1

Ανακοίνωση Δ.Σ. Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Παντείου Παν/μίου για το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πάντειου Πανεπιστημίου καταδικάζει τη διάταξη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας που προβλέπει την αποδοχή των πτυχίων ιδιωτικών Κολλεγίων για τον διορισμό εκπαιδευτικών στο Δημόσιο. Η διάταξη αυτή:

  • ανοίγει ακόμα ένα  «παράθυρο» για ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα.
  • απαξιώνει πλήρως τα δημόσια πανεπιστήμια στο βαθμό που τα εξισώνει με ιδιωτικά κέντρα πώλησης εκπαιδευτικών υπηρεσιών – που μπορεί να έχουν την κάλυψη του τίτλου ή συνεργασία ενός (συνήθως υποδεέστερου) ξένου πανεπιστημίου του οποίου άλλωστε η ισοτιμία κρίνεται από το ΔΟΑΤΑΠ –
  • υποβαθμίζει το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των δημόσιων ΑΕΙ.

     Τα δημόσια πανεπιστήμια παράγουν σημαντικό έργο μάλιστα σε δυσμενέστατες, σε σχέση με άλλες χώρες, συνθήκες και με πενιχρά μέσα. Σε αυτά τα ιδρύματα, όμως, η ακαδημαϊκή κοινότητα εγγυάται συλλογικά το επίπεδο σπουδών, τα κριτήρια αξιολόγησης των φοιτητών, την αδέσμευτη επιλογή του προσωπικού, την επιστημονική/παιδαγωγική επάρκεια των προγραμμάτων σπουδών και την ακαδημαϊκή δεοντολογία και αξιολογείται διαρκώς επ΄ αυτών. Τα ιδιωτικά κολέγια δεν εμπίπτουν σε καμία θεσμική αξιολόγηση, έλεγχο, δεοντολογία και επιστημονική επάρκεια και ενδιαφέρονται μόνο για την «πελατεία» τους. Δεν μπορεί το Υπουργείο να λέει ότι ενδιαφέρεται για την αξιοκρατία, την πρόοδο και την αριστεία και να εξισώνει τα πτυχία των Πανεπιστημίων με αμφιβόλου ποιότητας εκπαιδευτικά κέντρα που δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο ούτε οι διδάσκοντες σε αυτά έχουν τα ίδια προσόντα με τα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων.

     Επιπλέον είναι αδιανόητο οι φοιτητές/τριες που προσπάθησαν για να εισαχθούν μέσω Πανελληνίων εξετάσεων σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο και κοπιάζουν για να αποφοιτήσουν και να πάρουν το πτυχίο τους να εξισώνονται επαγγελματικά και επιστημονικά με όσους/ες κάνουν απλώς μια εγγραφή σε ένα ιδιωτικό κολέγιο. Είναι απαράδεκτο οι τελευταίοι να κληθούν να διδάξουν μαθητές/τριες στα δημόσια σχολεία.

      Συνολικά θεωρούμε ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι ένα ακόμη σχεδιασμένο βήμα στην συνεχή προσπάθεια υποβάθμισης της δωρεάν, δημόσιας παιδείας και εμπορευματοποίησης της Παιδείας γενικότερα. Το Υπουργείο Παιδείας παραδίδει την μόρφωση των νέων σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα πράγμα για το οποίο ο Σύλλογός μας είναι κατηγορηματικά αντίθετος.

      Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση με τη διάταξη αυτή που αποτελεί πλήγμα για τη Δημόσια Παιδεία σε όλα τα επίπεδα της.