Ανακοίνωση του Συλλόγου Μαρξ. Σκέψης “Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ” για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Η απόφαση του δικαστηρίου που αναγνωρίζει την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική ναζιστική οργάνωση είναι μια σημαντική νίκη του δημοκρατικού κινήματος.

Ωστόσο, ο αγώνας του λαού ενάντια στο φασισμό δεν θα σταματήσει εδώ. Συνεχίζεται ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο που αυξάνει τα κέρδη του σε βάρος του βιοτικού επιπέδου και των δικαιωμάτων του λαού, ενάντια σε εκείνους που τροφοδοτούν τους φασίστες, που τους κρατάνε ως εφεδρεία. Όπως έδειξε και η μεγαλειώδης συγκέντρωση της Τετάρτης, χρειάζεται ενωτικός λαϊκός αγώνας.

Όλοι ενωμένοι να συνεχίσουμε να παλεύουμε για:

  1. Εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού από τα φασιστικά στοιχεία και όλα τα όργανα του ιμπεριαλισμού.
  2. Αποκατάσταση και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών που σαρώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Κατάργηση των συνταγματικών και νομοθετικών διατάξεων που περιορίζουν τις λαϊκές ελευθερίες και, ιδίως, το δικαίωμα στην απεργία, στις συναθροίσεις, στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.
  3. Κατάργηση ιδίως του αντισυνταγματικού π.δ. 141/1991, το οποίο είναι βασική πηγή της αστυνομικής αυθαιρεσίας, αλλά και τροποποίηση όλης της συναφούς αστυνομικής νομοθεσίας.
  4. Ριζοσπαστικό εκδημοκρατισμό γενικότερα των συνταγματικών θεσμών, του πολιτικού συστήματος, του εκλογικού συστήματος, της Δικαιοσύνης, υιοθέτηση νέου Συντάγματος που θα κατοχυρώνει την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, την απλή αναλογική, τη δυνατότητα του λαού να ανακαλεί οποτεδήποτε τους αντιπροσώπους του, τη δημόσια ιδιοκτησία των στρατηγικών τομέων της οικονομίας.
  5. Ριζοσπαστικό εκδημοκρατισμό και αναπροσανατολισμό των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, όλης της δημόσιας διοίκησης και των κρατικών μηχανισμών, με την ενεργό και αποφασιστική συμμετοχή της εργατικής τάξης και του λαού. Κατάργηση των υψηλών αποδοχών και προνομίων των υπουργών, βουλευτών και γενικότερα των στελεχικών θέσεων πολιτικού χαρακτήρα.