1

Ανακοίνωση ΠΑΤΕΚ: ΔΕΘ 2021. Αγώνας για δουλειά, υγεία, δημοκρατία.

Συσπείρωση, ενωτικός μαζικός αγώνας!

Συνάδελφοι Συναδέλφισσες

στην αρχή του 4ου κύματος της πανδημίας, η αγανάκτηση και το ανάθεμα των εργαζομένων μεγαλώνει. Κοντά δυο χρόνια πανδημίας όχι μόνο η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα για να ενισχύσει την δημόσια υγεία, δεν έχει συγκροτήσει ένα συνεκτικό σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης, ιχνηλάτησης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των νοσούντων από κοβιντ. Δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να υπερασπιστεί την υγεία των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς αλλά και της ίδιας της εργασίας μας και των δικαιωμάτων μας.

Αντίθετα η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία έχει περάσει μία σειρά από νόμους που προχωρούν την περαιτέρω υποστελέχωση και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, νόμους που χτυπούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και την απεργία και κυρίως βρήκε αφορμή να διαλύσει το 8ωρο ψηφίζοντας τη 10ωρη εργασία και την απελευθέρωση των απολύσεων και προσφάτως ψήφισε την διάλυση της επικουρικής ασφάλισης.

Αυτή η αντιδραστική πολιτική χρειάζεται να πάρει απάντηση. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα, την αφυδάτωση της συζήτησης και της δραστηριότητας των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς. Όμως η λύση δε βρίσκεται ούτε στην παράλυση ούτε στην απογοήτευση. Οι αντιστάσεις που γεννιούνται σε χώρους δουλειάς, οι προσπάθειες ενωτικής δράσης, η οργή που μεγαλώνει είναι δύναμη.

Δύναμη για να αναγεννηθεί ο αγώνας στους χώρους δουλειάς, να οικοδομηθεί μία νέα ενότητα στους εργαζομένους, να κατοχυρωθεί μία νέα δημοκρατική συζήτηση και συντονισμός στα συνδικάτα και τους εκπροσώπους μας.

Είναι κρίσιμο αυτή την περίοδο να συσπειρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις που θα σηκώσουν την παντιέρα των διεκδικήσεων μας σήμερα:

Για την υπεράσπιση της υγείας του λαού με ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις, καθολικό εμβολιασμό, συνεκτικό σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης, δωρεάν όλα τα απαραίτητα τεστ, διαθέσιμα για τον πληθυσμό, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Τέρμα πια με την ατομική ευθύνη για να κρύβονται τα εγκληματικά ελλείμματα της κυβέρνησης.

Για την υπεράσπιση της δουλειάς μας. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη. Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Μείωση του χρόνου εργασίας: 6ωρο-5μερο-30 για όλους για να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Αυξήσεις στους μισθούς όπως αυξήθηκαν τα κέρδη τους τα τελευταία χρόνια. Σταθερή δουλειά. Επίδομα ανεργίας για όλους. Μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης, κατάτργηση του νόμου για την επικουρική ασφάλιση.

Για την υπεράσπιση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών στη διαδήλωση, στην απεργία. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και δημοκρατία στους χώρους δουλειάς. Όχι στην αστυνομοκρατία.

Στη διαδήλωση της ΔΕΘ, Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, τα συνδικάτα να στείλουν μήνυμα συσπείρωσης και αγώνα. Δεν πάει άλλο με αυτή την πολιτική. Η ΠΑΤΕΚ στηρίζει την ενιαία πορεία όλων των συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων και μπλοκ.

Τόπος συνάντησης στην πλατεία Συντριβανιου Θεσσαλονικης με τα συνδικάτα στις 5 μ.μ.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ