1

Ανακοίνωση του Συλ/γου Μαρξ. Σκέψης “Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ” για το εργασιακό νομοσχέδιο

Νέα επίθεση ενάντια στον εργαζόμενο λαό και το εργατικό κίνημα ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση με το εκτρωματικό νομοσχέδιο Βρούτση περί «Ρύθμισης θεμάτων της αγοράς εργασίας».

Εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, εν μέσω καραντίνας και γενικευμένης τρομοκρατίας, ανασφάλειας και οργίου καταστολής, η ντόπια ολιγαρχία και η κυβέρνησή της αισθάνονται σε πλεονεκτική θέση, ώστε, να θέσουν σε εφαρμογή τα παλιά-νέα αντεργατικά σχέδιά τους.

Βασικοί στόχοι του καινούριου αντεργατικού νομοσχεδίου είναι, αφενός, η περαιτέρω εντατικοποίηση και ελαστικοποίηση  της εκμετάλλευσης της εργασίας, αφετέρου, η περαιτέρω αποδυνάμωση  του εργατικού κινήματος και η ενίσχυση της θεσμικής θωράκισης της καταστολής του.

Για τον πρώτο στόχο της εντατικοποίησης και ελαστικοποίησης προωθείται:

  • Νομοθέτηση 10ώρου, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, με τις ώρες υπερεργασίας να μετατρέπονται σε χρωστούμενα ρεπό ή μειωμένο ωράριο εντός 6μηνου.
  • Αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών.
  • Διεύρυνση της λίστας επιχειρήσεων και εργασιών στις οποίες επιτρέπεται εργασία την Κυριακή.

Κατάργηση, δηλαδή, στην πράξη του πενθημέρου, του οκταώρου, της υπερωριακής «αποζημίωσης», μείωση του μέσου μισθού εργασίας και θεσμοθέτηση της απλήρωτης εργασίας! Με το 10ωρο αυξάνεται κατακόρυφα η εκμετάλλευση και η υπεραξία που κλέβει το κεφάλαιο από τον κάθε εργατοϋπάλληλο. Επίσης η δυνατότητα του εργαζόμενου να αναπληρώνει σωματικά και πνευματικά τις δυνάμεις του από την εργασία, γίνεται στη διάρκεια του 24ώρου και όχι του εξάμηνου.

Για τον δεύτερο στόχο της αποδυνάμωσης και της θεσμικής θωράκισης της καταστολής του εργατικού κινήματος προωθείται:

  • Υποχρέωση εργασίας, κατά τη διάρκεια απεργίας, τουλάχιστον για το 40% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ.

Ξεδόντιασμα, δηλαδή, αν όχι απαγόρευση στην πράξη της απεργίας σε αυτούς τους κλάδους!

  • Αναγκαστική παροχή από τα Συνδικάτα πρακτικής δυνατότητας συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης για απεργία.

Κατάργηση, δηλαδή, στην ουσία της ζωντανής γενικής συνέλευσης των εργαζομένων! Και περισσότερη παρεμπόδιση της λήψης απόφασης για απεργία!

  • Απαγόρευση καταλήψεων χώρων και εισόδων και άσκησης ψυχολογικής ή σωματικής βίας, κατά τη διάρκεια απεργίας. Αλλιώς η απεργία καθίσταται παράνομη και όσοι μετέχουν σε αυτή μπορούν να διωχθούν ποινικά.

Ποινικοποίηση, δηλαδή, στην ουσία των μέσων περιφρούρησης της απεργιακής πάλης των εργαζομένων και πριμοδότηση των εργοδοτικών απεργοσπαστικών μηχανισμών!

  • Προϋπόθεση για την άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος γενικά και για το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης συγκεκριμένα καθίσταται η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο ψηφιακό Γενικό Μητρώο.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, υποχρεωτικό φακέλωμα των εργαζομένων!

  • Αφαίρεση της αρμοδιότητας επίλυσης των «εργατικών διαφορών» από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και μετάθεσή της στον ΟΜΕΔ.

Υποκατάσταση, δηλαδή, στην πράξη μίας κρατικής υπηρεσίας που είχε, έστω ως σκοπό λειτουργίας της, την αντιμετώπιση ζητημάτων εργοδοτικής αυθαιρεσίας με ένα περισσότερο ελεγχόμενο από τους εργοδότες οργανισμό!

  • Αξίωση να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν.

Απομόνωση, δηλαδή, στην πράξη των υπό απόλυση εργαζομένων και παρεμπόδιση της πάλης ενάντια στις απολύσεις!

Μπροστά σε αυτή την ευθεία απειλή σε με αίμα αποκτημένα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να αντιταχθούν μαχητικά. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, το εργατικό κίνημα χρειάζεται μαζικά και ενωτικά  να αντιπαλέψει τη νέα αυτή επίθεση του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού στις βασικότερες κατακτήσεις του.