1

Διεισδύοντας στην Amazon: Τι έμαθα κρυφά στον εταιρικό κολοσσό

 

Η «μεταμόρφωση» σε βιομηχανικό ρομπότ, ο Μεγάλος Αδερφός και το όραμα ενός στρατού από Αμαζόμπιανς, που ξυπνούν από τον λήθαργο.

 

Η ώρα είναι 11:30 μ.μ της 21ης Μαΐου και είναι η πρώτη μου μέρα ως «Αμαζόμπιαν», δηλαδή ένας υπάλληλος βραδινής βάρδιας στην εταιρεία Amazon του Τζεφ Μπέζος . Δεν είμαι σίγουρος τι με περιμένει καθώς πηγαίνω στο μετρό προς το Λαβάλ, μια περιοχή βόρεια του Μόντρεαλ. Στην τσάντα μου έχω μια επιστολή από εταιρεία, που δήλωνε ότι είμαι ένας πολύ σημαντικός εργαζόμενος, που έρχεται στη δουλειά μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας. Μου έχουν πει ότι είμαι από τους τυχερούς που δουλεύω στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του τμήματος logistics (υλικοτεχνική υποστήριξη).

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, κατεβαίνω από το λεωφορείο σε μια βιομηχανική ζώνη χτισμένη πίσω από ένα συγκρότημα επαρχιακών φυλακών καθώς πλησιάζω προς το κτίριο της Amazon. Είναι φωτεινό. Τα πάντα είναι επιδέξια σηματοδοτημένα κατά μήκος του δρόμου. Στην είσοδο υπάρχει ένας υπάλληλος για να βεβαιωθεί ότι ξέρω από ποια πόρτα πρέπει να μπω. Με το ποσό που έχει επενδυθεί για τη δημιουργία των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων, αισθάνομαι σαν να έχω μόλις μπει σε έναν νέο αστραφτερό τερματικό σταθμό αεροδρομίου.

Πριν ξεκινήσει η εκπαίδευση, ο διευθυντής καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια να διαψεύσει τις κακές συνθήκες εργασίας που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ. Ένα από τα πρώτα πράγματα που λέει στους  δεκάδες εκπαιδευόμενους είναι ότι οι φήμες περί εξαναγκαστικής ούρησης σε πλαστικά μπουκάλια λόγω των τεράστιων βαρδιών χωρίς διάλειμμα είναι «απλά ψέματα». Τονίζει ότι μπορούμε να κάνουμε διάλειμμα για τουαλέτα ανά πάσα στιγμή. Στις επόμενες εβδομάδες θα δοθεί περαιτέρω προσοχή στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων καθημερινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπου θα  παρακολουθούμε ένα κινούμενο σχέδιο  με πρωταγωνιστή ένα ρομπότ που κάνει καθίσματα κρατώντας ένα κουτί της Amazon και θα προσπαθούμε να το μιμηθούμε.

Αλλά κατά τη διάρκεια του πρώτου μου μήνα  ως «συνέταιρος» στην Amazon  , θα καταλάβω ότι όλα αυτά είναι απλώς βιτρίνα για τη συγκάλυψη των επικίνδυνων συνθηκών και επιτήρησης των υπαλλήλων. Η Amazon έχει δείξει ότι όχι μόνο θα καταβάλλει υπερπροσπάθεια για να πιέσει τους εργαζόμενους να μην συνδικαλιστούν, αλλά θα κάνει και ό,τι περάσει από το χέρι της για να «βάλει λουκέτο» σε οποιαδήποτε άλλο μαγαζί υπάρχει στην πόλη. Αν υπάρχει κάτι που την διαχωρίζει από άλλες εταιρείες, είναι να πουλήσει στους ίδιους τους εργαζομένους της τον μύθο της εργασιακής ασφαλείας και του «ανήκειν» ενώ παράλληλα να μετατρέπεται σε μια μονοπωλιακή δύναμη που μεθοδικά τους εκμεταλλεύεται.

Το φαινόμενο της Amazon έχει αναδιαμορφώσει την οικονομία μας. Είναι αυτή που έχει τον πλήρη έλεγχο της αγοράς εργασίας ενώ παράλληλα συσσωρεύει αφάνταστο πλούτο για τον Τζεφ Μπέζος, χάρης την αποτρόπαια κατάσταση που βιώνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι του στις αποθήκες.

Τώρα το φαινόμενο διαδίδεται και στον Καναδά. Από την αρχή της πανδημίας και την αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρονικές παραγγελίες, η Amazon εξαπλώνεται ραγδαία στον βόρειο γείτονα των Ηνωμένων Πολιτειών. Την 13η Σεπτεμβρίου, η εταιρεία ανακοίνωσε την πρόσληψη 15.000 νέων εργαζομένων ολικής ή μερικής απασχόλησης, χωρίς να συμπεριλάβει το προϋπάρχον εργατικό δυναμικό. Την προηγούμενη χρονιά, η Amazon αύξησε τις εγκαταστάσεις της στον Καναδά, συμπεριλαμβανομένων κέντρα εκπλήρωσης, διαλογής και διανομής, από 30 στα 46.

Σκέφτηκα ότι αυτή ήταν η κρίσιμη στιγμή να σταματήσω να διαβάζω απλώς για την καταπίεση που βιώνουν οι υπάλληλοι, και αποφάσισα να εργαστώ εκεί, ενώ κρατώντας παράλληλα κρυφή την ταυτότητα μου ως διοργανωτής που συνηγορεί για τα εργατικά δικαιώματα. Ήθελα να μάθω από πρώτο χέρι πώς είναι το εργασιακό περιβάλλον. Και κυριότερα, ήθελα να καταλάβω τι είδους οργάνωση θα χρειαστούμε για να αντισταθούμε και να αντιμετωπίσουμε όχι μονό την Amazon, αλλά και ολόκληρο το σύστημα της «έγκαιρης» ταχείας παράδοσης και των logistics, το οποίο έχει μετουσιωθεί σε πυλώνα της σύγχρονης οικονομίας μας και των ανισοτήτων που τη συνοδεύουν.

 

Η «μεταμόρφωση» σε βιομηχανικό ρομπότ

Την ημέρα που αποφάσισα να κάνω αίτηση για μια θέση εργασίας, μέσω του προγράμματος περιήγησης μου, επισκέφθηκα την ιστοσελίδα της εταιρείας. Μετά από μερικά κλικ, εισήλθα σε μια πύλη, όπου μου τέθηκαν μια σειρά από ψυχολογικές ερωτήσεις που θα μπορούσαν κάλλιστα να μου έχουν τεθεί από έναν σχολικό σύμβουλο προσανατολισμoύ. Η διάρκεια της εξέτασης ήταν 30 λεπτά. Υπήρχαν ερωτήσεις περί ομαδικότητας: στο υποθετικό σενάριο που μου έδιναν ένα βραβείο με ρωτούσαν αν θα έπαιρνα τα εύσημα ή θα τα έδινα και στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας; Μία άλλη ερώτηση ήταν το κατά πόσο ικανοποιημένος ήμουν από τη ζωή. Πόσο ευχαριστημένος ήμουν σε μια κλίμακα από το 1 έως το 5. Αν και δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο ικανοποιημένος θα μπορούσα να είμαι για να υποβάλω αίτηση να εργαστώ στην Amazon, έδωσα τις απαντήσεις που πίστευα ότι θα ήθελαν να ακούσουν. Θεός φυλάξοι να μην ήμουν ανικανοποίητος και δυσαρεστημένος -και ενδεχομένως ανυπάκουος.

Την επόμενη ημέρα έλαβα ένα μήνυμα ότι είχα προσληφθεί, χωρίς συνέντευξη, χωρίς έλεγχο συστατικών επιστολών, χωρίς προφανή εργασιακή εμπειρία. Μου ζητήθηκε να έρθω σε ένα κέντρο απασχόλησης, όπου ένας εργαζόμενος έλεγξε την ταυτότητά μου, μου έβγαλε μια φωτογραφία και με ρώτησε για τη διαθεσιμότητα του προγράμματός μου. Μου δόθηκαν δύο επιλογές: Θα μπορούσα να εργαστώ σε μια 10ωρη βάρδια είτε από τη 1:20 π.μ. έως τις 12 μ.μ. στον σταθμό παράδοσης τις καθημερινές, είτε να εργαστώ από τις 7 π.μ. έως τις 5 μ.μ. στο κέντρο εκπλήρωσης, το οποίο θα περιελάμβανε και μια ημέρα του Σαββατοκύριακου. Έμαθα ότι αυτά τα ωράρια είναι σχεδόν καθολικά σε όλη την Amazon, με συμβάσεις που προβλέπουν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι διαθέσιμοι για υποχρεωτικές υπερωρίες κατά τη διάρκεια των περιόδων αιχμής, δηλαδή εργασία πέντε ημερών ή 50 ωρών την εβδομάδα.

Επέλεξα τη νυχτερινή βάρδια. Είχα γίνει πλέον ένας Amazombian.

Στο πλαίσιο των πρώτων προσλήψεων, οι νέοι συνάδελφοί μου και εγώ λάβαμε το αξίωμα των «μπλε κονκάρδων». Οι «μπλε κονκάρδες» θεωρούνται μόνιμες προσλήψεις, για τις οποίες τα επιδόματα-οφέλη χορηγούνται αμέσως.

Η Amazon έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση της προσωρινής εργασίας από πρακτορεία, αλλά ουσιαστικά έχει δημιουργήσει ένα εσωτερικό σύστημα προσωρινής απασχόλησης. Τα λευκά σήματα, σε αντίθεση με τα μπλε σήματα, είναι εποχικοί εργαζόμενοι που μπορούν να απολυθούν ανά πάσα στιγμή. Το σύστημα των καρτελών δημιουργεί ουσιαστικά ένα πειθήνιο εργατικό δυναμικό. Η Amazon θα πει στους «λευκούς» ότι υπάρχει η δυνατότητα να προαχθούν σε «μπλε», αλλά αυτό απαιτεί να έχουν ικανοποιητικά ποσοστά και να κερδίσουν την έγκριση της διοίκησης και του ανθρώπινου δυναμικού. Μας έλεγαν τακτικά ότι το να γίνουμε μόνιμοι υπάλληλοι ήταν προνόμιο και ότι δεν χρειαζόταν να δουλέψουμε κολασμένα για να περάσουμε από το λευκό σήμα στο μπλε.

Ο σταθμός παράδοσης όπου εργάστηκα βόρεια του Μόντρεαλ είναι διαφορετικός από τα κέντρα εκπλήρωσης που πολλοί έχουν στο μυαλό τους για την Amazon  . Αυτοί οι σταθμοί παράδοσης, που έχουν εισαχθεί σε όλη την ήπειρο, αποτελούν μέρος της στρατηγικής της εταιρείας να κυριαρχήσει στο ηλεκτρονικό εμπόριο δημιουργώντας το δικό της σύστημα logistics μέχρι και το «τελευταίο μίλι» – από την αρχή έως το τέλος του. Δεν βασίζεται πλέον στη FedEx, την UPS, την Purolator ή την Canada Post. Μπορεί πλέον να διαχειρίζεται την τελική παράδοση για τα δικά της προϊόντα αλλά και για τρίτους πωλητές.

Ένας σταθμός παράδοσης που απασχολεί περίπου 100 εργαζόμενους εξασφαλίζει ότι μέχρι τις 9 π.μ. κάθε μέρα προετοιμάζονται 25.000 έως 35.000 παραγγελίες για να φτάσουν στην τελική τους παράδοση. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Amazon κατανέμει την εργασία μέσω της δημιουργίας πολλών εργασιών που είναι εξαντλητικά επαναλαμβανόμενες και γίνονται με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς. Η εργασία στην αποθήκη είναι δύσκολο να αυτοματοποιηθεί επειδή απαιτεί πολλή σκέψη, καλά αντανακλαστικά στα προβλήματα που προκύπτουν και μεταφορά ποικίλων μεγεθών κουτιών και πακέτων. Η λύση της Amazon ήταν η συγχώνευση τεχνολογίας και ανθρώπινης εργασίας για να μετατρέψει ουσιαστικά τους εργαζόμενους σε βιομηχανικά ρομπότ.

Κάθε μέρα, καθώς ξεκινούσα τη βάρδια μου, φορούσα τον ρομποτικό μας οπλισμό. Θα αρπάζαμε αυτό που ονομάζεται συσκευή TCI, που μοιάζει με γιγαντιαίο κινητό, το οποίο θα δέναμε στο ένα χέρι και με το άλλο χέρι θα σηκώναμε έναν σαρωτή. Θα συνδεόμασταν στη συσκευή μας και από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν θα είχαμε πλέον τον έλεγχο των ενεργειών μας. Αντ’ αυτού, αυτή η συσκευή θα καθόριζε πού θα πηγαίναμε, τι εργασίες θα κάναμε και πόσο καλοί υπάλληλοι ήμασταν.

Οι ίδιες οι δουλειές ξεκινούσαν με το ξεφόρτωμα πολλών φορτηγών και τη σάρωση αντικειμένων σε ταινίες μεταφοράς για να διασφαλιστεί ότι ένας διαλογέας, σε μεταγενέστερο στάδιο, θα ήξερε πού να τοποθετήσει το αντικείμενο σε ένα ράφι. Σε αυτό το σημείο, ένας αποθηκευτής θα σκανάρε κάθε αντικείμενο, θα τα έβαζε σε μια σακούλα και θα άρχιζε να παίζει ταχύτατα Τetris για να διασφαλίσει ότι κάθε αντικείμενο θα μπορούσε να χωρέσει σε μια σακούλα πριν φύγει από την αποθήκη.

Η προσδοκία για κάθε εργαζόμενο ήταν να πετύχει 300 αντικείμενα ανά ώρα για το σύνολο της βάρδιας. Η εργασία με τέτοια ταχύτητα με διάφορα αντικείμενα – από βιβλία, απορρίμματα για γάτες, μπάρμπεκιου, ακόμη και μεγάλες εργονομικές καρέκλες – δημιουργούσε τεράστια πίεση. Φυσικά, μας έλεγαν διαρκώς να μετακινούμε τα πράγματα με ασφάλεια, ότι η υγεία μας ήταν προτεραιότητα, ότι δεν έπρεπε ποτέ να τρέχουμε, ότι δεν έπρεπε ποτέ να σηκώνουμε αντικείμενα πολύ βαριά. Αλλά αυτές οι συστάσεις άρχισαν να μοιάζουν με αστείο, επειδή η ουσία ήταν ότι η ταχύτητα ήταν το παν. Αν γινόμασταν πολύ αργοί, τα κιβώτια θα συσσωρεύονταν γρήγορα και θα προκαλούσαν έναν εφιάλτη στο τέλος της γραμμής. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, για να είναι η δουλειά υπό έλεγχο έπρεπε να μετακινούμε ένα περίπου κιβώτιο κάθε έξι με οκτώ δευτερόλεπτα.

Πάνω στις γραμμές που ήταν σχεδιασμένες στο δάπεδο υπήρχε η συσκευή και ο σαρωτής που μετρούσαν κάθε κουτί ή συσκευασία που αγγίζαμε και στη συνέχεια τη σακούλα διαλογής στην οποία έμπαινε. Αν τοποθετούσαμε το αντικείμενο στη σωστή σακούλα, μας επιβράβευε με ένα πράσινο φως· αν ήταν λάθος, το φως γινόταν κόκκινο. Η συσκευή μάς έλεγε επίσης ποια διαδρομή παράδοσης έπρεπε να προετοιμάσουμε και ποια πακέτα να διαλέξουμε.

Η συσκευή δεν σου προσφέρει απλώς καθοδήγηση, γίνεται ο προϊστάμενός σου. Όχι μόνο παρακολουθείσαι κατά τη διάρκεια της εργασίας σου, αλλά και ο χρόνος που κάνεις το διάλειμμά σου είναι ένα νούμερο που επηρεάζει το ποσοστό απόδοσής σου. Όσο περισσότερο χρόνο δεν είσαι συνδεδεμένος ή φαίνεσαι εκτός, τόσο χειρότερη είναι η θέση σου για τους προϊσταμένους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ελέγχους και σε συσκέψεις, δημιουργώντας αίσθημα άγχους και ανασφάλειας στους εργαζομένους.

Ο επαναλαμβανόμενος και γρήγορος ρυθμός της δουλειάς γρήγορα επιβάρυνε το σώμα μου. Δούλευα όρθιος για δέκα ώρες την ημέρα, συνεχώς σκανάροντας, σηκώνοντας βάρη και μετακινώντας πράγματα, και όλα αυτά μέσα στη νύχτα. Συνήθως, ο σωματικός πόνος αυξανόταν κατά τη διάρκεια της βάρδιας, καθώς αυξανόταν και η πίεση. Ως διευθυντές, η βασική μας ευθύνη ήταν να βγάλουμε όλα τα πακέτα από την πόρτα στις 9 π.μ. Αυτό μπορεί να σήμαινε ότι τα διαλείμματά μας καθυστερούσαν, αφήνοντας ανθρώπους να εργάζονται για τέσσερις έως πέντε ώρες συνεχόμενα. Ο μόνος τρόπος για να αναζητήσουν λίγη ξεκούραση ήταν να κρυφτούν στο μπάνιο για λίγα λεπτά.

Καθώς η ώρα έφθανε 9 το πρωί, με τους εργαζόμενους να δέχονται πιέσεις από τους προϊσταμένους, τους βοηθούς και τους διευθυντές, τρέχαμε να στοιβάξουμε πιο γρήγορα, σηκώνοντας όλο και πιο βαριές σακούλες, βρίσκοντας κάθε τρόπο για να καλύψουμε τους στόχους μας. Δεν είχε σημασία ότι η εργασία δεν ήταν πλέον ασφαλής- το θέμα ήταν να προλάβουμε την πολύτιμη προθεσμία μας.

 

Διαβάστε περισσότερα στο Kοσμοδρόμιο