιάζεις την τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι δεν θα έχουμε νέο μνημόνιο; 

Ο βήχας και ο παράς δεν κρύβονται, λέει ο λαός. Όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να το φέρει γλυκά – γλυκά οι εξελίξεις την εκθέτουν. 

Ας τα πάρουμε με τη σειρά, στο περιβάλλον της ΕΕ η επιβολή του όποιου μνημονίου εξαρτάται από τα ποσοστά της οικονομικής ύφεσης, τα συνακόλουθα δημοσιονομικά ελλείμματα και τη δυνατότητα κάλυψής τους από τα κρατικά ταμεία (διαθέσιμα), τις αγορές ομολόγων ή/ και προγράμματα στήριξης της ΕΕ. Ο κ. Σταϊκούρας στις 18 Μαρτίου στο Mega προέβλεψε ότι η οικονομία το 2020 θα είναι στάσιμη (0% μεγέθυνση), μια βδομάδα αργότερα (26 Μαρτίου, Σκάι) είπε ότι η ύφεση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι 5% και στο αρνητικό σενάριο 9%, ενώ την επόμενη εβδομάδα (5 Απριλίου, Σκάι) τα ξαναγύρισε και είπε ότι δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη, τονίζοντας παράλληλα ότι και κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη. Με τη δημοσιοποίηση της εαρινής έκθεσης του ΔΝΤ (13 Απριλίου), που προβλέπει ύφεση 10% για την ελληνική οικονομία, επανήλθε εκ νέου («Παρόν», Ηλεκτρονική Έκδοση) και είπε ότι το ΔΝΤ έχει κάνει λάθη κατά το παρελθόν και ότι κατά τη γνώμη του η ύφεση στην ευρωζώνη θα είναι 5-10%. Η σύγχυσή του ήταν τέτοια που δεν πρόσεξε ότι η εκτίμηση της έκθεσης του ΔΝΤ για την ευρωζώνη είναι 7.5%, δηλαδή η μέση τιμή του διαστήματος 5-10% που επικαλέσθηκε. 

Η άποψή μου είναι ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ύφεση 10% είναι αισιόδοξη, σε αυτό συμφωνούν και συντηρητικοί οικονομολόγοι. Θεωρώ ότι η ύφεση, στην Ελλάδα, το 2020 θα αγγίξει το 15%. Η κοινή λογική λέει ότι σε αυτές τις συνθήκες τα φορολογικά έσοδα θα καταρρεύσουν. Τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο οικονομικών («Παρόν», 26 Απριλίου) λένε ότι τα φορολογικά έσοδα φέτος δεν θα ξεπεράσουν τα 10 δις έναντι αρχικής πρόβλεψης 36 δις. Τα 26 δις που λείπουν αντιστοιχούν σε έλλειμμα του προϋπολογισμού της τάξης του 12% του ΑΕΠ (το ΔΝΤ προβλέπει 9% έλλειμμα) που το Ελληνικό δημόσιο πρέπει να βρει από κάπου. Επιπλέον, το ελληνικό δημόσιο πρέπει, μέσα στο 2020, να «αναχρηματοδοτήσει» και άλλα 45 δις από το υφιστάμενο χρέος, σύμφωνα με το πίνακα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) που ακολουθεί.

[…]

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στην ιστοσελίδα της Εργατικής Αλληλεγγύης…