1

Ανακ/ση Δ.Σ. Συλ/γου Μαρξ. Σκέψης “Γ. Κορδάτος” για την απεργία 9/11

ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΜΟΝΟ: ΑΠΕΡΓΙΑ!

Η σημερινή κυβέρνηση λέγεται συχνά πως είναι η χειρότερη της μεταπολίτευσης. Δεν ξέρουμε πως μπορεί να γίνει η σύγκριση ώστε να καταλήξουμε στον χαρακτηρισμό «η χειρότερη», σίγουρα, όμως πρόκειται για μία άθλια κυβέρνηση. Απαριθμούμε εν συντομία:

 1. Πληθωρισμός που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Η Ελλάδα είναι πλέον από τις ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη σε ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostatη Ελλάδα έχει την ακριβότερη κιλοβατώρα στο ρεύμα. Σύμφωνα με την ΚΟΜΙΣΙΟΝ η Ελλάδα έχει την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη. Όσον αφορά το καλάθι του νοικοκυριού η προπαγάνδα της κυβέρνησης και ειδικά του Άδωνη Γεωργιάδη, αγγίζει γκεμπελικές μεθόδους. 
 2. Αν δούμε τους κατώτατους μισθούς στην ευρωπαϊκή επικράτεια σημειώνουμε πως η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά με χώρες όπως η Λιθουανία και όλο και προσεγγίζει χώρες όπως η Κροατία, Σλοβακία, Τσεχία κ.ά., πράγμα που προ κρίσης φαινόταν αδιανόητο. 
 3. Τα δύο παραπάνω  καθορίζουν και την αγοραστική δύναμη του Έλληνα εργαζόμενου. Με βάση τη σχετική μελέτη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων που λαμβάνουν ως και 750 ευρώ έχει πέσει κατά 40%, ενώ στην ευρωπαϊκή κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο ξεπερνώντας μόνο τέσσερις χώρες. 
 4. Το εργασιακό πλαίσιο και οι εργοδοτικές συμπεριφορές έχoυν δημιουργήσει μία αφόρητη κατάσταση: εντατικοποίηση, απολύσεις, απειλές, παραβιάσεις των όποιων κατακτήσεων έχουν απομείνει και πολλά άλλα, κάνουν τη ζωή των εργαζομένων αφόρητη. 
 5. Μαζί με όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλα αυτά προστίθενται σε όσα βιώσαμε μετά την κρίση του 2010 και την πλημμυρίδα των μνημονίων που διέλυσαν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Και να μην ξεχνάμε πως το χρέος είναι πλέον κοντά στο 200% καθιστώντας την Ελλάδα χρεοκοπημένη. 
 6. Τα ζητήματα, επίσης, της δημοκρατίας είναι στο προσκήνιο. Δεν είναι μόνο οι παρακολουθήσεις που βρίσκονται στην επικαιρότητα. Είναι και η καταστολή των διαδηλώσεων ακόμη και των νεανικών συναυλιών. Είναι η καθημερινή παρουσία αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας με κλούβες, ασπίδες, χημικά  και προτεταμένα αυτόματα δημιουργώντας μια εικόνα άλλων καθεστώτων. Είναι τα χρηματοδοτημένα κι ελεγχόμενα ΜΜΕ που λειτουργούν προκλητικά υπέρ της κυβέρνησης. 
 7. Η κυβέρνηση, ακόμη, αποφάσισε με ιδιαίτερη σπουδή να συνδράμει στον νατοϊκό πόλεμο ενάντια στη Ρωσία στην Ουκρανία στέλνοντας στρατιωτική βοήθεια από τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Η εμπλοκή της αναδεικνύει τον υποτελή της χαρακτήρα απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και βάζει τη χώρα σε επικίνδυνους δρόμους. 

Όλα τα παραπάνω θέτουν στο τραπέζι αναγκαστικά:

 • Την κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης.
 • Τη γενναία αύξηση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας. 
 • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον νατοϊκό πόλεμο ενάντια στη Ρωσία στην Ουκρανία. Να σταματήσουν οι άδικες, επιθετικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία που επιδεινώνουν τη φτώχεια του ελληνικού λαού και την ακρίβεια.
 • Τη διαγραφή του ελληνικού χρέους και των μνημονιακών νόμων. 
 • Τη μέγιστη συγκέντρωση δυνάμεων για τη συγκρότηση ενός ρωμαλέου λαϊκού κι εργατικού κινήματος που θα αμυνθεί και θα αντεπιτεθεί. 

Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει μέσα από λαϊκές κινητοποιήσεις. Η αυριανή απεργία ας είναι η αρχή! 

Συμμετέχουμε στην απεργιακή διαδήλωση με τα σωματεία μας.