1

Ανακοίνωση του Συλλόγου Μαρξ. Σκέψης “Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ” για την κατάσταση της πανδημίας

Η πανδημία στη χώρα μας επεκτείνεται ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες, να μένει σε  ημίμετρα, να βρίσκει αφορμή την πανδημία για να προωθήσει αντεργατικά και αντιδημοκρατικά νομοθετήματα, αλλά και για να “ταϊσει” με δημόσιο χρήμα τις ιδιωτικές κλινικές και το μεγάλο κεφάλαιο εν γένει.

Ενώπιον αυτής της κατάστασης που γίνεται κάθε μέρα και πιο δύσκολη (από υγειονομική και οικονομική άποψη) για το λαό, απαιτείται ενωτικός αγώνας των συνδικάτων, των μαζικών φορέων με στόχους:

  1. Την επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, που να αφορά όχι μόνο τις ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων, αλλά και τα διαγνωστικά τεστ.
  2. Τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών κ.α.) στο δημόσιο σύστημα υγείας και την άμεση ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ.
  3. Την επίταξη ιδιωτικών μέσων μαζικής μεταφοράς και την ένταξή τους σε ενιαίο σχέδιο για να σταματήσει ο επικίνδυνος, καθημερινός συνωστισμός. Χρειάζονται κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα μέσα μεταφοράς, αγορά νέων λεωφορείων (και όχι ενοικίαση ΚΤΕΛ), για να αυξηθούν τα δρομολόγια.
  4. Τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, με όλα τα απαραίτητα μέσα για την υγεία και την ασφάλειά τους, με ευθύνη της εργοδοσίας.
  5. Την αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, έκτακτα κονδύλια για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων για την αναβάθμιση υποδομών, καθαριότητα, μέτρα υγιεινής και ατομικά μέσα προστασίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, όπως ακριβώς διεκδικεί το μαθητικό κίνημα.