1

Ανακ/ση Συλλόγου Μαρξ. Σκέψης “Γ. Κορδάτος”: Συμπεράσματα από το δεκαήμερο των κινητοποιήσεων και πρόταση πάλης

 

Τo δυστύχημα στα Τέμπη πυροδότησε μία κινηματική έξαρση. Καταθέτουμε ορισμένα πρώτα και σύντομα συμπεράσματα:

  1. Η οργή δεν αφορούσε μόνο το δυστύχημα στα Τέμπη αλλά και το θράσος των κυβερνώντων.
  2. Αφορούσε ακόμη την αφόρητη κατάσταση που ζει ο λαός τα τελευταία χρόνια. Μετά τα μνημόνια ακολούθησε η πανδημία με τους 35.000 νεκρούς, οι παρακολουθήσεις και η πληθωριστική έκρηξη που έχει διαλύσει τα οικογενειακά εισοδήματα.
  3. Στις κινητοποιήσεις, και ιδιαίτερα στην τελευταία απεργιακή (16/3), σημειώθηκαν πολλές και βίαιες ενέργειες από τα σώματα καταστολής που απρόκλητα προπηλάκισαν ουκ ολίγες φορές διαδηλωτές. Διαπράχθηκαν και ενέργειες δυνάμει εγκληματικές. Επίσης, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η σύμπραξη των ΜΑΤ και ασφαλιτών μεταμφιεσμένων αναρχικών.
  4. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις απέδειξαν ότι σε διάφορες φάσεις στην αρχή είτε κυριαρχεί είτε έχει μεγάλο μερίδιο το αυθόρμητο.
  5. Το αυθόρμητο όμως έχει όρια. Δεν μπορεί να μετουσιωθεί σε πολιτική πρόταση και μάλλον ξεφουσκώνει εύκολα.
  6. Στο συντριπτικά μεγάλο μέρος της η κομμουνιστική αριστερά απέδειξε για άλλη μια φορά ότι αντιμετωπίζει τεράστιο θέμα με την τακτική. Πουθενά ή σχεδόν πουθενά δεν κατέβηκε μία συγκροτημένη πρόταση για τις μεταφορές και στη θέση τους ακούστηκαν αοριστολογίες ή αντιφατικές πολιτικές προτάσεις. Δεν ακούστηκε επίσης πουθενά ή σχεδόν πουθενά ένα συγκροτημένο αίτημα άμεσης πολιτικής πρότασης με παράλληλο αίτημα να πέσει η παρούσα κυβέρνηση.
  7. Το κόμμα της ΝΔ είναι στην πιο δύσκολη φάση των ετών διακυβέρνησής του. Αλλά ας μην έχουμε αυταπάτες κι ας μην υποτιμάμε τις δυνατότητες να απαντήσουν. Έχουν ακόμη χαρτιά: το επιχείρημα για το ανθρώπινο λάθος θα επανέλθει αλλά και η παροχή επιδομάτων κοροϊδίας θα πυκνώσουν ενόψει εκλογών.
  8. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αδυναμία να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η διαχειριστική του λογική που κινείται όλο και δεξιότερα δε μπορεί να πείσει λαμβάνοντας επιπροσθέτως υπόψη και την απογοήτευση που σκόρπισε με τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής του.
  9. Θλιβερή για άλλη μια φορά αποδείχτηκε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ η οποία στην πρώτη απεργία προτίμησε να είναι εντελώς απούσα και να βρίσκεται στο Καβούρι αποκομμένη από το λαϊκό κίνημα.
  10. Το δεκαήμερο αυτό από τη μια δείχνει πώς μπορεί να πυκνώσει ο χρόνος σε κρίσιμες φάσεις αλλά από την άλλη δεν θα πρέπει να πάμε σε μεγαλοποιημένες εκτιμήσεις βάσει των οποίων τα πράγματα αλλάζουν πλέον δραματικά στην ελληνική κοινωνία με τους συσχετισμούς να μετακινούνται εντυπωσιακά προς τα αριστερά.
  11. Η παρούσα φάση αποδεικνύει α) τα αδιέξοδα του συστήματος, β) την αποτυχία του διαχειριστικού παραδείγματος όπως άλλωστε και του προηγούμενου, γ) το κενό για μία πολιτική δύναμη που θα βάλει τη σφραγίδα της σε κατεύθυνση προοδευτική.
  12. Δεδομένου ότι όλα αυτά εξελίσσονται σε προεκλογική περίοδο, όταν όλα τα ζητήματα συνδέονται αναγκαστικά πιο άμεσα με την κεντρική πολιτική και το ζήτημα της κυβερνητικής εξουσίας, προκύπτει επείγουσα ανάγκη για την κατάθεση ενός συνολικού πολιτικού πλαισίου πάλης για το εργατικό και λαϊκό κίνημα, στη βάση των παρακάτω αξόνων:
  • Ενάντια στις κυβερνήσεις και τα κόμματα των μνημονίων, του ευρωμονόδρομου και της αμερικανοκρατίας!
  • Ακύρωση όλων των ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων.
  • Εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, και ιδιαίτερα των κοινωφελών υποδομών και υπηρεσιών.
  • Εργατικός και λαϊκός έλεγχος στις δημόσιες επιχειρήσεις, με δημοκρατική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε ριζοσπαστική κατεύθυνση, ενάντια στις διαπλεκόμενες συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες.
  • Προσλήψεις και επαρκής εκπαίδευση του προσωπικού στις δημόσιες κοινωφελείς υποδομές και υπηρεσίες.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και υγεία. Δημόσια ασφάλιση.
  • Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας.
  • Ακύρωση του συνδικαλιστικού νόμου Χατζηδάκη.
  • Στήριξη του εισοδήματος και διαγραφή χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών.
  • Εκδημοκρατισμός του δικαστικού και πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ. Απλή και ανόθευτη αναλογική.
  • Κατάργηση ΜΑΤ, ΔΙΑΣ.
  • Διαγραφή χρέους και ακύρωση των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων και δεσμεύσεων.
  • Έξοδος από το Ευρώ, αποδέσμευση από την ΕΕ.
  • Έξοδος από το ΝΑΤΟ, κλείσιμο των νατοϊκών βάσεων, καμία συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές κυρώσεις, επεμβάσεις και πολέμους.
  • Ειρηνικές, ισότιμες και αλληλέγγυες διεθνείς σχέσεις με όλες τις χώρες.