1

Ανακοίνωση ΠΑΤΕΚ για τον νέο νομοσχέδιο Βρούτση για τα εργασιακά

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΒΡΟΥΤΣΗ: ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να βάλει κι άλλο χέρι στα εργατικά μας δικαιώματα με το νέο νόμο που θα φέρει προς ψήφιση το Νοέμβρη.

Μετά την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας και  τα χιλιάδες νέα κρούσματα η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει μία σειρά αυστηρών μέτρων που απέχουν κατά πολύ από τις υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας. Απαγορεύουν την κυκλοφορία την ίδια στιγμή που δεν έχουν λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Αφήνουν τα σχολεία να λειτουργούν σε τμήματα των 25 και 30 μαθητών, χωρίς επαρκή γενικευμένα δωρεάν τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα. Αφήνουν τους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας να κερδοσκοπούν την ίδια στιγμή 80% τα τακτικά χειρουργεία, αφήνοντας τον λαό κυριολεκτικά στη μοίρα του. Ο Μητσοτάκης στέλνει την αστυνομία να χτυπήσει τους μαθητές που διαμαρτύρονται, ανακοινώνει υπέρογκα πρόστιμα για το λαό την ίδια ώρα που δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των εργαζομένων, του μισθού τους, των αδειών τους, της υγείας του.

Λεφτά για τα ΜΜΕ έχουν να δώσουν, για τα ΜΜΜ δε φτάνουν. Τόσους μήνες οι εργαζόμενοι αναγκαζόμαστε να στοιβαζόμαστε στα υπερφορτωμένα ΜΜΜ για να πάμε στη δουλειά μας. Με το άγχος μη νοσήσουμε. Με το άγχος ότι θα πληρώσουμε από τη τσέπη μας για να κάνουμε τα τεστ αφού αυτά ούτε παρέχονται ευρέως δωρεάν αλλά ούτε επιβάλλεται στον εργοδότη να τα παρέχει αν εμφανιστούν κρούσματα στο χώρο εργασίας. Με τον ΕΟΔΥ και την επιθεώρηση εργασίας άφαντους από τους μαζικούς χώρους εργασίας για να ελεγχθούν κατά πόσον τηρούνται τα μέτρα. Έρμαιοι των εργοδοτών αφού δεν έχουμε κανένα δίκτυ προστασίας αν νοσήσουμε για το αν θα φορτωθούμε άδεια άνευ αποδοχών ή χρωστούμενα ρεπό. Η κυβέρνηση φροντίζει τόσους μήνες για το πως θα μοιράσει εκατομμύρια για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά δεν έχει ψηφίσει μισό έκτακτο μέτρο για την ενίσχυση εμάς των ίδιων.

Και τώρα έρχεται να ψηφίσει άλλο ένα νόμο που αποδιαρθρώνει πλήρως τις υπερωρίες και το σταθερό ωράριο. Βάζει χέρι στην απεργία και στην οργάνωση μας στους χώρους δουλειάς.

Πάλι τα φιλαράκια τους να εξυπηρετήσουν θέλουν! Το ΣΕΒ, τους επιχειρηματίες και τους εφοπλιστές! Δε φτάνει τι κατάφεραν με τα μνημόνια τόσα χρόνια, με τις μειώσεις μισθών, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την επιβολή της ελαστικής δουλειάς, τους κάνουν τώρα κι άλλους τεμενάδες! Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι τα πιο καλά παιδιά για τους ευρωπαίους φίλους της ΕΕ. Οι καλύτεροι μαθητές!

ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ:

Επιτίθενται στο 8ωρο! Στρώνουν το δρόμο για την κατάργησή του.

Αλλάζει το καθεστώς των υπερωριών: πλέον οι υπερωρίες και οι ώρες υπερεργασίας δεν θα αμείβονται αλλά θα μετατρέπονται σε χρωστούμενα ρεπό ή μειωμένο ωράριο εντός 6μηνου. Πότε θα λάβει αυτά ο εργαζόμενος; Φέξε μου και γλίστρησα. Όποτε κρίνει ο εργοδότης! Ως σύγχρονοι  δουλοπάροικοι  θα υποχρεούμαστε δηλαδή να εργαζόμαστε μέχρι και 10 ώρες με απλήρωτες υπερωρίες, με μόνη προϋπόθεση οι εργοδότες να τους δίνουν λίγες μέρες άδεια στο διάστημα λίγων μηνών. Σε μια εποχή που η μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς μείωση των αποδοχών, είναι εφικτή ώστε να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και να μειωθεί η ανεργία, το σύστημα προωθεί την κατάργηση και του ήδη κεκτημένου μας 8ώρου, χωρίς δικαιώματα και με μισθό πείνας.

Το μεγάλο σκάνδαλο έρχεται με τις αλλαγές στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

Αυτά τα ρετάλια που έθρεψαν τον κομματικό συνδικαλισμό, που βρώμισαν την έννοια του συνδικαλιστή μοιράζοντας προνόμια, απαλλαγές και φρέσκο χρήμα στα δικά τους παιδιά, έρχονται τώρα να μιλήσουν για «διαφάνεια», για «ξεκαθάρισμα», για «δημοκρατία». Στόχος τους να επέμβουν στην οργάνωση των εργαζομένων, να εμποδίσουν τον αγώνα μας να αντιδρούμε απέναντι στην παραβίαση των δικαιωμάτων μας, να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς.

Θα ψηφίσουν:

  • Αποζημίωση στον εργοδότη από τους εργαζομένους αν κηρυχθεί παράνομη η απεργία από τα αστικά δικαστήρια.
  • Απόλυση συνδικαλιστών αν εμποδίζουν την εργασία. Άρα αυτομάτως καταργούν και το ίδιο το σύνταγμα και το δικαίωμα στον ελεύθερο συνδικαλισμό!
  • 24ωρη προειδοποίηση εργοδότη για οποιαδήποτε κινητοποίηση. Διαμαρτυρία των εργαζομένων σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο ου θα έχει «συμφωνηθεί» με τον εργοδότη.
  • Βαριά πρόστιμα και ποινές στους εργαζομένους και ταυτόχρονη κήρυξη της απεργίας παράνομης αν υπάρξουν προπηλακισμοί απέναντι σε όσους είναι απεργοσπάστες. Δηλαδή στον κάθε μάνατζερ ή διευθυντή που θα πάει να δουλέψει ενώ οι εργαζόμενοι απεργούν θα πρέπει να του φιλάμε το χέρι!
  • Απαγόρευση αφισοκολλήσεων και διακίνησης υλικού από τους εργατικούς φορείς, τα συνδικάτα και κάθε άλλον φορέα μέσα στους χώρους εργασίας. Καλωσήρθατε στο 1967!
  • Επιβολή υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας του 50% και πλέον των ενεργών μελών για να αποφασιστεί μια κινητοποίηση. Υπό το άγρυπνο βλέμμα του εργοδότη και τη δαμόκλειο σπάθη του φόβου πάνω από τα κεφάλια μας βεβαίως βεβαίως.

ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ! Ό,τι και να κατεβάσουν στη Βουλή, το δίκιο των εργαζομένων είναι πάνω απ’ όλα! Και θα το υπερασπιστούμε με κάθε μέσο.

Τα συνδικάτα είναι δύναμη! Δε θα τα χαρίσουμε ούτε στους εργοδοτικούς, ούτε στα γκόλντεν μπόι που θέλουν να κάνουν κουμάντο. Δε θα τα χαρίσουμε ούτε στους γλείφτες ούτε στα ρετάλια και τα προνόμια τους.

Δε θα αφήσουμε να τα διαλύσετε για χάρη των αφεντικών μας.

Συνδικάτα ελεύθερα, ανεξάρτητα, δημοκρατικά και μαχητικά. Στα χέρια των εργαζομένων Προμετωπίδα για να παλέψουμε για καλύτερους μισθούς, σταθερή εργασία, δικαιώματα. Για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν με τα μνημόνια κι όλα όσα μας παίρνουν τώρα. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΑΞΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Πάρτε το χαμπάρι! Δε θα ζήσουμε έτσι! Αντιδρούμε-Αντιστεκόμαστε-Διεκδικούμε!

Όλα τα συνδικάτα ενωτικά να οργανώσουμε την αντίδραση μας απέναντι στο νέο νόμο. Τα αγωνιστικά ρεύματα και οι παρατάξεις οφείλουμε όλες να κινηθούμε από κοινού. Κανείς δεν περισσεύει. Τα μικροπολιτικά συμφέροντα δεν μπορούν να καπελώνουν τον κοινό μας αγώνα.

Σήμερα, την ίδια στιγμή που ισοπεδώνουν την εργασία, τα ωράρια και τους μισθούς μας, σήμερα πηγάζει ανάγκη από την ίδια την εποχή, σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν οι δυνατότητες! Να δουλέψουμε όλοι και όλες και να δουλέψουμε λιγότερο. Από το να καρπώνεται τη δουλειά μας το κεφάλαιο και να διαλύει τη σταθερή εργασία, μπορούμε ν΄ αντιστρέψουμε την κατάσταση. Να κερδίσουμε εμείς κι όχι αυτή.

Δε θα υποχωρήσουμε τώρα!

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ. ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

ΜΑΖΙΚΕΣ ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ. ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ. ΤΕΣΤ, ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ