1

Ανακοίνωση για την κατάσταση της πανδημίας και την αναστολή χειρουργείων

Ανακοίνωση του συλλόγου Μαρξ. Σκέψης «Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ»

για την κατάσταση της πανδημίας και την αναστολή χειρουργείων

 

Η πανδημία στη χώρα μας καλπάζει ενώ η κυβέρνηση αποδεικνύεται επικίνδυνη για την υγεία και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Η ανεπάρκεια του συστήματος υγείας, η χρόνια υποβάθμιση και υποχρηματοδότησή του από όλες τις κυβερνήσεις, η μη λήψη έστω έκτακτων ουσιαστικών μέτρων στους μήνες που πέρασαν, οδήγησαν στην απαράδεκτη ανακοίνωση Χαρδαλιά ότι αναστέλλεται το 80% των τακτικών χειρουργείων στις “κόκκινες” περιοχές.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παραπαίει ρίχνοντας υποκριτικά την ευθύνη στους πολίτες και ειδικά στους νέους, λαμβάνοντας ημίμετρα, αντιφατικά και αναποτελεσματικά. Βρίσκει μάλιστα την ευκαιρία για να προωθήσει αντεργατικά και αντιδημοκρατικά νομοθετήματα, αλλά και για να “ταΐσει” με δημόσιο χρήμα τις ιδιωτικές κλινικές και το μεγάλο κεφάλαιο εν γένει.

Ενώπιον αυτής της κατάστασης που γίνεται κάθε μέρα και πιο δύσκολη (από υγειονομική και οικονομική άποψη) για το λαό, απαιτείται εγρήγορση.  Υπάρχουν τρόποι για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το δρόμο έχει δείξει η εμπειρία άλλων χωρών όπως είναι η Κούβα (η οποία με ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα θρηνεί μόνο 128 νεκρούς), αλλά και η Κίνα, το Βιετνάμ, η Βενεζουέλα, η Ν. Κορέα.

Απαιτείται επομένως μαζικός, ενωτικός αγώνας των συνδικάτων, όλων των μαζικών φορέων με στόχους:

  1. Την επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, που να αφορά όχι μόνο τις ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων, αλλά και δωρεάν διαγνωστικά τεστ. Τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών κ.α.) στο δημόσιο σύστημα υγείας και την άμεση ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ.
  2. Την επίταξη ιδιωτικών μέσων μαζικής μεταφοράς και την ένταξή τους σε ενιαίο σχέδιο για να σταματήσει ο επικίνδυνος, καθημερινός συνωστισμός. Χρειάζονται κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα μέσα μεταφοράς, αγορά νέων λεωφορείων (και όχι ενοικίαση ΚΤΕΛ), για να αυξηθούν τα δρομολόγια.
  3. Τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, με όλα τα απαραίτητα μέσα για την υγεία και την ασφάλειά τους, με ευθύνη της εργοδοσίας.
  4. Την αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, έκτακτα κονδύλια για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων για την αναβάθμιση υποδομών, καθαριότητα, μέτρα υγιεινής και ατομικά μέσα προστασίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, όπως ακριβώς διεκδικεί το μαθητικό κίνημα.