1

Ανακοίνωση για τις κινητοποιήσεις Τρίτη 14/04 και Τετάρτη 15/04

Μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού, χαρακτήρα «πανδημίας» έχει πάρει και η καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς τον μήνα Μάρτη μαρτυρούν πάνω από 140.000 απολύσεις. Η εργοδοτική επιθετικότητα έχει εκτιναχθεί, αξιοποιώντας όλους τους μνημονιακούς αντεργατικούς νόμους, καθώς και τις πρόσφατες ΠΝΠ. Οι καταγγελίες για μειώσεις μισθών, απολύσεις, υποχρέωση σε εξαναγκαστικές άδειες, εκ περιτροπής εργασία, μη τήρησης των μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας κλπ. είναι αμέτρητες.

Η κυβέρνηση ρίχνει τα πάντα στην «ατομική ευθύνη» την ίδια στιγμή που έχει παγώσει τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, έχει βάλει τη συνδικαλιστική δράση των εκπροσώπων των εργαζομένων σε «καραντίνα» μη επιτρέποντας την κυκλοφορία των συνδικαλιστών, ενώ από την άλλη έχει «λύσει» τα χέρια των εργοδοτών επιτρέποντας μια σειρά μονομερών ενεργειών εις βάρος των εργαζομένων.

Παράλληλα, η «κρίση» του κορονωϊού δεν είναι ίδια για όλους και όλες, καθώς πλήττει πολύ περισσότερο τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής (εργαζόμενοι/ες στην καθαριότητα, σούπερ μάρκετ, κούριερ, κλπ.) είναι διαρκώς εκτεθειμένοι/ες με κίνδυνο τη ζωή τη δική τους και των δικών τους ανθρώπων, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας, δεν γίνονται νέες προσλήψεις και υποχρεώνονται σε εξαντλητικά ωράρια. Επιπλέον, μεγάλο κομμάτι του λαού, οι άνεργοι/ες, οι μαύρα και ελαστικά εργαζόμενοι/ες δεν δικαιούνται απολύτως κανένα επίδομα ή στήριξη, δεν ξέρουν αν και πότε θα μπορέσουν να ξαναεργαστούν, αν και πώς θα τα βγάλουν πέρα.
Διεκδικούμε να «σωθεί» ο λαός και τα δικαιώματά του και όχι τα κέρδη των αφεντικών!

10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ

ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ/ΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ!

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων αύριο Τρίτη 14/04 και μεθαύριο Τετάρτη 15/04.

Τρίτη 14/04: συμβολικές παραστάσεις διαμαρτυρίας των αντιπροσωπειών των εργατικών σωματείων στο Υπουργείο Εργασίας. Μερικά από τα αιτήματα των σωματείων είναι: η επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ σε κατηγορίες εργαζομένων και ανέργων που ενώ πλήττονται δεν μπορούν να ενταχθούν σε αυτό, ασφαλιστική ικανότητα για όλους και όλες, να μην περισταλούν τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα με πρόσχημα την πανδημία, πλήρης καταβολή των μισθών και του δώρου Πάσχα, απαγόρευση των απολύσεων, στήριξη και ενίσχυση του ΕΣΥ, δωρεάν χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας σε όλο τον πληθυσμό κ.α.

Στις 12.00 παράσταση διαμαρτυρίας των Καλλιτεχνικών Σωματείων (ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού: https://sexwxo.weebly.com/ κ.α.)

Στις 12.30 παράσταση διαμαρτυρίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων (ανακοίνωση ΣΜΤ: https://bit.ly/3civWt9, ανακοίνωση ΠΕΝΕΝ: https://bit.ly/3cg9kJO κ.α.)

Τετάρτη 15/04 Πανελλαδική μέρα δράσης των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ (ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: https://bit.ly/2VtMO9i )

#ΚανέναςΜόνος #ΚαμίαΜόνη #antiviruSolidarityGR #FightForLife #MakeTheRichPayForCovid19

Αναδημοσίευση από την ομάδα Covid19: Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη στο facebook.