1

Πώς να αλλοιώσετε το νόημα της 9ης Μάη

του Βασίλη Λιόση

Όταν μία κίνηση στην κοινωνία, μία επέτειος, ένα γεγονός καθίστανται επικίνδυνα για την καθεστηκυία τάξη υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν: με ψέματα, με διαστρέβλωση, με απόκρυψη, με ιδεολογική προπαγάνδα και ασφαλώς και με τη βία. Τα παραδείγματα πάμπολλα. Αναφέρουμε μόνο μερικά:

 • Όταν το κίνημα των χίπις στις ΗΠΑ διαδήλωνε κατά του πολέμου του Βιετνάμ, τότε διοχετεύτηκαν τα ναρκωτικά στους κόλπους του.
 • Όταν παγκόσμια η εργατική τάξη αποφάσισε να γιορτάζει την 1η Μάη ως ημέρα αγώνων και θυσιών της, τότε ήρθε η απάντηση: η 1η Μάη θα ήταν η γιορτή των λουλουδιών.
 • Όταν λαϊκά κινήματα διεκδίκησαν την εξουσία με πλατιά συμμετοχή του λαού, τότε έγιναν πραξικοπήματα.
 • Όταν άνθρωποι αγωνίζονταν για τα δίκια των πολλών, τότε φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, πλήρωσαν με τη ζωή τους.
 • Όταν στην Κούβα η επανάσταση μετατράπηκε σε σοσιαλιστική έκτοτε επιβλήθηκε ένα εμπορικό εμπάργκο για στραγγαλίσει τον κουβανικό λαό.
 • Και όταν η 9η Μάη καθιερώθηκε ως η ημέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών η ΕΕ βρήκε τη λύση: η 9η Μάη έγινε γενικά και αόριστα η ημέρα της Ευρώπης.

Η ΕΕ (και όχι γενικά η Ευρώπη) προώθησε τη θεωρία των δύο άκρων μέσω συγκεκριμένων ντοκουμέντων, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ο μαύρος και ο κόκκινος φασισμός. Συγκεκριμένα:

 1. Το 2006 εκδόθηκε το αντικομουνιστικό μνημόνιο υπό τον τίτλο «Για την ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων».
 2. Το 2008 πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη της Πράγας με θέμα «Συνείδηση της Ευρώπης και κομμουνισμός».
 3. Το 2009 το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το ποίο καθιερώθηκε η 23η Αυγούστου ως «ημέρα μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων».
 4. Το 2010 μια άτυπη ομάδα ευρωβουλευτών δημοσιοποίησε ένα ντοκουμέντο που καλούσε σε ταύτιση των ολοκληρωτικών καθεστώτων.
 5. Το 2010 σε έκθεσή της η κομισιόν καλούσε τα κράτη μέλη να αναδείξουν τα εγκλήματα του κομμουνισμού.
 6. Το 2019 το ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ένα ακόμη ψήφισμα που εξίσωνε κομμουνισμό και φασισμό.
 7. Μαζί με όλα αυτά στις χώρες της Βαλτικής και στη Ρουμανία απαγορεύεται η δράση των κομμουνιστικών κομμάτων, στην Ουγγαρία και την Πολωνία απαγορεύεται η χρήση κομμουνιστικών συμβόλων και η ΕΕ έχει ενισχύσει με εκατομμύρια ευρώ νεοναζιστικά κόμματα.

Οι μνήμες πρέπει να σβηστούν. Δεν πρέπει να γνωρίζουμε πως ο σοβιετικός λαός έδωσε 25 εκατομμύρια νεκρούς. Δεν πρέπει να γνωρίζουμε πως ο φασισμός τσακίστηκε από τον ηρωικό λαό της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν πρέπει να γνωρίζουμε τι ήταν ο φασισμός, πώς και γιατί γεννήθηκε. Δεν πρέπει να γνωρίζουμε τη φωτογραφία που ο Σοβιετικός στρατιώτης μπήγει τη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγ (το σφυροδρέπανο που αφαιρέθηκε από τη φωτογραφία σε βιβλίο ιστορίας της Γ’ λυκείου).

Χρέος μας είναι η ανάδυση της ιστορικής αλήθειας. Χρέος μας είναι η συγκρότηση ενός αντιφασιστικού κινήματος τώρα που το γλοιώδες ερπετό του φασισμού σέρνεται σε όλη την Ευρώπη και καταπίνει ανθρώπους. Χρέος μας είναι η αποκάλυψη των νεοναζιστικών δυνάμεων ως απολύτως συστημικών δυνάμεων και ως το μακρύ χέρι του συστήματος. Χρέος μας είναι να (ξανα)βγούμε στους δρόμους του αγώνα. Καμία ανοχή στους ναζί και σε όσους τους χαϊδεύουν!